Chockas över jättebluffen i Nyhetsmorgon: "Det är falskt!"

Soraya Lavasani och Martin Järborg.

TV4
TV4:s programledare Soraya Lavasani och Martin Järborg häpnas rejält över faktumet i Nyhetsmorgon.

De svenska idrottarna bärgade mängder av medaljer under OS i Peking som avslutades i söndags. Det blev totalt åtta guld, fem silver och fem brons för Sverige som slutade femma i medaljligan som inte helt oväntat vanns av Norge.

Nils van der Poel vann två svenska guld och slog ett världsrekord och var lyrisk efter att ha uppnått sina mål under spelen.

– Det känns få förunnat att det skulle sluta så här, sa han till Expressen och fortsatte:

– Jag ligger bakom världsrekordet större delen av loppet. Men först och främst var uppgiften att lösa OS-guldet och så fick världsrekordet komma därefter.

Programledarna chockas över bluffen i Nyhetsmorgon

Men vad innehåller egentligen OS-medaljerna? Geologen Axel Sjöqvist gästade under tisdagen Nyhetsmorgon för att ge svar på frågan framför programledarna Soraya Lavasani och Martin Järborg. Han använde ett redskap för att granska svenskarnas medaljer.

Resultatet chockade programledarna.

Normalt sett består brons av koppar och tenn, men granskningen under Nyhetsmorgon redovisade att OS-medaljen innehöll koppar och kisel.

– Falsk marknadsföring, men guldmedaljen då? Den måste väl innehålla en massa guld?, säger den förvånade programledaren Soraya Lavasani.

Svaret på frågan får de populära programledarna att häpna.

– Många kanske tror att en guldmedalj mest består av guld, men det är faktiskt silver. Egentligen är det en silvermedalj med guldkant, totalt består medaljen av sex gram guld.

TV4-profilerna överraskas rejält av faktumet.

– Det kan inte vara så kul att höra, säger programledaren Martin Järborg och syftar på de idrottarna som vann sina respektive grenar under spelen i Peking.

LÄS MER: Tvingas ändra i Nyhetsmorgon – efter tittarnas raseri mot snusket

LÄS MER: Oväntade händelsen i Nyhetsmorgon – TV4-redaktionen i chock

LÄS MER: Ilska mot Nyhetsmorgon efter inslaget – tittarna förfärade