Därför valde Zlatan elva år äldre Helena Seger – sanningen om relationen

22 apr, 2021, 14:14 
AvLinus Brännström
Idrottare väljer ofta yngre partners – Zlatan Ibrahimovic gjorde tvärtom när han träffade elva år äldre powerkvinnan Helena Seger.
Vad säger det om vår största fotbollsstjärna?
Annons
Zlatan avslöjar: Så träffades han och Helena Seger
Zlatan avslöjar: Så träffades han och Helena Seger

Trenden är tydlig och sträcker sig långt tillbaka i tiden – idrottsstjärnor träffar ofta yngre eller jämnåriga partners som sällan gör särskilt mycket väsen av sig.

Familjelivet tycks ofta vara hämtat från 1950-talet – mannen jobbar och dra in pengarna medan kvinnan tar hand om barnen och hemmet.

Den välkända psykologen Eva Ruscz har god insikt i ämnet. Förutom att hon är relationsexpert har hon också jobbat som mental coach till en rad svenska landslag inom olika idrotter.

Hon beskriver det som en narcissistisk manöver från sportstjärnan i fråga.

– Jag tror att det beror på idrottsstjärnans ego, det vill säga hur han eller hon ser på sig själv och sina framgångar och om han eller hon har gott självförtroende i relationslivet, säger Eva Ruscz och fortsätter:

– Som gammal idrottspsykolog, som har jobbat med 17 landslag, känner jag till att en stjärna kan ha ett gott självförtroende i sitt idrottande och spelande men när det kommer till kärlekslivet kan det vara sämre.

Annons

Eva Ruscz menar att valet av partner då kan bli en så kallad "coping strategy".

– Att man väljer eller förpassar sin partner till hemmalivet så att hon eller han inte konkurrerar med stjärnan. Genom den manövern känner stjärnan att han eller hon upprätthåller distansen och minimerar risken att partnern också skulle kunna bli stjärna inom andra områden.

Zlatan bröt det unkna mönstret

Hon tror dock att det inte bara behöver vara män som använder strategin men att det historiskt har varit männen som synts.

Recept.se Nyhetsbrev

– Under 1900-talet var det så gott som enbart manliga idrottsförebilder som hyllades och syntes. Men i och med damidrottens utveckling och exponering har det gudskelov förändrats så att vara kvinnliga stjärnor också syns och vissa av dem har säkert också en "hemmaman" som sköter det praktiska, säger Eva Ruscz.

Det lite unkna beteendet börjar dock att förändras och flera idrottsstjärnor har i dag framgångsrika och offentliga partners.

Annons

En av de första som verkligen bröt de traditionella mönstren var, som med så mycket annat, Zlatan Ibrahimovic.

Redan 2002, när han fortfarande var i början av sin internationella karriär, träffade han den elva år äldre Helena Seger.

Han var då ett 21-årigt proffs i nederländska Ajax medan hon var en 32-årig toppchef som bland annat haft höga positioner på Malaco och Swedish Match.

Helena Seger och Zlatan Ibrahimovic har nu varit ett par i snart 20 år.

Helena Seger drog in miljoner

Helena Seger hade dessutom redan skapat sig egen förmögenhet – något år tidigare hade hon köpt en gård i Skåne som hon renoverade och sedan sålde. Enligt Aftonbladet ska vinsten ha blivit över fyra miljoner kronor.

Att Zlatan vågade falla för Helena säger en hel del om hans personlighet, enligt Eva Ruscz.

Annons

– Zlatans val av en elva år äldre kvinna vittnar om att han har ett gott relationssjälvförtroende, säger hon.

– Antagligen har han också upplevt goda kvinnliga förebilder som har varit starka och självständiga. Därför hotas han inte av en stark och självständig kvinna med skinn på näsan!

Helena fortsatte också att jobba efter att hon och Zlatan blivit ett par, bland annat var hon marknadschef på flygbolaget Fly Me.

Det var först flera år senare, när paret 2006 fick sin första son Maximilian, som hon valde att sluta jobba. Något lyxhustruliv har det dock inte handlat om.

– Jag tar hand om mina män själv, utan städerska eller nanny, för jag vill verkligen ha ett så normalt liv som möjligt, har Helena Seger sagt till Elle.

I år fyller hon 51 och Zlatan fyller 40 samtidigt som sönerna Maximilian och Vincent blir 15 och 13.

Fördelar med en äldre kvinna

Kärleken består och just åldersskillnaden kan vara en förklaring till det – det finns många fördelar för en man med att välja en äldre kvinna, enligt Eva Ruscz.

Annons

– Livserfarenhet! Kvinnan vet vad hon vill och och kan vara mer stadig och målinriktad än någon som är yngre. Det finns en massa fördelar, som mogenhet och självkänsla. Samtidigt piggas den äldre säkert upp av att ha en yngre partner, säger hon.

Finns det några nackdelar?

– Kvinnors ägg tar slut men männens sperma räcker livet ut. De kan av någon anledning bli pappor när det är 90 år medan en kvinnans fertilitet avtar redan efter 40. Det finns ju många kändiskvinnor i dag, som har betydligt yngre män, som öppet tar upp svårigheterna med att bli gravid efter 40.

Sedan Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger träffades för snart 20 år sedan har det också blivit betydligare vanligare med par som inte har den traditionella åldersskillnaden – det vill säga att mannen är äldre än kvinnan.

Kanske behövdes det att en stjärna och "alfahanne" som Zlatan Ibrahimovic gick i bräschen för att fler skulle våga.

Annons

– Nog tycker jag att det blir allt mer vanligt att kvinnor väljer yngre män. Det har förändrats jättemycket under de senaste tio–femton åren, säger Eva Ruscz.

Annons