Drottning Elizabeths oro – inför mötet med Carl XVI Gustaf

Drottning Elizabeth och Carl XVI Gustaf.

Oron i Storbritannien är stor inför drottning Elizabeths möte med Carl XVI Gustaf.

Här rycker Charles in som kung på viktiga dagen
0:39

Efter reklamen: Här rycker Charles in som kung på viktiga dagen

(0:39)

Slå på ljud

Drottning Elizabeth har fyllt 95 år, men många förvånas fortfarande över drottningens pigghet. Men att den brittiska monarken har blivit till åren är ingen hemlighet. Det blev extra kännbart när hon drabbades av covid-19.

Hon tvingades ställa in alla uppdrag, såväl digitala som fysiska. Fullt fokus har självfallet legat på att bli frisk med jubileumsfirandet i juni i åtanke, då drottningen har hela suttit 70 år på tronen.

Men under pandemin har drottningen missat mycket. För drygt ett år sedan somnade hennes man, prins Philip, in vid åldern 99. På grund av coronapandemin fick enbart 30 personer närvara vid begravningen. Nu är det äntligen dags att hålla en ordentlig minnesstund för prisen.

Stora oron inför drottning Elizabeth

Den 29 mars kommer världens kändisar och kungligheterna att strömma till Westminster Abbey för att komma ihåg prinsen. Danmarks drottning Margrethe har planerat att komma, men även det svenska kungaparet Carl XVI Gustaf och drottningen Silvia kommer närvara vid den högtidliga ceremonin. Även Nederländernas kung Willem-Alexander och drottning Maxima kommer vara där för att kunna stötta Elizabeth i hennes svåra sorg.

Men det finns en stor oro inför ceremonin. Hur är egentligen Elizabeths mående och är hon stark nog för att kunna gå på minnesstunden? Dessa dagar är oron för drottning Elizabeth större än någonsin, mycket beroende på hennes höga ålder.

Under.sin sjukdom i corona ställde hon bland annat in sitt deltagande i firande av samväldets drag och skickade i stället sin son, prins Charles. Men nu kraftsamlar ett helt land för att drottningen ska kunna medverka på minnesstunden.

Enligt Daily Mail är kungafamiljens plan att flyga drottning Elizabeth med helikopter från Windsor Castle, där hon har bosatt sig, till Buckingham Palace. Därefter körs Elizabeth från slottet till Westminster Abbey, där minnesstunden kommer att äga rum.

Foto: TT.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

LÄS MER: Meghan berättar: Levde som fånge i kungahuset

LÄS MER: Meghan dumpade Piers Morgan – verkliga relationen bakom bråket