Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ebba Busch makalösa lön avslöjad – så mycket tjänar hon

09 jul, 2022, 10:38 
Ebba Busch

Det hårda arbetet ger minst sagt utdelning!

Annons
Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har en hektisk period framför sig, och befinner sig redan mitt i den. Det stundande valet i höst närmar sig, vilket betyder fullt fokus på politiken och valkampanjande.

Ett hårt och svårt jobb, onekligen, men Ebba kan glädja sig med att det också märks på bankkontot. Det visar en kartläggning av SVT.

Niklas Strömstedts vassa pik

Den välbärgade KD-ledaren var nyligen på löpsedlarna, men då handlade det varken om politik eller pengar. Istället var det Henrik Schyffert, och Niklas Strömstedt som stod för rubrikerna.

Det var när Ebba i en intervju med tidningen Dagens Nyheter fick frågan om hennes värsta kulturupplevelse, som svaret skulle ge upphov till en liten mediastorm.

– Det mesta med Henrik Schyffert. Tyvärr, men han är inte rolig, svarade Ebba Busch.

Henrik verkade inte hänga läpp, och svarade med en syrlig kommentar på Instagram. Kort och gott, med ett citat från Charlie Chaplin som lyder ”Den bästa kritiken jag nånsin fått är att fascisterna hatar mig".

Det fick musikern Niklas Strömstedt att haja till och ställa sig bakom Schyffert i hyllningskören – men en rejäl känga till partiledaren.

Annons

”Man får se lite mellan fingrarna när det gäller människor som är fällda för grovt förtal”

Ebba Busch blev under förra året dömd för förtal i den omtalade hustvisten, vilket hon också erkände själv.

– Jag har skrivit på ett strafföreläggande och erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig oskyldig till, säger Ebba Busch till SVT nyheter i juli 2021.

Så mycket tjänar hon

Det är SVTs Uppdrag granskning som gjort en omfattande kartläggning av partiledarnas inkomster. Alla får en och samma summa från riksdagen för sitt uppdrag, som ligger på 858 000 kronor per år. Ja, alla förutom Miljöpartiets Märta Stenevi som ju inte är riksdagsledamot.

Utöver det får de även ofta arvode från partiet. Ebba Busch får hela 882 000 från Kristdemokraterna per år. Det innebär att hennes årsinkomst ligger en bra bit över miljonen, mer exakt 1 740 000 kronor.

Delar man det på tolv månader, skulle det bli månadslön på 145 000 kronor. Inte illa!

Foto: TT

Annons