Denise Rudbergs svåra relation med mamman – och avgörande ögonblicket med kärleken

Författaren Denise Rudberg. Foto: Mattias Alm/Sveriges Radio.

Sommar i P1-aktuella författaren Denise Rudberg berättar i en stor intervju med Svensk Damtidning om den svåra relationen med mamman, de viktiga kvinnorna i hennes liv – och avgörande stunden med kärleken Henrik.

Slå på ljud

Det tog sin tid men nu har forna chick lit-författaren Denise Rudberg hittat rätt spår i livet. Hon är aktuell som sommarpratare i P1, och nyligen släppte hon en ny bok i det litterära verk hon väntat hela sitt liv på att skriva – en hyllning till förra seklets kämpande och starka kvinnor.

Det är en vacker försommardag i Stockholm, när Svensk Damtidning möter Denise Rudberg, 49. Den sprudlande författarinnan är aktuell med boken "Er tredje man", den tredje delen i hennes historiska serie Kontrahenterna. Boken utspelar sig Stockholm den varma sommaren 1941 och handlar om Elisabeth, Iris och Signe, som ägnar sig åt signalspaning under andra världskriget. När en tysk konvoj sänks utanför Ölands kust sätts neutraliteten i gungning och kriget kryper sig allt närmare Sverige.

Hyllar starka kvinnorna

Själv säger Denise att denna serie är det litterära verk hon väntat hela sitt liv på att skriva. Serien är en hyllning till förra seklets kämpande och starka kvinnor. Och inspirationen är hämtad från Denise egen farmor Birgit, fostermormor Ruth, och mormor Vera, som var väldigt viktiga för henne.

– Jag hade en rätt dysfunktionell uppväxt med en mamma som inte mådde bra, så därför var dessa kvinnor helt avgörande för mig. De är grunden till den jag är idag. De har stått för all trygghet, varit mina moraliska rättesnören, och lärt mig allt praktiskt, som hur man bakar en kaka, gör en omelett, eller bara viker ett lakan. Förlegade kunskaper som jag borde ha lärt mina barn, säger Denise och skrattar.

Hon blir glad av tanken på Birgit, Ruth och Vera och säger att hon tänker på dem varje dag. Det tre kvinnorna gick bort relativt kort efter varandra mellan 2004 och 2006, vilket var svårt för Denise.

– Det var helt fruktansvärt. Jag började reflektera över vilka de varit och hur jag ville leva mitt liv. Jag hade tidigare bara skrivit chick lit, men plötsligt kunde jag inte längre skriva om rajtan tajtan på Stureplan, säger hon.

Det tog sin tid men nu har forna chick lit-författaren Denise Rudberg hittat rätt spår i livet.

Kristian Pohl

Därför bytte Denise Rudberg genre

Istället började Denise att skriva kriminalromaner i överklassmiljö, en egen genre hon kallar för elegant crime. Huvudpersonen blev änkan och åklagaren Marianne Jidhoff som löser mord, samtidigt som hon unnar sig livets goda.

– Mitt liv tog en annan riktning tack vare dem, säger Denise.

Det kom att bli tio böcker på tio år. Men tro inte att det räckte för den produktiva författaren, utan hon skapade samtidigt serien Kontrahenterna. Den första delen, "Det första chiffret", kom 2019, och den andra, "En andra allians", kom förra året. I år är det alltså dags för boken "Er tredje man". Denise står aldrig still och trampar vatten, utan rör sig hela tiden framåt i livet. Det är också mycket därför hon inte känner någon ångest inför sin stundande 50-årsdag.

– Hade jag varit stillasittande i en relation eller i ett jobb hade det säkert varit annorlunda. Men nu är jag väldigt nöjd. Jag bryr mig heller inte om att åldras utseendemässigt, utan tycker bara att jag blir snyggare med åren.

Denise Rudberg med maken Henrik. Foto: Fredrik Hessman

Så träffade Denise Rudberg maken Henrik

För drygt åtta år klev kärleken in i hennes liv i form av Henrik Blomquist, 50. Han köpte frukost på samma fik på Östermalm, men trots att de kände till varandra vågade de inte hälsa. Hon trodde att han var en stel och bakåtsträvande typ. Och han trodde att hon var utflippad och konstig.

– Men efter ett år började vi hälsa på varandra. Det var nog inte meningen att vi skulle prata innan dess, säger Denise och ler.

När Henrik till slut bjöd ut Denise på dejt var hon mer än redo för det.

– Det sa pang, även om det hade fått ta sin tid. Vi är otroligt kompatibla, extremt synkade och ett bra team. Vi har alltid en pågående dialog och kan prata om allt. Men framförallt har vi väldigt roligt ihop.

Avgörande ögonblicket i relationen

Både Denise och Henrik hade två barn och två äktenskap bakom sig. De blev sambor på Östermalm, och allt rullade på med mammaveckor och bonusbarn. Men efter några år kände Denise att hon behövde ta relationen till nästa nivå.

– För mig var det konstigt nog helt avgörande att vi skulle gifta oss. Annars hade jag inte kunnat tänka mig att leva vidare i vår relation. Det kan låta hårt, men det kändes viktigt att det fanns något som knöt oss samman. Jag visste ju så starkt att vi skulle bli gamla ihop.

När Henrik inte friade tog hon saken i egna händer på lucia 2018.

– Jag var jättestressad. Hade tänkt fria på en restaurang, men vågade inte. Så det fick bli hemma istället. Han svarade ja med en gång och efteråt var vi båda i chock, trots att vi var över 45 år och hade varit gifta tidigare.

De blev man och hustru under en enkel, men vacker ceremoni i Stockholms stadshus i juli 2019.

– Livet blir bara bättre och bättre. Jag blir lyckligare för varje år.

Denise Rudberg

Född: 19 juni 1971 i Stockholm.
Bor: I en 240 kvadrat stor sekelskiftesvåning vid Karlaplan i Stockholm, lantställe på Värmdö.
Familj: Maken, finansmannen Henrik Blomquist, 50, barnen Calle, 19, och Loppsan, 17, från ett tidigare äktenskap. Bonusbarnen Hubert, 17, och Adrian, 14.
Gör: Författare, krönikör och poddare.
Läser just nu: Konferensen av Mats Strandberg.

LÄS MER: Grevinnan Alexandra bekräftar skönhetsingreppet

LÄS MER: Gåtan om Zlatan och Helenas relation – bilden väcker frågor

LÄS MER: Hovet tvingas agera efter bilderna på kungen