Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Cazzi Opeias kända släktings tragiska
död – gick bort med 400 kronor på kontot

19 feb, 2022, 02:00 
Lars Johansson
Cazzi Opeia är ingen vanlig debutant i Melodifestivalen – hennes musik har sålt över 20 miljoner fysiska album och streamats fyra miljarder gånger.
Men allt är inte listframgångar och priser för Moa Carlebecker, 33, som hon egentligen heter.
Artistens farbror Johannes Brost gick bort sjuk och utblottad.
Annons
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 3!Brand logo
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 3!

Cazzi Opeia säger ni lite undrande.

Kanske inte så konstigt.

Låtskrivaren och artisten Moa Carlebecker är inte den som är känd i de breda svenska lagren.

Men faktum är att hon är oerhört framgångsrik, mer än de flesta.

Sammanlagt har Cazzi Opeia haft imponerande 30 Hot 100-ettor i Japan och Korea. Hon har blivit en av de mest efterfrågade låtskrivarna inom det asiatiska fenomenet K-pop vilket lett till samarbeten med scenens superstjärnor som BTS, Red Velvet, NCT 127 och Enhypen. Bland hitsen märks "RICH", "Wild Ones", och "Batman & Robin".

Det har resulterat i osannolika 20 miljoner sålda fysiska album. Fyra miljarder streams och en och en halv miljard visningar på YouTube.

Cazzi Opeia prisas för sina stora framgångar

Cazzi Opeia har även vunnit pris för Årets Internationella Framgång vid Musikförläggarnas prisgala år 2021 och tilldelats den svenska regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering.

Annons

Om sin solomedverkan i Melodifestivalen med I Can’t Get Enough" har hon sagt i en intervju med Musikindustrin:

– Det känns helt fantastiskt! Lite surrealistiskt att man själv nu är med i den här underbara kärleksbubblan Mello. Jag ser så himla mycket fram emot det. Efter fyra års paus från mitt artisteri ska det bli riktigt kul att äntligen få stå på scen igen. Jag tog en paus från artisteriet delvis för att kunna fokusera på min karriär inom K-pop-låtskrivandet men även för att få tillbaka min passion för mitt artistprojekt Cazzi Opeia. Och den passionen kom tillbaka till mig samma dag som vi skrev "I Can’t Get Enough". Vi skrev den på ett hotellrum och jag skojar inte – det var som att passionen flög rakt in genom fönstret och landade i mitt knä efter att den här låten skapats. Jag kände att det här är en låt jag väääldigt gärna skulle vilja få släppa som min och uppträda på scen med. Resten av resan hjälpte universum till med.

Annons

Cazzi Opeia är dock inte det enda kända ansiktet i släkten.

Hon är nämligen systerdotter till bortgångne skådespelaren Johannes Brost. Som bartendern Joker i "Rederiet" och Janne i “Avalon" agerade han sig rakt in i svenska folkets hjärtan och belönades med en guldbagge.

Han gick bort 2018 med familjen vid sin sida, efter att ha drabbats av en tumör i halsen.

Den sista tiden drog sig Johannes Brost undan offentligheten. Han slutade att uppdatera sitt Instagram-konto. När Expressen var i kontakt med skådespelaren berättade han att han tagit ett beslut att inte prata mer om sin sjukdom.

Cazzi Opeia (Moa Carlebecker) tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling med låten I can´t get enough.

Cazzi Opeias morbror var Johannes Brost

Det var under 2017 som Johannes Brost, när han spelade in SVT:s "Jordskott" och medverkade i "Let’s dance" i TV4, upptäckte varningssignalerna. Efter att ha gått ner 16 kilo valde han att uppsöka läkare.

Annons

– Jag blev svagare och svagare. Jag gick ner fruktansvärt mycket i vikt. Jag kunde inte behålla maten. Jag vägde inte mer än 51.5 kilo, sa han i augusti samma år.

Han var så svag att han fick näringsdropp.

I en intervju med Cancerinformation.nu berättade Johannes Brost att Gunde Svan under inspelningarna av "Fångarna på fortet" bad honom söka läkarvård.

– På dotterns studentmottagning var jag tvungen att gå och vila, jag som alltid haft järnkondition. När jag senare kom till "Fångarna på fortet" tittade Gunde på mig och konstaterade att jag måste till läkare.

Johannes Brost hade en operation inplanerad. Så blev det aldrig. 71 år gammal var kampen över. På hans konto fanns då 400 kronor.

“Har nog inte riktigt fattat ännu att vi aldrig kommer att ses igen Johannes, aldrig någonsin!” skrev skådespelaren Kjell Bergqvist i samband med begravningen.

Melodifestivalen blir inte Cazzi Opeias första framträdande inför svensk storpublik.

Cazzi Opeia är ett okänt namn för många – men hon har lång meritlista.

Cazzi Opeia tävlade i Idol – för 13 år sedan

Redan 2009 medverkade hon som 20-åring i TV4:s "Idol"

I kanalens presentation stod att läsa att artisten “är grym på att laga vegetarisk mat och har dyslexi”.

Annons

Hon berättade även att hon är dålig på geografi, och hoppades att om fem år vara “Frisk, lycklig och framgångsrik”.

Så blev det ju uppenbarligen.

– Jag känner en stark kärlek till Melodifestivalen. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om att kolla på programmet och har många gamla favoritlåtar som jag lyssnade mycket på genom min tonårstid. Varje år fastnar man alltid för någon låt extra mycket som hänger kvar i ens spellista länge. Det finns en trygghet i Mello som jag gillar. För mig som har bott en del utomlands känner jag att när man sitter i soffan och kollar Mello, då vet man att man är på hemmaplan, har Cazzi Opeia sagt till Musikindustrin.

Annons