Christina Schollin: ”Jag skulle komma i klänningen som jag hade på min 50-årsfest”

NU GRATIS

Christina Schollin myntade uttrycket ”en sund själ i en sund kropp”, och det är hennes livsfilosofi, kryddat med en rejäl dos livsglädje. Att denna vackra och inspirerande kvinna har firat 80 år går inte att förstå – och tänk att hon fick på sig samma klänning som på 50-årsfesten. Respekt!

Svensk Damtidning hälsar på Christina Schollin och Hans Wahlgren i deras spanska paradis. Paret har tillbringat 18 vintrar i den lilla byn Nerja på Costa del Sol, och här njuter de av det goda livet; med härligt klimat och harmoniska dagar.

– Hans och jag väcks av solen som flödar in i vår sovrum. Då går vi upp och sätter på oss badkläder innan vi går bort till den gemensamma poolen där vi tar en simtur.

– Det är världens underbaraste pool, och vi simmar fem rundor ungefär. Sedan går vi hit och äter vår frukost i lugn och ro, berättar Christina för Svensk Damtidnings reporter.

Efter frukosten löser makarna alltid korsord, tillsammans eller var för sig.

– Sedan älskar jag att inte ha några måsten här nere. Jag får ta dagen som den kommer, agendan är inte inrutad med tidpunkter utan här har jag en blank dag framför mig. Jag kan göra det som faller mig in, och jag älskar det!

– Jag brukar göra lite yoga på gräsmattan när andan faller på, haha. Jag jobbar också på att sätta meditation i system – jag gör det ibland och mår så bra av det!

Christina Schollin vid sitt spanska hus.

Att prioritera sin hälsa, både fysiskt och mentalt, är något Christina alltid har brunnit för:

– Jag har kommit underfund med att jag alltid har varit intresserad av hälsa, ända sedan jag var ung. När jag var som mest i ropet som filmstjärna hade jag faktiskt ett eget gymnastikprogram.

– Då myntade jag uttrycket ”en sund själ i en sund kropp”, och det tycker jag fortfarande är det viktigaste. Att man tänker sunt, att man lever sunt och att man delar med sig av det man själv tycker är bra.

Än idag vill Christina gärna vara en inspiratör när det kommer till att leva sunt, och hon delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter genom att föreläsa.

– Jag pratar om hur man kan göra för att nå optimal hälsa och välbefinnande; det handlar om sådant som jag kommit underfund med under årens lopp. Vi har så mycket kraft inom oss, som vi ska ta vara på, inte minst tankens kraft!

– Man väljer ju sina tankar och då är det väl idiotiskt att tänka på en massa negativa saker som man bara mår dåligt av. Det är bara att sortera bort sådant som man går och grämer sig över. Den gamla klyschan ”tänk positivt”, det är en bra klyscha tycker jag!

Christina Schollin och Bianca Ingrosso Wahlgren under 80-årskalaset

Här är klänningen Christina bar på sin 50-årsfest – och 80 årsfest.

För snart ett år sedan fyllde Christina 80 år, men den stora festen gick av stapeln i somras – passande nog på maken Hans 81-årsdag! Christina skojar om att Hans var generös nog att låna ut sin egen födelsedag för att hon skulle kunna ha sin fest.

– Och inför festen satte jag upp ett tydligt mål för mig själv: Jag skulle komma i klänningen som jag hade på min 50-årsfest!

– Men då var jag tvungen att gå ner några kilon i vikt, så jag följde kostrådgivaren Ulrika Davidssons program till punkt och pricka i fyra veckor – fast de två sista veckorna luckrade jag upp lite grann… Jag gick ner sju kilon och jag kunde ha klänningen på festen!

Pernilla Wahlgren, dottern Bianca Ingrosso Wahlgren och Christina Schollin

Christina tycker det är viktigt att fortfarande utmana sig själv, och i samband med dieten valde hon att skaffa sig en personlig tränare.

– Jag har en väninna som bor granne med mig, och som är personlig tränare – tänk så bra man kan ha det! Hon kom över och tränade mig i styrka och balans vilket är väldigt bra, särskilt för oss som är lite äldre. Så jag var i toppform till min fest!

– Det där tycker jag är väldigt viktigt. Att man inte bara går och känner att nu har jag lagt på mig lite, men det får vara – jag orkar inte ta tag i det. Man ger upp på något sätt. Fast det är ju inte för att man ska vara smal utan för att man ska må bättre.

– Jag är så glad att det fungerade och att jag mår så bra jag kan göra! Och så kommer man ju i sina gamla kläder, och det är ju roligt! Faktum är att jag har hållit vikten så när som på två kilo sedan dess.

Christina tror dock det är lättare att leva sunt i Spanien än i Sverige:

– Både Hans och jag säger ”åhh, vi mår så bra här nere” varenda gång vi kommer hit. Det är ju därför så många svenskar väljer att bo här när de pensionerar sig – om de har möjlighet. Man vill ju ha ljuset, solen, klimatet och värmen, sådant vi lider brist på i Sverige vintertid.

– Men på somrarna är vi i Sverige – det finns ingenting som går upp mot svensk sommar. Så vi har två paradis på jorden!

Läs mer:

Anders Ygeman: ”Vi har varit ihop så länge att vi känner hur den andra mår”

Exklusivt! Prinsessan Madeleine i första intervjun sedan flytten till Florida

”Greta Garbo kom på besök”

Text: Anna Hegestrand
Foto: Karin Törnblom