Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Så gick det sen för skådespelarna i Vi på Saltkråkan

Torsten Lilliecrona och Maria Johansson

Så gick det sen för skådespelarna i Vi på Saltkråkan!

Svenska kändisar – då och nu!
1:26

Efter reklamen: Svenska kändisar – då och nu!

(1:26)

Slå på ljud

Generation efter generation har tagit del av Astrid Lindgrens magiska värld. Vi på Saltkråkan blev för många en favorit och än i dag är det många som minns citatmaskinen Tjorven, lurviga bjässen Båtsman, dottern Malin och klantige Farbror Melker.

I dag har det gått drygt 60 år sedan serien började spelas in, mellan 1962 och 1963, och flera av skådespelarna har skrivit in sig i det svenska kulturarvet.

Det gör "Tjorven" från Saltkråkan

”Tjorven” charmade sönder det svenska folket med sin pratglada personlighet. Dusterna med Farbror Melker uppskattades av tv-tittarna och än i dag minns många de lite lätt hånfulla kommentarerna: ”Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?” och ”Du har inte den rätta knycken, farbror Melker”.

Pratglada Tjorven spelades av Maria Johansson, 66. Hon var inte mer än sju år sedan när serien började spelas in. Hon fick en kanonstart på karriären och under åren gjorde hon flera roller i både film och tv-serier.

Tjorven

Maria Johansson var sju år gammal när hon för första gången gjorde rollen som Tjorven.

Per Åke Uddman / Kamerabild / TT

Hon tog examen från Teaterhögskolan i Stockholm 1981, men valde att avsluta skådespelarkarriären 1998 efter en roll i Skärgårdsdoktorn. I en intervju med Allas sa hon att hon hade fått nog.

– Tills jag till slut blev så innerligt trött på detta att bli granskad och bedömd vad jag än gjorde i mitt yrke. Tänkte ibland att ”sitt inte där och glo på mig när jag jobbar”!

I dag är hon professor i konstnärlig forskning vid Stockholms dramatiska högskola.

Maria Johansson

Maria Johansson har i dag lämnat skådespelarkarriären bakom sig.

Dan Hansson / SvD / TT

Torsten Lilliecronas tuffa tid – efter rollen som Farbror Melker

Torsten Lilliecrona blev folkkär efter rollen som Farbror Melker. Folk älskade att se hur han hela tiden klantade till det när han ville göra rätt. Det kunde handla om kamp mot getingar eller duster med Tjorven.

Han var utbildad vid Dramatens elevskola och hade höga ambitioner. Torsten såg sig främst som en teateraktör – men efter rollen som Farbror Merkel var det svårt att tvätta bort Saltkråkan-stämpeln.

Farbror Melker

Torsten Lilliecrona i rollen som Farbror Melker.

CAP/SFS

Kulturskribenten Kalle Lind har tidigare berättat att Torsten Lilliecrona inte kunde gå ut på stan utan att folk skrek: ”Farbror Melker, vet du vad?”.

– Han var en mångsidig dramatisk skådespelare vid Göteborgs statsteater där han tänkt sig att fira triumfer med Shakespeare och Tjechov. Det som skulle bli ett schysst extraknäck blev en förbannelse, sa Kalle Lind.

Torsten Lilliecrona pensionerade sig från Göteborgs Stadsteater 1992. Han hade då gjort flera tv- och filmroller. Men ingen kom i närheten av Farbror Melkers storhet. Han dog 1999, 78 år gammal.

Torsten Lilliecrona

Vi på Saltkråkan blev en förbannelse för Torsten Lilliecrona.

Lars Nyberg

Renée Nybergs dotter har växt upp – så ser hon ut idag!

Saltkråkan-Malin fick dickpicks: ”Chockad”

Louise Edlind Friberg, 76, blev som 16-åring ansiktet utåt för en svensk sommarflicka. Rollen som Malin gjorde henne omåttligt populär och än i dag kommer fram folk på stan och frågar om det är hon som är Malin.

Astrid Lindgren tyckte först att Louise Edlind Friberg var för ung i rollen som Farbror Melkers vuxna dotter. Men den legendariska författaren blev till slut övertalad och Louise gjorde succé i rollen som Malin.

Louise Edlind Friberg

Louise Edlind Friberg i rollen som Malin i Vi på Saltkråkan.

PRESSENS BILD

Louise berättade nyligen i en intervju med Morgonpasset i P3 att det plötsliga kändisskapet förde med sig en del obehagligheter och oönskade bilder. Efter rollen som Malin började det skickas fotografier, handskrivna brev och penisbilder till henne.

– Jag var lite chockad faktiskt. Det började välla in brev och dickpicks, sa hon.

Efter Saltkråkan fortsatte skådespelarkarriären. Hon hade bland annat en roll i amerikanska filmen Le Mans och i svenska långköraren Vänner och fiender mellan 1996 och 2000. På senare år har hon medverkat i Morden i Sandhamn och Netflix-serien Störst av allt.

Hon har även varit politiskt aktiv och var riksdagsledamot för Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, mellan 2003 och 2006 var hon ledamot i Kulturnämnden i Stockholm.

Louise Edlind Friberg

Louise Edlind Friberg säger att hon fortfarande blir igenkänd för sin karaktär.

Charlotte Brunzell/TT

”Pelle” blev journalist

2000 sökte rollen som Pelle, son till Farbror Melker, och Stephen Lindholm, 67, fick tjata på sin mamma för att få provspela för rollen. Han minns inspelningarna med värme.

– Jag tyckte livet var underbart under de månader vi var här. Vi var tillsammans dygnet runt och var som en stor familj. Coolt, intensivt och roligt, sa han till Aftenposten 2013.

Stephen Lindholm är i dag journalist på Kommunalarbetaren – men det händer än i dag att han påminns om rollen som Pelle.

– Det har inte gått en vecka på 50 år utan att jag blivit påmind om "Vi på Saltkråkan", eller om Pelle. Folk vill fortfarande prata om hur det var.

Stephen Lindholm

Stephen Lindholm fick tjata på sin mamma för att få spela Pelle.

Gunnar Lantz/TT

Så blev SVT–profilernas pension – var oroad över ekonomin

Båtsman hamnade i vårdnadstvist

Den fyrbenta fyrbenta stjärna och Tjorvens följeslagare blev snabbt en tittarfavorit. Sankt bernhardshunden Båtsman tassade fram på Saltkråkan med sin lurviga päls och lämnade ingen oberörd.

Men Båtsman var inte lika samarbetsvillig som man ville ge sken av. Hunden ville inte följa med Tjorven och man fick lägga fisk i hennes fickor för att han skulle följa efter.

Egentligen hette hunden Ceasar och enligt Aftonbladet var den utlånad av en familj i Östergötland. Under inspelningen ska hunden ha bytt ägare. När inspelningen var färdig uppstod en vårdnadstvist mellan den gamla och nya ägaren.

”Båtsman blev på grund av sin berömmelse föremål för en tvist som slutade i tingsrätten. Den förste ägaren, en kvinna, sa att hon i själva verket aldrig hade gett bort sin hund, bara lånat ut den. Den forna ägaren vann”, berättade Stephen Lindholm i boken ”Från snickerboa till villa villekulla, Astrid Lindgrens filmvärld”, enligt Nöjeslivet.

Båtsman och Tjorven

Hunden som spelade Båtsman hette egentligen Caesar.

ULF STRÅHLE US

Foto: TT