Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

David Batra: ”Jag är väldigt lyckligt lottad”

02 feb, 2019, 07:00 
AvRed Aktionen
Vi träffade David Batra och pratade 
om livets utmaningar, kärleken – och okända lärdomen i SVT-programmet ”Världens sämsta indier”.
Annons

David Batra tillhör den komikerelit som säljer slut arenor runt om i landet. Sedan ett år tillbaka är han aktuell med sin föreställning, Elefanten i rummet (där “elefanten” förstås är det faktum att han är gift med före detta moderatledaren Anna Kinberg Batra) och David säger själv att han ibland får nypa sig själv i armen över sin lyxiga arbetssituation.

– Det är så roligt och det visste man inte när man började med det här för 20 år sedan. Jag är väldigt lyckligt lottad att jag lyckats rigga livet på det här sättet.

Förutom att få jobba med de saker han brinner för är en stor fördel med framgångarna att David kan välja lite hur, när och var han vill jobba. På så sätt kan han vara ledig en hel del och tillbringa mycket tid med familjen, hustrun Anna Kinberg Batra och makarnas tolvåriga dotter Elvira. Han skrattar när han får frågan hur han är att leva med.

Annons

– Oj, det får du nog fråga min fru om. Jag hoppas att jag är bra att leva med.

Du är komiker och Anna politiker. Känner du att du alltid måste vara den roliga?

– Jag vet inte. Folk har kanske vissa förväntningar men de blir nog besvikna efteråt när de träffat mig. Folk som träffat mig tänker nog att jag är ganska tråkig. Förväntningar är ju allt. I vissa lägen kan det vara ganska praktiskt att skämta i hopplösa situationer. Det är väl det som är hela idén med galghumor, man kan använda humorn som någon slags medicin.

I sin papparoll säger David att han försöker vara så bra han kan.

– Man får väl en recension när dottern är vuxen om vad man gjorde rätt och vad man gjorde fel, haha. Den största utmaningen är väl, som med mycket annat i livet, att vara närvarande just nu i den tiden vi lever i, med sociala medier och smart phones. Det här extrema utbudet och att alla jagar ens uppmärksamhet från alla håll. Att vara närvarande i relationen, och särskilt relationen till ett barn. Att leka och läsa med ett barn istället för att hålla på med andra grejor. Det känns som en utmaning.

Överhuvudtaget är det där med att göra en sak i taget knepigt för David Batra.

– Som nu när jag är ute på turné och är ganska mycket ensam. Det är ett sådant utbud av saker att lyssna på, läsa och titta på. Risken är att man gör fem minuter av allt och så har man inte fokuserat ordentligt på något…

Annons

I våras utmanade David sig själv ordentligt då han reste till Indien under fem veckor för att försöka leva som en äkta indier. Idén till programmet föddes för några år sedan när David och hans pappa, som är född i Indien och bodde där tills han var 20 år, satt i tv-soffan i Lund och tittade på ett reportage om landet.

– Då sa pappa att jag inte skulle stå ut en dag – och så var idén född. Det jag hade svårast för att anpassa mig till var ljudnivån och att man är så inpå varandra konstant. Det finns knappt plats för att vara ensam och jag är en ganska introvert person egentligen.

Vad lärde du dig om dig själv genom att göra det här programmet? 

– Jag hittade lite mer av den indiska sidan av mig själv. Tidigare har jag bara varit där med mina föräldrar och hälsat på som turist. Nu fick jag dimpa rakt in och faktiskt testa på att leva som en riktig indier i olika samhällsskikt. Jag lärde mig att uppskatta landet och kulturen mycket mer än vad jag gjort förut. Inte bara vara rädd för att bli magsjuk hela tiden. Jag har fått lite blodad tand så jag åker faktiskt dit när min show, Elefanten i rummet, tar paus i november. Jag ska åka på lite turné runt om i Indien som stand up komiker.

När vi träffas ser David fram emot att få visa upp resultatet av sina veckor i Indien i sin egen dokumentärserie på SVT, Världens sämsta indier.

Annons

– Det ska bli kul att se vad folk tycker och tänker om den. Men samtidigt har det kommit med åren att jag inte bryr mig om recensenter så mycket. Snarare vill jag göra grejer som jag kan stå för själv. Kan jag det är jag nöjd och glad.

Förutom dotterns framtida recension då. Den är vi övertygade om att David kommer att ta till sig.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

FAKTA: David Batra

  • Ålder: 45 år
  • Familj: Hustrun Anna Kinberg Batra, 48, och dottern Elvira, 12.
  • Bor: Hus i Nacka utanför Stockholm.
  • Gör: Komiker
  • Aktuell: Med dokumentärserien “Världens sämsta indier” på SVT. Finns att se på SVT Play.

Läs mer:

Text: Anna Hegestrand

Foto: SVT, TT

Annons