Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Felix Herngren indragen i drama – har anmälts: ”Be om ursäkt”

19 maj, 2024, 09:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Felix Herngrens program har blivit anmält till Granskningsnämnden.
Annons

Felix Herngren är just nu aktuell med programmet "UFO-mysteriet", en mini-serie på TV4 i fyra delar.

Felix Herngrens stora chock efter festavslöjandet – tvingas betala tusentals kronorBrand logo
Felix Herngrens stora chock efter festavslöjandet – tvingas betala tusentals kronor

Felix Herngren träffar UFO-fantaster

I programmet träffar han bland annat människor som påstår sig att stött på utomjordiskt liv och personer som arbetar på organisationer som ägnar sig åt sådana frågor.

I det senaste avsnittet diskuteras en specifik tro som går under namnet Raëlism. Raëlism grundades i Frankrike på 1970-talet av Claude Vorilhon – även kallad Raël.

Detta är Raëlism

Grundaren påstår att han i början av 1970-talet stötte på ett tefat, där det klev ur en utomjording som berättade för honom att det var han och hans folk som skapade människorna i ett laboratorium för 25 000 år sedan.

Claude fick i uppgift av utomjordingen att agera profet och sprida det okända folkets budskap.

Annons

50 år senare och Claude har idag en följarskara på omkring 50 000 anhängare världen runt, kallade "Raëlerna", med åsikter om att människan bör klonas och att ett visst IQ ska krävas för att få möjlighet att rösta.

För att förbereda för utomjordingarnas återkomst, som beräknas till 2035, ska Claude och hans anhängare bygga en ambassad.

Kallar gruppen för en sekt

Allt detta tas upp i Felix Herngrens program tillsammans med den forna journalisten Clas Svahn, idag ordförande för Riksorganisationen UFO-Sverige. Trots sin öppna syn på människors eventuella UFO-möten, ställer han sig kritisk till Claude och "Raëlerna".

Enligt honom är det snarare en sekt, vars symbol är en Davidsstjärna och ett hakkors kombinerat.

Annons

Felix Herngrens program anmält till Granskningsnämnden

Felix Herngren poängterar att inga medlemmar i "Raëlerna" tillåts ha ägodelar – något som nu starkt kritiseras i en anmälan till Granskningsnämnden.

"Att man som medlem inte skulle få ha några ägodelar är dock ett rent påhitt. Det är dessutom ett absurt påstående, då det i praktiken är omöjligt i dagens samhälle att inte ha några ägodelar och bara det faktumet borde ha fått seriens producent att reagera och dubbelkolla uppgiften", skriver personen och kallar inslaget för "högst ohederig och vilseledande journalistik", går det att läsa i anmälan som är skriven av en aktiv medlem i "Raëlerna".

"TV4 använder också ordet sekt, vilket har en negativ association och bidrar till att svartmåla den Raeliska rörelsen och dess anhängare, vilket i sin tur får konsekvenser för enskilda personer i deras liv så väl privat som professionellt".

Vera Herngren om familjedramat – med Felix och ClaraBrand logo
Vera Herngren om familjedramat – med Felix och Clara

Kräver en ursäkt

Personen menar att Felix Herngren också "slingrar" sig genom att säga att det är Clas Svahn som bedömt gruppen som en sekt.

"Frågan är hur det skulle ha tagits emot om samma metod hade använts mot en annan organisation, religion eller folkgrupp? Sammanfattningsvis, så anser jag att TV4 ska komma med rättelse på lämpligt sätt, samt be om ursäkt, för att ha spridit den felaktiga uppgiften att medlemmar i Raeliska rörelsen inte får ha några ägodelar".

Annons