Doktor Mikaels stora sorg – påverkar relationen med Lotta

Doktor Mikael Sandström bär på en hemlig sorg som påverkar relationen med Lotta Engberg

Kärleken spirar mellan Mikael "Soldoktorn" Sandström och Lotta Engberg, men få vet om att Mikael bär på en tung sorg som påverkar honom än i dag.

Allt började med en flirtig invit i en kvällstidning – och nu har Lotta Engberg och doktor Mikael ”Soldoktorn” Sandström precis blivit sambos och är kanske mer nyförälskade än någonsin.

Lite mer än ett år efter det att romansen tog sin början gick alltså flyttlasset till deras gemensamma nyinköpta hus i Göteborg. Tidigare i år fick vi även se kändisparet i premiären av TV4-programmet ”Tillsammans med Strömstedts”, där Mikael chockade tv-tittarna med några oväntade ord om Lotta. Han älskar henne inte, åtminstone inte ännu.

LÄS MER: Doktor Mikael varnas efter orden om Lotta i tv

– Hon är förälskad, detta är inte kärlek. Jag älskar dig, nästan, kan jag säga. För det gör jag inte än, för det är för tidigt, säger han.

Doktor Mikaels stora sorg - sambon begick självmord

Innan Lottas flirtiga invit hade Mikael levt som singel i nästan 13 år, så att han till en början var lite avvaktande till Lottas kärlek var kanske inte så konstigt. Dessutom hade den kända läkaren länge burit på en tung sorg.

För många år sedan begick nämligen hans dåvarande sambo självmord. Något som kom helt utan varning, och som har påverkar honom än i dag.

– Hon gick ju bara ut en kväll och försvann, har han tidigare berättat för Expressen.

Dagen därpå kontaktades polisen, och tillsammans med två poliser och en vaktmästare hittade Mikael Sandström sin sambo några timmar senare död i ett låst utrymme. Ett avskedsbrev hittades också. Händelsen gjorde honom svårt chockad, och än i dag minns han väldigt lite från perioden.

– Jag har jag väldigt dåligt minne de första sex månaderna, bara fragment, förklarade han.

"Blev enormt socialt isolerad"

Vid tidpunkten för självmordet var han en högt uppsatt chef på ett sjukhus, men när det blev känt vad som hade hänt upplevde han att kollegorna började att undvika honom.

– Det blev tyst, inte en människa hörde av sig. Det blev ett overkligt tillstånd. Jag blev socialt enormt isolerad.

Mikael har i efterhand sagt att han borde ha fått, eller sökt, hjälp, men att det aldrig hände.

– När en livskris uppstår behöver man ju hjälp. Och det fick inte jag, berättade han.

Bytte liv

Krisen fick honom att helt byta liv, och under en period arbetade han som läkare ombord på en lyxkryssare i ett halvår. Efteråt åkte han hem till Sverige igen för att bygga upp sitt liv, men det tog åtta efter sambons död innan han började dejta igen. Trots det blev det ingen fullträff - till det att han träffade Lotta vill säga.

En anledning till att han hade svårt att träffa rätt var att när någon han träffat undrat varför han var singel, blev det svårt hur han än gjorde.

– Om jag då ljuger så går det bra, men talar jag sanning så går det dåligt, sa han, och förtydligade:

LÄS MER: ABBA-Agnethas dotter – så ser hon ut i dag!

– Det kan vara tufft att slänga ur sig något sådant som självmord på en dejt, men vad ska jag göra? Ska jag ljuga eller låta bli?

De gånger han berättade sanningen gick det inte bra i relationen.

– Det skulle vara trevligt om omvärlden var mer tolerant, inte var så fördömande, avslutade Mikael Sandström.

Foto: TT

Källa: Expressen