Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blev SVT–profilernas pension – var oroad över ekonomin

21 aug, 2022, 10:00 
Så blev SVT–profilernas pension – "Orolig över ekonomin"
Foto: Skärmdump SVT/TT

De arbetade många år public service–kanalen – så blev deras pension!

Annons
5 saker du inte visste om ”Antikrundan”Brand logo
5 saker du inte visste om ”Antikrundan”

Vilken dröm att få synas på en populär kanal i flera år och bli folkkär programledare, nyhetsankare eller metereolog med TV-tittarna!

De här, numera pensionärerna, lyckades med just det. Dessutom i en tid då TV betydde enormt mycket för folket där hemma...Nymodiga tekniker som plattor & smartphones fanns inte när dessa SVT–profiler började sin karriär!

Även om det utåt sätt kan verka lyxigt att jobba inom TV delar en av SVT-profilerna en oro med många pensionärer där hemma.

Kommer pensionen verkligen räcka till?

Marianne Rundström

Marianne lämnade SVT 2017, ett år innan pension för att börja med andra projekt. Hon var alltså inte ute efter lugnet när SVT–åren var över.

– Det är spännande att se vad man kan skapa för framtid nu. Jag har jättemycket roliga jobb. Just nu är jag lite diversearbetare, har Marianne sagt enligt Expressen.

Annons

I en intervju med Svensk damtidning berättar hon om hur viktigt det är med seniorers delaktighet i arbetslivet, även efter pension:

– Det är bedrövligt att man inte tar tillvara på en massa kunskap och erfarenhet.

Marianne har alltså fortsatt arbeta efter pension och är just nu aktuell med ett programkoncept kring valet riktat till seniorer.

Claes Elfsberg

Cleas Elfsberg gick i pension 2015 och avtackades av SVT. Där tog det inte slut. Nyhetsankaret har varit igång med flera projekt sedan dess. Han är likt Marianne igång med ett program kring valet på hemmakanalen, SVT.

Claes har delat sin frustration kring hur status baseras på ålder i Sverige. Han har tydliga tankar:

– Sverige är ett land där nästan bara ungdom räknas. Ålder och erfarenhet är inte något som arbetsgivare frågar efter och för all del inte de politiska partierna heller.

Claes ska haft en fastställd förvärvsinkomst på 897 000 kronor under 2020. Därför har han möjlighet att plocka ut drygt 75 000 kronor i månaden.

Annons

Helen Tronstad

Trots att före detta meteorologen Helene sparade flitigt så fanns det en gnagande oro att pengarna inte skulle räcka till. Helen hade en genomsnittlig fastställd förvärvsinkomst på 619 000 kronor sina sista fyra år på SVT, rapporterar Expressen.

– Nu har jag släppt den oron, men det tog ett tag. Jag har råd att gå och fika om jag vill. Det är klart man får anpassa sig, men eftersom man har mer tid som pensionär behöver man inte köpa så många tjänster. När jag jobbade åt jag ute mycket, och tog hem mat. Men det är inte samma behov nu, säger hon till tidningen.

Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Ulf Wallgren

Ulf Wallgren tackades av på ett superroligt sätt i sändning när flera kollegor stormade in i studion och gav nyhetsankaret en bukett.

Annons

Ulf har sadlat om rätt rejält efter pension. Han är numera yogainstruktör och trivs bra med det.

– Många hörde av sig och önskade lycka till och tyckte det var jättemodigt att ta steget att sadla om. Jag förstod nog inte hur pass stor kontrast det var att gå från programledare på Sveriges största nyhetsredaktion till att sätta sig på en yogamatta i en källarlokal. Det slog mig också att det nog är många som själva funderar på sina liv, om de har valt rätt och på saker de skulle vilja utveckla men inte vågat göra, har han tidigare berättat för Svensk Damtidning.

Hur har ni det efter pensionen?

Foto: TT /Skärmdump, SVT/ Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Annons