Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skådespelaren Carina Lidbom försvann från rampljuset – så lever hon i dag

28 aug, 2021, 05:00 
Lars Johansson
Skådespelaren Carina Lidbom försvann från rampljuset
Carina Lidbom blev folkkär genom roller som "Sunes" mamma och redardotter i "Rederiet" – miljoner svenskar kände igen henne.
Men sedan försvann skådespelerskan plötsligt från rampljuset.
– Jag ville göra något annat här i livet, har hon berättat.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 34?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 34?

Säg "Sunes mamma" och miljoner svenskar kommer få upp Carina Lidboms ansikte på näthinnan.

SVT:s julkalender "Sunes jul" blev 1991 en enorm succé och 1993 följde filmen "Sunes sommar", även den en stor framgång.

Rollen som modern som tvingas stå ut med både det ena och det andra från sina stökiga barn har för alltid skrivit in Carina Lidbom i filmhistorien hos de breda publiklagren.

"Jag höll på att jobba ihjäl mig"

Lägg sedan till att hon under ett decennium (1992 till 2001) återkommande syntes i långköraren "Rederiet", där hon spelade redardottern Alexandra Remmer.

Och som grädde på moset. Medverkan i Lasse Åbergs biohit "SOS - en segelsällskapsresa".

Hela 1990-talet gick i 110 kilometer i timmen för Carina Lidbom, i dag 64 år).

– Det var teater och tv. Jag höll på att jobba ihjäl mig. Jag var sliten och stressad, har hon berättat för Expressen.

Carina Lidbom med "familjen" under inspelningen av "Sunes sommar" 1993.

Carina Lidbom ville pröva andra saker i livet

Men så. Runt 2012 hände någonting.

Carina Lidbom ville pröva andra saker i livet än att enbart stå framför film-och tv-kamerorna, eller på se stora scenerna.

Annons

Hon började ta kurser och i dag är hon certifierad livscoach. Forna Alcazar-stjärnan Lina Hedlund pushade henne i rätt riktning, tyckte att Carina Lidbom var bra på att ge råd.

Nu hjälper hon klienter som har det svårt med relationer, ekonomi och sin arbetssituation.

– Jag har alltid fått höra av kollegor att jag är bra på att ge goda råd. Men steget från att ge råd, till att sätta sig in i människors problem på ett professionellt sätt, och hjälpa dem framåt i livet är förstås en helt annan sak, har Carina Lidbom berättat för Expressen.

– Jag måste vara närvarande till med en viss distans. Många är upprörda, ledsna eller deppade. Jag måste lyssna och sätta ihop allt för att jag ska kunna hitta olika processer så de kan ändra sig.

Det handlar om att få klienterna att tänka i nya banor, bryta gamla invanda mönster som inte är positiva.

Annons

– Första gången vi träffas och pratar är många väldigt nervösa över vad som ska ske, men det går ofta över redan när vi ses igen och pratar. Jag arbetar via nätet, det har jag gjort sedan starten 2015, har Carina Lidbom sagt till Expressen.

2016 slog livet till med kraft.

En rutinmammografi visade helt plötsligt det fasansfulla.

Telefonen ringde och Carina Lidbom fick beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Fyra dagar senare opererades hon. Tiden efteråt blev svår. Det tog ett år efter strålbehandlingen innan skådespelerskan åter kände sig pigg. Under sjukdomsperioden dog dessutom hennes älskade pappa Göran.

I dag mår Carina Lidbom bra igen.

– Mycket bra, Jag friskförklarade mig själv redan efter ett år. Jag bestämde mig direkt när jag fick cancerbeskedet att jag skulle bli frisk, det fanns inget alternativ. Det ska ta fem år innan man blir friskförklarad av läkare. I maj har det gått den tiden, berättade hon i november 2020 för Expressen.

Carina Lidbom efter behandlingen mot bröstcancer.

Carina Lidbom vill hitta kärleken genom meditation

Carina Lidbom går numera fyra dagar i veckan på gym, hälften av passen består av kampsport. Något som enligt egen utsago gjort henne starkare och smidigare.

Annons

Och så mediterar hon.

Halv fem varje morgon är det dags. Mellan nio på kvällen och nio på morgonen råder dessutom mobilstopp. Ingen användning av sociala medier.

– Jag mediterar minst en timme, sedan tar jag en långpromenad. Efter en månad blev det här en rutin som jag numera bara älskar, har hon berättat för Expressen.

Meditationen kommer även väl till pass när det gäller någonting annat. Nämligen att hitta den stora kärleken.

– Det här blir flummigt men jag vet att han finns där ute. Så jag har redan känt av det. När jag sitter och mediterar så får jag som nedladdningar med information från jag vet inte var. Det kanske är mitt inre eller så är det något yttre. Så jag gör så att jag gör lite beställningsverk, har Carina Lidbom sagt till Hänt Extra.

– Det här har hänt med andra saker i livet så jag tänkte att jag gör det när det gäller kärleken också. Så jag sitter och kallar på honom.

– Det fungerar inte för mig att lägga ut mig på nätet. Jag har inte provat det men det kan jag inte tänka mig att göra. Jag har varit på några dejter men det har inte fungerar heller. Det är mycket som ska stämma. Jag vet inte om jag skulle gå ut på en middag utan mer en promenad och en fika tror jag.

Annons

Även om Carina Lidbom i dag tar det betydligt lugnare vad gäller skådespeleriet har hon i år haft en stor roll i "Beck - Den förlorade sonen" och "Maria Wern - En orättvis rättvisa" är inspelad.

När inte livscoachande, meditation eller agerandet framför kameran står på agendan finns en annan sak högt upp på listan.

– Jag har ett hus i Bulgarien intill Svarta havet. Jag hade planerat att åka dit men det har inte gått på grund av pandemin. Jag älskar verkligen Bulgarien. Jag var där på semester 2007 och trivdes väldigt bra, har Carina Lidbom sagt till Expressen.

Foto: TT

Annons