Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dan Ekborg avslöjar psykiska ohälsan och relationen till mamman: ”Varit nära på att…”

20 feb, 2024, 10:30 
Vendela Lönnqvist
TV4
Dan Ekborg öppnar upp sig om problemen i livet.
Annons

I kvällens avsnitt av "Renées brygga" gästas Renée Nyberg av inga mindre än komikern Mårten Andersson, mångsysslaren Ellen Bergström och skådespelaren Dan Ekborg.

Anjas ärliga ord om relationen till Filippas exmanBrand logo
Anjas ärliga ord om relationen till Filippas exman

Dan Ekborg berättar om psykiska ohälsan

Det blir mycket skratt blandat med allvarliga samtal, inte minst om alkoholproblem och att tappa hoppet om livet, något Dan Ekborg är familjär med:

– Vid flera tillfällen har jag varit nära på att skita i det här. Hade jag inte haft en terapeut hade jag inte levt idag. Jag har förstått att det är skitviktigt, berättar han under lunchen på bryggan.

I det mer avskilda samtalet tillsammans med Renée berättar Dan, som är känd för bland annat sina roller i "Tomten är far till alla barnen", "Hur som helst är han jävligt död" och som röstskådespelare i Disney-klassikerna "Aladdin" och "Herkules", om den ansträngda relationen till sin mamma.

Annons

Dan Ekborgs relation till sin mamma: "Hon var ganska tuff"

Att problemen som han stötte på senare i livet berodde på sin mors förväntningar på honom var ingenting han insåg förrän han började gå i terapi.

– När jag sa att jag skulle söka scenskolan sa mamma "är du tvungen att skämma ut pappas namn?". Det är ju ett roligt stöd att få. Hon var ganska tuff, berättar Dan och fortsätter:

– Men hon växte själv upp i väldigt tuffa förhållanden. Så i och med det blir man ganska hård. Men sedan var hon lite väl hård, men hon kanske trodde att det var bästa sättet att få mig att bli bättre och mer härdad. Men det blev inte så, det blev fel.

Många var rädda för att jobba med Dan Ekborg

Problemen letade sig till slut in i Dans karriär. Han förklarar att ilskan han bar runt på kunde gå ut över kollegorna.

– Jag är så självkritisk, vilket går ut över stämningen. Jag tror de flesta av mina vänner skulle säga att jag inte förändrats någonting. Förhoppningsvis har jag blivit lite klokare. Men jag kan bli väldigt arg. Det tror jag har kostat mig jobb och arbete. Jag tror många varit väldigt skraja för att jobba med mig.

Annons