Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Carolas dotter Zoe har vuxit upp – så ser hon ut i dag

03 okt, 2021, 05:00 
Lars Johansson
Det var nära att adoptionen aldrig blev av. Men Carola Häggkvist, 55, gav sig inte och till slut kunde hon hämta hem sin Zoe. Glad, busig och glasögonprydd – så ser artistens 12-åriga dotter ut i dag.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 38?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 38?

Det började med ett rejält drama.

Adoptionen av Carola Häggkvists älskade dotter Zoe 2012 var nära att stoppas.

För det var långt ifrån en enkel process att hämta hem den då treåriga flickan från Sydafrika.

Framförallt var det Carolas ålder som ställde till det.

– I Sverige måste du ha papprena klara vid 42. Och du får inte vara över 45 år när du blir godkänd. Det var på håret för mig och Zoe, har sångerskan berättat för Expressen.

När Carola nästan nått ända fram hörde kommunen av sig. Beskedet var att det i princip skulle behöva ske ett under för att adoptionen skulle bli av. En rad möten krävdes för godkännande, det drog ihop sig till semester för myndigheterna samtidigt som artistens 45:e födelsedag kom rusande.

När mamma Carola tävlade i Let's dance i våras fanns Zoe givetvis bland de som hejade fram sångerskan. Dottern är vanligt förekommande på artistens sociala medier.

Carolas chock inför adoptionen av Zoe

– Jag bröt inte ihop, utan blev nog mest chockad när de sa det. Sedan gick jag in på toaletten och andades djupt innan jag gick tillbaka in och sa att ”om ni bara kan hitta en lucka så lovar jag att jag med kortast möjliga varsel får ihop det nätverk av människor som ni vill träffa”, har Carola berättat för Aftonbladet.

Annons

Men mitt i den jobbiga uppförsbacken gjorde tjänstemännen allt för att hjälpa henne. Ganska snart fick Carola telefonsamtalet som förändrade hennes liv – miraklet hade inträffat och adoptionen släppts igenom.

Artisten sammankallade snabbt ett nätverksmöte för att visa för de bestämmande att det skulle finnas ett skyddsnät runt den lilla flickan när hon anlände till Sverige.

– Min väninna Clarissa från Etiopien berättade om sina upplevelser som adopterad, min väninna Gita med sonen David adopterad från Indien, som jag är gudmor till, berättade om sina erfarenheter. Erik och Zenitha lovade att ta hand om Zoe om något skulle hända mig. Det var en sådan hyllning till adoptionen och hur viktig och fantastisk den är.

Mötet gjorde vad det skulle och i april 2012 reste Carola till Sydafrika för att ta med sig Zoe hem till hennes nya tillvaro. Då bodde hon på Door of hope, ett barnhem för bortlämnade barn i Johannesburg.

Annons

– Det var så stort, det är så stort. Det är vi nu. Vi har kanske inte samma färg på huden men vi har samma färg på blodet. Jag brukar säga till Zoe att jag inte är hennes magmamma utan att hon föddes ur mitt hjärta, har Carola sagt till Aftonbladet.

Med eller utan lånade glasögon, Carolas publik älskar att följa Zoes utveckling på Instagram.

Carola visar upp Zoe för svenska folket

Till Dagens Nyheter sa sångerskan då adoptionen hade fått grönt ljus:

– Närhet 24 timmar om dygnet. Hon ska få sova i min säng. Hon ska få utbildning och skola. Vi ska sjunga, hon ska få lära mig sina snabba sånger och hon ska få ha på sig sina fina skor resten av livet. Jag vet att jag kan ge henne en varm famn och jag vill dela med mig av min glädje. Samtidigt som jag märker att det nog är jag som behöver henne allra mest. Vi behöver varandra helt enkelt.

Annons

Under årens lopp har Carola Häggkvist frikostigt delat med sig av sitt och Zoes liv.

Mor och dotter har bland annat sjungit tillsammans vid stjärnans konserter på Steninge slott. För faktum är att den idag 12-åriga flickan även hon besitter en hel del musikalisk talang, mamma har avslöjat att det väntar studier vid Pops Academy för den blivande tonåringen.

– Det är klart det är jättehärligt, har Carola berättat i en intervju med Hänt angående att Zoe valt att följa i hennes fotspår.

Följarna brukar jubla när artistens dotter syns på nätet, framförallt Instagram. Och de noterar varje förändring som sker under Zoes uppväxt. Som den när hon verkade ha fått glasögon.

”Söta fina Zoe och vad fin hon var i glasögon”, skriver en person.

En annan:”Fina glasögon på en fin tjej!”

”Vilka snygga glasögon”, kommenterar en tredje.

Carola var tidigare tillsammans med Jimmy Källqvist, 51. Men de valde 2019 att gå skilda vägar. Trots det är de nära vänner och har en fin relation. Zoe har tillbringat mycket tid med mammas ex under uppväxten och kallar honom pappa. Han är fortfarande en stor del av såväl Carolas som hennes dotters liv.

Zoes storebror Amadeus har verkligen tagit sitt nya syskon till sitt hjärta. Och relationen är ömsesidig. Vid ett tillfälle trodde lillasyster att hennes bror var Jesus.

Storebror Amadeus starka ord till lillasyster Zoe

Även sångerskans son Amadeus, 23, har tagit Zoe till sitt hjärta. Han har tidigare berättat hur mycket han älskar henne och gick ifjol ut med en otroligt fin text om den rasism adoptivsystern tvingas stöta på i samhället:

Annons

”Gör ont i mitt hjärta varje gång jag tänker på att min lillasyster kommer att utsättas för saker som jag aldrig kommer utsättas för. Känslor jag aldrig kommer att känna. Upplevelser jag aldrig kommer att uppleva. Situationer av utanförskap där hon blir illa behandlad, och jag kommer inte kunna ge henne ett svar på hur man bemöter det. Att hon kommer behöva ta sig upp för ett berg jag aldrig kommer behöva klättra”, skrev Brommapojkarna-spelaren på Instagram.

Han fortsätte inlägget:

”För hon kommer utsättas för saker som jag aldrig kommer utsättas för. Allt för att vi inte har likadan hudfärg. Allt för att människor kommer se annorlunda på henne. Allt för att rasismen finns överallt”.

Foto: TT


Annons