Döttrarnas smärtsamma ord om Lill-Babs – fyra år efter hennes död

20 apr, 2022, 05:00 
AvLinus Brännström

Det har gått fyra år sedan Barbro ”Lill-Babs” Svensson somnade in. Nu berättar hennes döttrar med egna ord om den stora sorgen – och varför de inte sa hej då.
”Det gjorde och gör fortfarande så ont i mig”, skriver Malin Berghagen i en ny bok.

Annons

Det var i början av 2018 som Barbro ”Lill-Babs” Svensson sökte vård på St Görans sjukhus i Stockholm efter en tids hälsoproblem. Den folkkära artisten trodde att det var något med hjärtat men det visade sig vara något ännu allvarligare.

Här är Lill-Babs döttrar – och alla barnbarnen
Här är Lill-Babs döttrar – och alla barnbarnen

Då hade hon, sin vana trogen, ändå kört på med shower och konserter.

”Mamma du har aldrig varit bra på att gå till doktorn. Du var alltid så himla envis och körde på som aldrig förr. Bara några veckor innan hade du haft en föreställning på Kanarieöarna och trots att hela din ena fot svullnat upp satte du dig på planet för ett jobb i Oslo och sedan tillbaka till Spanien igen för att fortsätta showen där. I dina anteckningsböcker skriver du ’Något är inte som det ska...’ men ändå körde du på tills denna dag i mars då ditt hjärta hade börjat reagera. Det orkade inte med en accelererande cancer”, skriver Malin Berghagen i nya boken Vår mamma Lill-Babs.

Lill-Babs blev 80 år.
Recept.se Nyhetsbrev

Då förstod Lill-Babs att det var illa

Cancern som Lill-Babs drabbats av var långt gången och hon fick fira sin 80-årsdag den 9 mars 2018 på sjukhuset.

Annons

I Vår mamma Lill-Babs berättar hennes döttrar Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen om sin mamma som en artist som levde efter devisen ”the show must go on”.

Men efter cancerbeskedet tvingades Lill-Babs inse att hon inte skulle kunna vara med på sommarturnén som var planerad med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist – döttrarna skriver att det nog var då som hon anade att det var illa.

Lill-Babs med döttrarna Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen.

”Gör fortfarande så ont i mig”

”Det var som om du förstod att the show couldn’t go on any longer ... och det som alltid drivit dig framåt, ditt arbete, togs ifrån dig. Det gjorde och gör fortfarande så ont i mig. Du började sova mer och mer”, berättar Malin Berghagen i Vår mamma Lill-Babs.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson dog den 3 april 2018. I boken berättar döttrarna hur hon somnade in vid ett tillfälle när de precis lämnat rummet för att äta en snabb frukost.

Annons

”Du sa aldrig hejdå. Du visade aldrig att du förstod att du var på väg till andra sidan. Men jag är inte förvånad. Du ville aldrig säga hejdå när vi pratade i telefonen eller om vi skulle resa i väg. Du ville att vi skulle säga: ’Vi ses’”, berättar Kristin Kaspersen i Vår mamma Lill-Babs.

Annons