Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Chockbeslutet: Eurovision-festen ställs in helt

18 mar, 2024, 13:00 
Louise Wibergh Lenti
Årets upplaga av Eurovison Song Contest väcker många starka reaktioner – nu går man från ord till handling.
Annons
Loreen är vinnare av Eurovision – för andra gången!Brand logo
Loreen är vinnare av Eurovision – för andra gången!

I maj är det dags för den 68:e upplagan av Eurovision Song Contest och i år är det Sveriges tur att vara värdland, tack vare Loreen och hennes vinst med Tattoo förra året. Programledare blir rutinerade Petra Mede och Malin Åkerman.

Att leda Eurovision är inget vi är främmande för – Sverige har nämligen vunnit tävlingen hela 7 gånger! Sverige ligger faktiskt på en delad första plats med Irland för flest vinster i Eurovision någonsin.

Men, i år är det inte bara glitter och glamour för utan det finns intriger som hotar att påverka hela Eurovision-festen.

Namninsamlingarna

Även om det gång på gång sägs att varken Melodifestivalen eller Eurovision är politiska – så händer det vid upprepade tillfällen att politiska inslag hittar in. Det har varit sånger om folkmord och mellanakter med tydligt ställningstagande kring samkönade äktenskap och ironi kring Vladimir Putin.

Annons

Till mångt och mycket har tävlingen gett en chans för de tävlande länderna att "indirekt" och "inofficiellt" visa vad de tycker i specifika frågor.

Detta har medfört stora diskussioner och argumentationer inför årets tävling. Med tanke på kriget som pågår mellan Israel och Palestina är det många som hävdar att Israel inte ska vara tillåtna att delta i Eurovision.

Malena Ernman, Peg Parnevik, Mauro Scocco, Eric Saade
Artisterna Malena Ernman, Peg Parnevik, Mauro Scocco och Eric Saade är bara några av de namn som förekommer på namnlistorna mot Israels medverkan.TT

Det finns otaliga namnlistor med kända profiler världen över som vill att Israel ska exkluderas, där man även hänvisar till att Ryssland exkluderades ur tävlingen 2022 på grund av kriget i Ukraina. Flertalet länder har även hotat med att bojkotta tävlingen och dra ur sina bidrag om Israel ska vara med.

Något som däremot försvårat situationen är att det samtidigt dykt upp namninsamlingar som stöttar Israels medverkan i tävlingen, detta meddelar Variety.

Festen ställs in

I helgen stod det klart att Londons älskade och största sändning av finalen av Eurovision Song Contest kommer att ställas in.

Annons

Arrangören "Eurovision Party London" och biografen "Rio Cinema" meddelade nyheten via sin konto på X:

"Efter diskussion med arrangörerna av Eurovision Party London har vi gemensamt beslutat att inte visa den stora finalen i Eurovision Song Contest i år medan Israel är kvar i tävlingen", skriver de.

Namninsamlingarna, jämförelsen mellan Ryssland och Ukraina och den inställda festen har till slut tvingat EBU (de som ansvarar för Eurovision) att lämna en kommentar kring sitt agerande.

"Jämförelser mellan krig och konflikter är komplexa och svåra och, som en icke-politisk medieorganisation, inte vår att göra. EBU är i linje med andra internationella organisationer, inklusive idrottsförbund och förbund och andra internationella organ, som på liknande sätt har behållit sin inkluderande hållning mot israeliska deltagare i stora tävlingar vid denna tidpunkt." säger Noel Curran, generaldirektör EBU, till Variety.

Ingen stor schlagerfest i London i år med andra ord men programmet kommer fortfarande gå att se på TV, som tur är.

Foto: TT

Annons