Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dotter brutalt överfallen på öppen gata – tvingades till psykisk vård

24 feb, 2024, 03:00 
Lars Johansson
Dotter tävlar nu för fjärde gången i Melodifestivalen. Sedan sist det begav sig har hon hunnit bli mamma till lilla Lilou.Samuel Steén/TT
Tre män överföll Dotter, 36, skoninglöst och hon tvingades till långvarig psykisk vård.
Sedan dess har hon blivit mamma till en ettårig liten flicka – men när graviditeten blev känd minskade jobberbjudandena.
– Det finns fortfarande old school, gubb-tänk där ute. Vilket är vidrigt faktiskt, har den Melodifestivalen-aktuella sångerskan sagt till Mama.
Annons
Mellostjärnans kärleksavslöjande om Carl PhilipBrand logo
Mellostjärnans kärleksavslöjande om Carl Philip

Dotter, eller Johanna Jansson som hon egentligen heter, är verkligen ingen duvunge i schlagersammanhang.

Tre gånger tidigare har sångerskan ställt upp som artist och vid två tillfällen har hon varit låtskrivare åt Mariette, respektive Lina Hedlund.

Då Dotter stod på scenen med "Bulletproof" 2020 var det ytterst nära att hon tagit hem hela tävlingen. När krutröken lagt sig skilde en poäng mellan henne och segrande The Mamas.

Året efter blev det en fjärdeplats med bidraget "Little Tot". När finalen i Friends arena avgjorts förklarade hon för Värmlands Folkblad att det inte skulle bli några fler försök att ta hem hela tjottaballongen:

– Tre gånger räcker.

Men.

Man ska aldrig säga aldrig och nu tävlar hon med "It's Not Easy to Write a Love Song", skriven ihop med sambon och låtskrivaren Dino Medanhodzic.

Annons

Dotters stora bebislycka

Ifjol fick paret lilla Lilou, 1, tillsammans. Graviditeten avslöjade Dotter då hon delade ut Sveriges poäng i Eurovision song contest.

”Känslan är obeskrivlig, vi är så lyckliga”, skrev Dotter på Instagram efter nedkomsten och fortsatte:

”Nu är vår lilla dotter äntligen här! Som vi har längtat. ”Kejsarsnittet gick jättebra och i operationssalen spelades på radion ”En värld full av liv” från Lejonkungen och vi fick ta emot en stark liten lejonprinsessa!".

Tråkigt nog innebar inte graviditeten och nytillskottet enbart lycka för Dotter. Telefonen ringde inte lika ihärdigt längre, det blev glesare mellan jobberbjudandena.

– Jag fick bland annat höra att jag snart skulle bli trött och inte orka mer, men jag mådde ju bra. Det finns fortfarande old school, gubb-tänk där ute. Vilket är vidrigt faktiskt, om man ska vara ärlig. Jag blir så himla ledsen och arg på att det fortfarande är så. Bara för att man är kvinna så får man ta den här skiten, medan manliga artister som ska bli pappor bara får höra grattis och allt är helt fine och inte ett ord om att ta ett steg tillbaka, har Dotter berättat för Mama.

Annons

Sångerskan har i perioder av sitt liv fört en kamp mot psykiskt dåligt mående. Hon har även varit öppen kring sina ätstörningar. Den nya mammarollen har gett ett lugn och en känsla av syfte.

– Det kändes alltid som att jag hade ett svart hål någonstans inom mig, men sen Lilou kom så har det fyllts upp, hålet finns inte på samma sätt. Och man lever så mycket mer i nuet. Man är med henne, inte i telefonen och scrollar. Det är jätteskönt, har Dotter sagt till Mama.

Nu pekar det mest uppåt igen för den rutinerade Melodifestivalen-artisten.

2020 var det ytterst nära att Dotter vann hela Melodifestivalen. Hon fick se sig slagen av med en poäng av The Mamas.

Dotter överfölls på öppen gata

Annat var det för tio år sedan, då tvingades Dotter genomleva sitt kanske största trauma.

Hon överfölls på öppen gata på Kungsholmen i Stockholm när hon var på väg hem från en fest.

Annons

– Jag blev överfallen av tre män som rånade mig och nästan kvävde mig på gatan, tryckte ner mig och bet mig. Jag trodde att min sista stund var kommen, att han skulle knäcka min nacke, har hon sagt till Expressen.

– Jag var som Jesus på korset på gatan. En bet mig i handen för att jag skulle släppa mobilen, den andra slet loss väskan och den tredje satte sin hand för min mun och näsa och tryckte bak nacken.

Händelsen satte djupa spår och Dotter gick i terapi i ett år. Polisen lyckades inte ta fast förövarna.

– Det har varit en stor grej i mitt liv som förändrade mig totalt. Jag kunde inte gå ut längre, det verkligen förändrade mig som person. Jag blev mycket mer tillbakadragen och undvek att vara ute efter en viss tid, fortsatte hon berätta för Expressen.

Dotter kan efter överfallet fortfarande ha problem i vardagliga situationer.

– Jag tycker att det kan vara jätteläskigt att stå i en hiss med en person, oftast män då för det är det man förknippar med det som hände. Det finns en rädsla, en otrygghet. Man tror inte att man ska bli skadad så när man väl blir det så tänker man att vad som helst kan hända. Jag är mycket mer öppen för döden, har sångerskan sagt till Expressen.

Annons