Efter sjukdomsbeskedet – Nina Gunkes beslut med maken Samuel

24 dec, 2022, 15:12 

Nina Gunke berättar om julfirandet med familjen – efter tuffa sjukdomsbeskedet.

Annons

Våren 2020 började skådespelerskan Nina Gunke, 67, känna att något inte stod rätt till. När hon spelade in tv-serien ”Amningsrummet” kunde hon inte längre minnas sina repliker, trots flera omtagningar.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Och när hon för ett år sedan gästade Nyhetsmorgon kom hon med det sorgliga beskedet att hon drabbats av alzheimers. På bara något år hade hennes liv förändrats helt och hållet.

– När jag fick veta att det var alzheimer föll jag ner i ett svart hål. Allt kändes hopplöst och jag trodde att livet var slut. Det finns ju ingen bot och den forskning som görs ligger två-tre år bort från att kunna erbjudas oss som redan är sjuka. Den tiden har jag ju sannolikt inte, säger Nina till Hälsoliv.

Nina Gunke berättade i Nyhetsmorgon förra året att hon drabbats av alzheimers
Nina Gunke berättade i Nyhetsmorgon förra året att hon drabbats av alzheimers.

Nina Gunke om vardagen med maken Samuel

Den fruktansvärda sjukdomen har så klart påverkat hela familjen. Maken Samuel Holgersson och barnen Niki och Moa har behövt anpassa livet efter Ninas sjukdomstillstånd.

Annons

I våras flyttade de från lägenheten på Lidingö till en sekelskiftstrea i centrala Stockholm, vilket underlättar nu när Nina inte längre kan köra bil. Samuel får också dra ett stort lass i hemmet.

– Samuel har fått ta över det mesta här hemma och det känns trist. Men självklart hade jag gjort de här sakerna för honom om rollerna varit ombytta. Och tvätta kan jag fortfarande göra, så det tar jag hand om!

Så firar familjen jul i år

Julpyntet är på plats i sekelskiftstrean. Det har Nina och Samuel satt upp tillsammans. På julafton kommer barn och barnbarn turas om att besöka dem, då det blir svårt för henne att ränna omkring.

Exakt hur julfirandet blir är inte hugget i sten. Nina kan tänka sig att titta på Tomten är far till alla barnen, där hon själv spelar rollen som Eva. Till Hälsoliv säger hon att det är den enda film hon medverkat i som hon kan titta på.

Annars blir det ett lugnt julfirande.

Annons

– Jag är rätt ljudkänslig, blir hjärntrött av att det låter mycket. Då är det smidigare att träffa några i taget än stora sällskap. Men det är det absolut bästa jag vet: att vara med våra barnbarn. Jag vill så gärna frysa tiden här och nu och inte bli sämre än vad jag redan är, för jag vill få se Ruby, Cornelia och Ludde växa upp.

Samuel Holgersson och Nina Gunke
Nina Gunke och maken Samuel Holgersson planerar ett lugnt julfirande i år. Kanske kommer de titta på Tomten är far till alla barnen.

Foto: TT

Annons