Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Ica-profilernas okända tragedier: Sjukdom, dödsfall och fängelse

20 feb, 2021, 16:00 
AvLinus Brännström
I tv-rutan är det glada miner och hjärtlig stämning.
Men bakom den glättiga ytan i Icas reklamsåpa döljer sig tragedier och sorger. Skådespelarna har drabbats av sjukdomar, dödsfall, ekonomiska katastrofer och till och med hamnat i fängelse.
Annons
6 saker du inte visste om Ica-reklamenBrand logo
6 saker du inte visste om Ica-reklamen

Hans Mosessons fattiga år – sorgen efter vännen

Ingen är väl så förknippad med Ica-såpan som Hans Mosesson, 76. Han spelade Ica-Stig i 13 år – rollen kom att förändra livet för den gamle Nationalteatern-skådespelaren som tidigare tvingats kämpa med ekonomin.

– Jag tycker om att jobba med händerna och arbetade faktiskt som snickare en del när jag inte fick tillräckligt med jobb för att försörja familjen. Jag körde taxi en del också. Det var främst på 90-talet, vi hade det knapert emellanåt, har Mosesson berättat GT.

Hans Mosesson tog farväl av rollen som Ica-Stig. Foto: IBL

Han har sagt att han lyckligtvis tjänade "väldigt bra" under åren som Ica-Stig. Men rollen var inte bara positiv – till exempel fick Hans Mosesson sparken från "På spåret" 2007. Han var klar som tävlande men SVT rev kontrakt just på grund av reklamfilmerna.

Annons

– Vi har gjort bedömningen att det blir ett otillbörligt utnyttjande i praktiken. Det är alltid tråkigt att annullera ett kontrakt, men jag står fast vid beslutet, sa programdirektören Annie Wegelius till Expressen.

Hans Mosesson tvingades också genomgå en svår sorg under åren som Ica-Stig. Hans vän Totta Näslund, som tidigare var sångare i rockbandet Nationalteatern, gick hastigt bort 2005.

– Vi skulle spela golf en måndag. Han ringde och sa att han måste till sjukhus. Tre dagar senare var han borta. Det är kanske den värsta sorg jag upplevt hittills, har Mosesson sagt till GT.

Efter åren i Ica-såpan har Hans Mosesson bland annat synts i tv-serierna "Jordskott" och "Sjölyckan".

Loa Falkman som Ica-Stig.

Loa Falkman lurades på alla pengar – Ica-Stig blev räddningen

Mosessons efterträdare i rollen som Ica-Stig blev Loa Falkman, 73. Operasångaren och skådespelaren gjorde rollen från 2015 och fram till början av i år.

Annons

När Falkman klev på rollen hade han precis tagit över som uppläsare av "Nyårsklockan" på Skansen vid tolvslaget på nyårsafton. Likt föregångarna var det tänkt att han skulle läsa dikten i flera år men när han blev Ica-Stig tvingades han lämna uppdraget och SVT införde i stället dagens tradition med olika uppläsare varje år.

Men Loa Falkman har senare berättat att Ica-såpan blev en räddning för honom – bara några år tidigare hade han och hustrun Rosy blåsts på i princip alla sina tillgångar av en revisor.

– Vi blev av med praktiskt taget allt vi ägde och hade. Därtill dömdes vi att betala skatt och straffskatt på pengar som vi aldrig hade sett röken av. Det var en hemsk, hemsk period, har han sagt till Hemmets Journal.

– Vi blev tvungna att belåna oss upp till skorstenen för att klara oss. Emellanåt kommer aggressionen över det som hänt över mig. Det hade ju varit roligt att kunna hjälpa barnen ekonomiskt.

Annons

I sin självbiografi "Att vara Loa Falkman" beskriver han hur Ica-rollen räddade familjens ekonomi.

"Det blev en välkommen inkomst", skriver han i boken.

Björn Kjellman tar över som Ica-Stig.

Kjellmans sorg efter Josefin Nilsson

När Loa Falkman nyligen hoppade av rollen som Ica-Stig valde man att ersätta honom med inte bara en utan två folkkära skådespelare – Suzanne Reuter, 68, som Ica-Stina och Björn Kjellman, 57, som Ica-Stig.

Reuter tar sig an rollen efter att under 2020 ha insjuknat i covid-19.

– Jag var sjuk ordentligt. Men behövde ingen sjukhusvård, tack och lov, berättade hon i Pär Lernströms pratshow "Late night Sverige".

Björn Kjellman var en av dem som sörjde när Josefin Nilsson gick bort 2016. Hennes död hamnade i ett nytt ljus i och med SVT-dokumentären "Josefin Nilsson – älska mig för den jag är" tre år senare.

Suzanne Reuter spelar Ica-Stina.

