Pernillas beslut med David Hellenius inför Masked singer – skedde bakom kulisserna

25 mar, 2022, 07:00 
AvLinus Brännström
Karin Törnblom/TT

David Hellenius lämnade Let's dance för Masked singer. Nu berättar han och panelens Pernilla Wahlgren och Måns Zelmerlöw om tveksamheterna inför programmet.
– När jag fick frågan tänkte jag ”men herregud, vad är det här”, säger programledaren.

Annons
Här är alla masker som tävlar i ”Masked singer” 2022!
Här är alla masker som tävlar i ”Masked singer” 2022!

Masked singer är tillbaka i TV4. Den första säsongen av underhållningsprogrammet, där kända svenskar sjunger iklädda avancerade dräkter, blev en enorm succé.

Men att det skulle bli så var inte alls någon självklarhet och flera av programmets huvudpersoner – som programledaren David Hellenius och panelen bestående av Måns Zelmerlöw, Pernilla Wahlgren, Nour El Refai och Felix Herngren – var tveksamma.

– Jag hade kollat i England och tyckte ju att det var ett oerhört märkligt program men också beroendeframkallande, säger Måns Zelmerlöw.

– Det var jättemärkligt när man fick frågan. Men jag kände en trygghet i att David bestämde sig för att hoppa av Let's dance för att göra det här, jag trodde inte att han skulle göra det om han inte trodde att det skulle bli en succé, säger Pernilla Wahlgren.

Programledaren David Hellenius med Masked singer-panelen som består av Felix Herngren, Nour El Refai, Pernilla Wahlgren och Måns Zelmerlöw.

”Då hade man nog inte vågat”

Men inte heller David Hellenius kände sig säker.

– När jag fick frågan tänkte jag ”men herregud, vad är det här”, som man ofta gör med de här formaten. Men det är ju en fördel när det finns en förlaga, man går in och tittar och då förstår man det. Hade någon bara sagt ”det är någon som ska vara sjöbjörn, vad säger du” hade man nog inte vågat satsa. Men nu fanns det andra länder som redan hade gjort det, säger programledaren.

Annons

Nu är ett framgångsrikt internationellt tv-format inte någon garanti för att det kommer att fungera i Sverige. Det är inte minst David Hellenius medveten om – 2012 ledde han världssuccén X Factor i TV4 och tanken var att det skulle ersätta Idol.

Men talangsåpan blev ett fiasko i Sverige och redan nästa år var Idol tillbaka.

– Sverige är svårt. Jag var orolig hela vägen fram till premiären eftersom svenskarna är så kräsna. Vi har ju haft succéprogram som X Factor och The Voice som inte har funkat i Sverige så det var osäkert, säger Måns Zelmerlöw.

David Hellenius lämnade Let's dance för Masked singer.

Den svåra andra säsongen

David Hellenius var också orolig innan de första tittarsiffrorna började rulla in förra säsongen – just för att han lämnat populära Let's dance efter 15 säsonger.

Annons

– Man vet ju aldrig hur ett program ska tas emot. Jag har gjort några sådana här format, vissa har gått bra och andra har gått mindre bra. När det inte har funkat tror jag att man bara har kört på som i alla andra länder. Man måste försvenska det så att det passar här, säger han.

Och trots att den första säsongen gick så bra känner inte David Hellenius att han bara kan luta sig tillbaka nu när det har blivit dags för den andra.

– En andra säsong är alltid svårast. Många tror ju att man bara kan köra på men man måste skruva på saker. Man är alltid pirrig för hur man ska toppa och göra saker och ting ännu bättre, säger han.

Annons