Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför saknas "Tjorven" i nya dokumentären – tragiska händelsen ligger bakom

08 jan, 2024, 09:00 
Maria Johansson som Tjorven
Därför saknas "Tjorven" i nya dokumentären – tragiska händelsen ligger bakom
Annons

Maria Johansson är kanske inte ett namn som får så många att höja på ögonbrynen. Men rollen hon spelade på 1960-talet är ikonisk.

Maria blev Tjorven, den charmigt respektlösa tjejen i Vi på Saltkråkan, med hela det svenska folket. Berömmelsen gick dock snabbt från välsignelse till förbannelse.

Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

Därför saknas Tjorven i dokumentären om Astrid Lindgren

Därför har Maria valt att inte medverka i den nya dokumentären Astrid Lindgrens älskade filmer, som producerats av TV4.

Annons

Hennes medspelare från Saltkråkan-tiden har full förståelse för hennes beslut. Louise Edlind Friberg, som spelade Malin, berättar om en händelse som fick Maria att känna en total avsky inför sitt kändisskap.

Maria Johansson, Tjorven

– Det gick ju så långt att när hon var i 35-årsåldern, eller 40, berättade hon för mig att hon skulle gå på en spårvagn och så säger spårvagnschauffören ”ser ni gott folk vem som stigit på spårvagnen, det är ju Tjorven!”. Du var hon ändå vuxen och det hade gått 20-25 år. Hon tyckte att det var jobbigt tror jag, säger Louise i dokumentären.

Annons

Kollegan: "Det som stör mig mest..."

Louise får medhåll av Stephen Lindholm, som spelade Pelle i tv-serien.

– Vi får respektera att hon tyckte att det blev för mycket av det goda. Det är tråkigt, men å andra sidan fick hon väldigt mycket fokus och uppmärksamhet på sig, så man kan förstå det även om det är beklagligt, säger Stephen.

En annan som varit med om något liknande är Inger Nilsson. Hon spelade Pippi Långstrump, den kanske mest populära Astrid Lindgren-figuren av alla. Hon har också sett baksidan av berömmelsen.

– Ibland är jag bara inte på humör och allt ska inte refereras till Pippi. Och det som stör mig mest är när folk gör sig lite rolig över en – och drar fram mig som någon sorts apa som ska visas upp. Det är inte kul, säger Inger.

Annons