I "Stjärnorna på slottet" 2020 berättade Kjellman om känslorna inför Josefin Nilsson, som han spelade mot i succéfilmen "Adam och Eva" samtidigt som händelserna som skildras i dokumentären utspelades.

Annons

– Jag tror att det blev ett sånt trauma för henne som hon aldrig riktigt kunde reparera sig från, sa han i "Stjärnorna på slottet".

– Det är så jävla sorgligt att hon inte finns. Och så onödigt, som det alltid är.

Magnus Skogsberg Tears kamp efter pappans självmord

Han har spelat Ica-Sebastian sedan 2005 men Magnus Skogsberg Tear, 59, har också många andra strängar på sin lyra – han har skrivit musik, regisserat och designat glas. Dessutom är han ambassadör för Suicide Zero, en organisation som jobbar med att förebygga självmord.

I en intervju med Dagens Industri i höstas berättade han öppenhjärtigt om bakgrunden till sitt engagemang. När Magnus var 21 år tog hans far sitt liv.

Fadern utvecklade ett missbruk och avslutade sitt liv när han fick lämna sitt jobb samtidigt som han gick igenom en skilsmässa och dessutom hade fått sitt körkort indraget.

– Lyckligtvis har min hjärna tillverkat ett försvar så att jag inte kan visualisera detta. Jag kan inte ta in det, sa Magnus Skogsberg Tear till Dagens Industri.

Lia Boysen och Magnus Skogsberg Tear.

För Suicide Zero har han också berättat om varför han vill engagera sig för att kunna hjälpa andra.

– Det har tagit mig nästan trettio år att förstå hur mycket pappas självmord har påverkat mig. Jag har på flera sätt vänt tragedin till att arbeta kreativt. Att bli ambassadör för Suicide Zero och låta mina historier hjälpa andra känns som ett naturligt steg, har han sagt i en intervju med organisationen.

Annons

– Att min pappa tog sitt liv berodde på att han inte hade förmågan att tänka om. Att han inte kunde se en annan utväg än döden. Jag tänker inte gå samma väg och därför har jag bland annat börjat sjunga, för jag vill se nya möjligheter i livet, även om jag riskerar att misslyckas.

Sorgen efter pappan – fängelse för knarkbrott

Förutom de nuvarande skådespelarna som Paul "Ica-Ulf" Tilly, 47, den enda som varit med sedan starten 2003 och Joanna "Ica-Cindy" Eriksson, 30, har ett helt gäng mer eller mindre kända ansikten synts i Icas reklamfilmer under de snart 20 år som de har visats.

Cissi och maken Fredrik von der Esch.

Mest välbekant är kanske förra Ica-Cindy som spelades av Cissi Forss, 35. Numera går hon under efternamnet von der Esch efter att ha gift sig med sin Fredrik, och i höstas fick paret också sitt andra barn.

Annons

Men om lyckan nu är total var det stundtals motsatt under tonåren. I flera intervjuer har Cissi berättat om den svåra tiden när hennes pappa gick bort i cancer då hon bara var 17 år gammal.

– Jag skrev mig igenom den perioden, dikter var min tröst. Pappa hade lärt mig att "du ska alltid ha ett block med dig och alltid skriva". Han gav mig mina första sidor och sedan dess har det blivit hur många utskrivna dagböcker som helst, har hon sagt till GP.

Hon offrade då sådant som fester med kompisar för att inte förlora dyrbar tid med sin pappa.

– Jag visste ju att han var sjuk och aldrig mer skulle komma tillbaka, har hon sagt till Aftonbladet.

Sanna Bråding spelade Ica-Kajsa under de första åren av reklamen. Foto: IBL

Under de allra första åren av Icas reklamsåpa medverkade också Sanna Bråding, 40, i rollen som Ica-Kajsa. Bara några år senare satt den förra "Tre kronor"-stjärnan i fängelse för narkotikabrott efter att ha köpt och innehaft kokain.

Annons

– Det var skönt på nåt sätt att sitta i fängelse men straffet kom förra året då jag var tvungen att börja jobba med mig själv och inte kunde fly längre. Jag blev av med alla jobb och blev utdömd av så många även om jag får skylla mig själv. Fängelset var som att sätta punkt, berättade Bråding för Svenska Dagbladet 2009, några veckor efter att hon släppts.

Hon sa samtidigt att polisen räddade hennes liv när de stormade in i hennes lägenhet ett år tidigare.

Paul Tilly har varit med sen start.

I sin självbiografin "För mycket av allt" berättade sedan Sanna Bråding öppenhjärtigt om de svåra åren med ätstörningar, missbruk och sexuella övergrepp.

På senare år har hon berättat att hon mår bra och hittat en balans. Hon jobbar som redaktör, författare och föreläsare och ligger bland annat bakom kokboken "Veganboken" som kom 2019.

Annons