Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Clara och Felix Herngrens gemensamma beslut i relationen – situationen är allvarlig: ”Vi beklagar verkligen”

26 maj, 2024, 08:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu riktas stark kritik mot programmet.
Annons

Långa arbetsdagar, ingen ledighet och utmattningssymptom – nu möts produktionsbolaget ITV Studios av stark kritik efter inspelningen av "Race across the world".

Filip & Fredriks fräcka drag i SVT – vädjat i flera årBrand logo
Filip & Fredriks fräcka drag i SVT – vädjat i flera år

Dåliga arbetsförhållanden under nya tv-programmet

Flera visselblåsare har gått ut på Instagram-kontot "TV:s baksida" för att berätta om arbetsförhållandena under den sex veckor långa produktionen av det nya Discovery-formatet, där flera kändisar tävlar om att ta sig över en kontinent utan hjälp av varken flyg, bankkort eller telefoner.

Två av de som medverkar är makarna Felix och Clara Herngren.

Enligt vittnesmål ska produktionsarbetarna ha fått fyra dagar ledigt på sex veckor, tvingats arbeta i snitt 18 timmar per dag och vissa ska ha arbetat pass på över 40 timmar.

Annons

"Vi misslyckades"

Flera medarbetare ska ha hoppat av på grund av utmattningssymptom. Nu svarar ITV Studios vd Anna Rydin på kritiken mot den dåliga produktionsplaneringen:

– Det ska vara en rimlig arbetsbelastning i våra produktioner. Det stämmer att vi misslyckades med att schemalägga produktionen på ett bra sätt initialt. Det blev för långa dagar. Det beklagar vi verkligen, så ska det inte vara att jobba i våra produktioner, säger hon i en intervju med Dagens Media.

Så omjusterade produktionsbolaget efter kritiken

Flera uppger även att de inte vågat larma om arbetsförhållandena. Anna Rydin menar att de åtgärdade både schemat och tävlingsupplägget så snart de insåg problematiken.

– Vi märkte att tempot var för högt tidigt och då inleddes arbetet med omstrukturering av rutter och format. Vi gjorde om schemat och strukturen omedelbart och har sedan dess skickat ner mer personal löpande. Det här är en tuff produktion, men den ska absolut vara hållbar.

Annons

– Vi är oerhört noga med att öppenhet är viktigt. Vi jobbar sedan många år stenhårt och strukturerat med arbetsmiljön med utbildningar för alla, tydliga speaking up-policies och en anonym visselblåsarfunktion även för frilansare. Jag har stått i kontakt med producenterna på plats och min upplevelse är att de har uppmuntrat till dialog, tagit emot frågor med respekt och att de har agerat.

Warner Bros Discovery svarar på kritiken

Axel Eriksson, innehållsdirektör på Warner Bros Discovery, förklarar även han att de snabbt fick information om de ohållbara villkoren och att ITV gjort "sitt allra yttersta" för att justera problemen, däremot kommenterar han inte enskilda uttalanden på sociala medier.

– Både ITV och WBD har visselblåsartjänster och jag vet att ITV är jättelyhörda och vill veta. Det är min enda generella uppmaning till alla i den här produktionen och i branschen generellt. Om någon inte vågar framföra feedback till sin arbetsgivare så finns det tack och lov funktioner för sådant.

Annons