Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Därför ersätts Kristin Kaspersen i Idrottsgalan – hemliga samtalen med SVT

Därför ersätts Kristin Kaspersen i Idrottsgalan – hemliga samtalen med SVT

Kristin Kaspersen berättar för Svensk Damtidning om varför hon inte leder årets Idrottsgalan.

Idrottsgalan i SVT brukar alltid vara ett välkommet inslag i vintermörkret. Under den tv-sända festen hyllas och uppmärksammas idrottsprofiler med både vackra tal och fina priser.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla
0:46

Efter reklamen: 5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

(0:46)

Slå på ljud

Men galan är också en omdiskuterad historia. Många av tittarna har ofta åsikter om produktionen och på sociala medier brukar en hel del ilskna röster höras.

Förra året bjöd SVT dessutom på en rejäl miss. I samband med montaget över avlidna idrottspersonligheter visade man en bild på den högst levande travlegendaren Thomas Nilsson, istället för avlidna travikonen Bo William Takter.

– Nej, nej, nej, nej, aj, aj, aj. Jag blir ju bedrövad av att höra det såklart och det visar återigen att public service-företagen nonchalerar en av Sveriges största sporter, travsporten. Det är ju katastrof när man ska hylla Bo William som var min gode vän och vapendragare under den korta tiden som han fick vara med i matchen, sa vännen och travikonen Hans G Lindskog till Expressen.

Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg leder Idrottsgalan 2023

Författaren, poddaren och programledaren Kristin Kaspersen har de senaste åren varit svårt förknippad med programmet. I sex raka år, av totalt elva, har hon varit den som lett galan när Sveriges bästa, största och mest oväntade idrottshändelser uppmärksammas.

Efter sändningen förra året stod det klart att hon gjort hälften av galorna och blivit något av en veteran i Idrottsgalan-sammanhang.

Därför var det nog många som höjde på ögonbrynen när SVT meddelade att artisten Måns Zelmerlöw och före detta skidstjärnan Pernilla Wiberg blir programledare för Idrottsgalan 2023.

Kristin Kaspersen under Idrottsgalan 2022

Kristin Kaspersen under Idrottsgalan 2022.

Karin Törnblom/TT

Kristin Kaspersen nobbar Let's Dance – säger nej till programledarrollen

Kristin Kaspersen om beslutet

Beslutet är fattat på gemensamma grunder. Kristin Kaspersen skriver i ett mejl till Svensk Damtidning att hon i samråd med SVT kommit överens om att hon inte ska leda galan i år.

”Kort så är det så att jag känner att jag gjort galan i totalt 11 år och efter att ha gjort hälften av alla idrottsgalor kände jag mig klar. Kom till en punkt där jag kände att jag inte utvecklas i programmet längre och jag tror att även idrottsgalan behöver nytt. När jag pratat med Idrottsgalan om kommande gala så förstår de och de håller med om att det är bra att förändra”, skriver hon och fortsätter:

”Så ja, ett eget beslut men samtidigt överens med redaktionen. Stor ära att fått vara programledare i så många år och jag älskar idrottsgalan så kommer följa den med glädje och stolthet framöver. Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg kommer bli en suverän programledarduo för denna fantastiska gala . Så jag lämnar tryggt över stafettpinnen”.

Kristin Kaspersen som programledare under Idrottsgalan 2022

Kristin Kaspersen har programlett Idrottsgalan i sex raka år – men nu ersätts hon av Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg.

Christine Olsson/TT

Kristin Kaspersen har även hyllat den nya programledarduon i en story på Instagram:

”Det kommer bli så fantastiskt bra med dessa två som programledare på Idrottsgalan. Jag längtar att se galan den 16 januari. Lycka till Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg, jag hejar på er!”, skrev hon.

Idrottsgalan 2023 sänds på SVT1 och SVT Play med start 20.00 den 16 januari 2023.

Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg programleder Idrottsgalan 2023
Skärmdump/Instagram

Foto: TT/Instagram