Doktor Mikael Sandström anklagas för hånfull kommentar till Soraya Lavasani

Doktor Mikael Sandström och Soraya Lavasani

Doktor Mikael Sandström anklagas för att ha uttryckt sig hånfull till Soraya Lavasani i Nyhetsmorgon.

Så träffades Lotta Engberg & Mikael "Soldoktorn" Sandström – avslöjar allt!
Slå på ljud

Doktor Mikael Sandström är ett väldigt populärt inslag i TV4-programmet Nyhetsmorgon. Men han är inte helt okontroversiell. Hans utåtriktade, flärdfulla stil väcker också reaktioner – vilket var fallet tidigare i veckan.

Mikael besökte studion för att diskutera covid-19-vaccin med programledarna Soraya Lavasani och Anders Pihlblad. Samtalet gled in på Astra Zeneca-varianten och uppgifterna om att det kan leda till blodpropp i vissa sällsynta fall.

Då jämförde Mikael vaccinet med p-piller. Studier har nämligen visat att östrogeninnehållande p-piller kan leda till ökad risk för blodpropp.

Doktor Mikael Sandström anklagas för att ha hånat Soraya Lavasani

Doktor Mikael Sandström och Soraya Lavasani

Så här sa doktor Mikael.

– Det finns olika sorters p-piller så det är svårt att dra alla över en kam. Men kombinationspiller, där rör det sig om en risk för blodpropp. Då pratar man om en 5-6 fall per 10 000. Nu pratar man om att det kan vara ett samband där vi har ett fall på en miljon, säger han i programmet.

Då kom Soraya med ett inspel, en åsikt som hon delar med många kvinnor: är det inte märkligt att p-piller ska komma med så många risker?

– Det är ju inget tvång att äta p-piller, svarar Mikael då.

– Och det här har man ju gjort i 30, 40, 50 år och riskerna har minskat och man har lägre doser och allt det här. Återigen allt är ju frivilligt och det är ju väldigt bra det. Men liknelsen haltar lite.

Flera tittare tyckte att Mikael uttryckte sig slängigt och respektlöst. Så här skriver en twittrare.

"Sättet som doktor Mikael i Nyhetsmorgon just avfärdade risken med blodpropp vid behandling med p-piller. 'Det är ju frivilligt'. Det kvinnliga programledaren framhärdade men blev mer eller mindre skrattad åt", skriver twittraren och lägger till att hon upplevde Mikael som hånfull.

"Otroligt klumpigt"

Även i TV4:s kommentarsfält på de sociala medierna har Mikael fått mothugg.

”Hur kan man som läkare i tv säga att man gör ett val att äta p-piller som har mycket högre risk för blodproppar när det finns sjukdomar som tvingar en att ta hormoner för att må bättre??? ENDOMETRIOS doktor Mikael...”, skriver en användare.

"Otroligt klumpigt uttalande av doktor Mikael angående p-piller och blodproppar. Kom ihåg att det är frivilligt att det är frivilligt att äta p-piller. Jo tack, då kanske vi ska ta upp männens ansvar i frågan med. Tror du att någon frivilligt vill trycka i sig preparat som ökar risk för blodproppar, ger acne, viktuppgång och oönskad behåring? Som kvinna blir man rent ut sagt vansinnig när man hör såna uttalanden", skriver en annan.

LÄS MER: Sanningen bakom drottningbråket – kärleken stal 60 miljoner

LÄS MER: Ica-profilernas okända tragedier: Sjukdom, dödsfall och fängelse

LÄS MER: Magdalena Forsberg avslöjar verkliga relationen med Claes Elfsberg