Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Det gör skådespelarna från populära tv-serien Ebba och Didrik i dag: "Var ju en ärketönt"

26 aug, 2021, 15:00 
Lars Johansson
Det gör skådespelarna från Ebba och Didrik i dag
Den ena gjorde succé, försvann och kom tillbaka. Den andra jobbar i dag med något långt ifrån rampljuset. Det här hände med "Ebba och Didrik"-skådespelarna Lisen Ydring och Johan Widerberg.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 33?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 33?

Det började som en radioföljetong av Christina Herrström 1985. Sedan exploderade det."Ebba och Didrik" skrevs om till tv och 1990 var det dags.

6 januari hade SVT-serien premiär och över en miljon svenskar bänkade sig för att se berättelsen om de två syskonen.

I huvudrollerna fanns Lisen Ydring och Johan Widerberg. Avsnitten spelades in i skånska Skälderviken utanför Ängelholm, Båstad, Helsingborg och i Täby, Waxholm samt på Lidingö.

Ebba och Didrik Reng, är nio och tolv år, och bor i ett litet samhälle vid havet. De ser ut att leva i en verklig familjeidyll, men innanför hemmets väggar är det djup splittring.

Lisen Ydring, då Arnell, som Ebba i "Ebba och Didrik". I dag jobbar hon med något långt från rampljuset. Foto: SVT.

Så gick det sen för Ebba – det gör hon i dag

Båda barnen väljer bekräftelse från andra håll. Didrik, avgudad av klasskamraten Tova, förälskar sig i den 23-åriga Yrla som flyttar till samhället. Ebba slits mellan trogne kamraten Philip och Mårten, en kille med rika föräldrar, som hon blir kompis med av en slump. Det hela blir inte mindre komplicerat när det visar sig att pappa Fredrik är otrogen.

Annons

Men vad hände egentligen med verklighetens "Ebba och Didrik" efter att serien slutats sända för över 31 år sedan (Ska även tilläggas att den repriserats inte mindre än fyra gånger i SVT, 1995, 2000, 2007 och 2012)?

I dag lever Lisen Ydring, 43, vid genombrottet Arnell, i Stockholm. I mitten på 2000-talet jobbade hon med kommunikation, är numera Stabschef på förvaltningen för arbetsmarknad, kultur och fritid i Solna Stad. Allt enligt Linkedin.

När hon deltog i SVT-programmet "Svenska tv-historier" för några år sedan mindes hon tillbaka på sin tid som barnstjärna.

– Journalister, kritiker, folk jag mötte – alla älskade ”Ebba och Didrik”. Det var verkligen en serie som nästan blev kultförklarad direkt. Det kändes så starkt att alla tyckte så mycket om den här serien, förklarade tvåbarnsmamman.

Johan Widerberg, 47, var i princip etablerad i branschen redan innan den monumentala SVT-framgången. Som son till hyllade regissören Bo Widerberg föddes han in i underhållningsindustrin.

Annons

Hans karriär inleddes i pappas filmer. Redan som bebis var han 1976 med i faderns klassiker "Mannen på taket", och som barn medverkade han i ytterligare några filmer. Åtta år gammal hade han även en mindre roll på Dramaten.

Johan Widerberg hade sedan faktiskt planer på att lägga av med skådespeleriet och tackade först nej till rollen som Didrik. Huvudrollen i serien blev också en kluven upplevelse för honom.

– Didrik-karaktären är ju liksom en ärketönt. När man är 13 vill man bara vara tuff. Så sitta och sjunga ”Yrla, virvla, virvelflicka...” Det är ju nackskott för en 13-åring med en önskan om att vara tuff, säger han i programmet samtidigt som han slår fast att serien även gett honom mycket på ett personligt plan, berättade han 2018 i "Svenska tv-historier".

– Det var en språngbräda ut i vuxenlivet, som hade varit oerhörd svår att få på annat sätt. Jag är enormt tacksam, trots allt gnäll.

Johan Widerberg hade roll i pappans sista film

Johan Widerberg gjorde succé, försvann, kom tillbaka och gjorde succé igen. Här med Lisen Ydring och Helge Skoog, som spelade Kaj Husell i "Ebba och Didrik".

Johan Widerberg hade roll i pappans sista film

1995 spelade Johan Widerberg en av huvudrollerna i pappans sista film "Lust och fägring stor" och belönades för insatsen med pris vid filmfestivalen i Rouen. Två andra stora roller följde, "Juloratoriet" och "Under solen" av Colin Nutley.

Annons

Karriären såg mer än lovande ut. Men så kritiserades Johan Widerberg i pressen. Han kände sig förföljd och inte önskvärd.

Fram till 2009 ägnade Johan Widerberg sig åt studier och andra jobb långt från skådespelarbranschen.

På Aftonbladets fråga, i samband med återkomsten med "Så olika", om vart han egentligen tagit vägen blev svaret:

– När telefonerna varit tyst tillräckligt länge är man tvungen att överväga om det kommer att ringa igen. Det är klart det är tufft att inte känna sig behövd ... vilket jag ju då inte var under de här åren. Fast jag är ganska cool med det också, då får man göra något annat.

Och du blev bartender i en hotellbar i Stockholm?

– Det stämmer. Jag har alltid varit intresserad av seriös drinkblandning och haft det som hobby. Jag bestämde mig för att lära mig det på riktigt. Sedan jobbade jag med det i ungefär ett år.

Johan Widerberg fortsätte berätta för Aftonbladet hur det gick till när han oväntat fick en statistroll i Hollywood-succén ”Ocean’s twelve”.

Annons

– En dam från Italien, en rollbesättare, vi hade träffats på en filmfestival, mindes mig och ville att jag skulle provfilma. Det var jävligt bråttom, de faxade några scener, jag fick filma själv hemma, med en lånad videokamera. Det kändes lite taffligt. Några veckor senare ringde hon och sa: Steven (Soderbergh, regissören) loves your tape, du fick rollen”.

– Det var som en blixt från en klar himmel, jag var överlycklig. Tätt inpå inspelningsstarten kom ett nytt samtal: ”Vi får inte ihop manuset, för att rädda det har vi strukit din roll”. De skämdes nog lite och undrade om jag inte ville komma dit ändå och göra en ”plojgrej”. Och jag bestämde mig för att inte sura eller gå in i fullskalig depression, utan åkte dit och gjorde statistrollen.

Johan Widerberg på Göteborg Film Festival 2020 där han medverkade i två filmer, norska filmen "Spionen" och kortfilmen "Midas" där han gjorde fem olika roller!

Johan Widerberg – världens bäst betalda statist

Och Johan Widerberg fick ändå betalt som att han hade haft en "riktig roll".

Annons

– Ja, jag brukar säga att jag förmodligen är världens bäst betalda statist i filmhistorien.

Johan Widerberg har sedan comebacken till rampljuset gjort en rad roller och skriver numera även manus. Bland insatserna återfinns "Springfloden", "Fartblinda", "En man som heter Ove", "Vilken jävla cirkus" och "Bäckström". Han är pappa till en dotter och bor i Nacka.

Foto: TT

Annons