Eva Rydberg allvarligt sjuk inför Melodifestivalen

03 feb, 2023, 21:00 
https://image.svenskdam.se/larsa2.jpg.jpg?imageId=7273048&x=28.571428571429&y=9.3632958801498&cropw=60.606060606061&croph=52.238805970149&width=1318&height=1318
Lars Johansson
Eva Rydberg drabbades hårt av sjukdomen.
Den älskade underhållaren blev bara sämre och sämre – till slut kunde hon knappt andas.
– Jag har nog aldrig varit så dålig i hela mitt liv, har sångerskan berättat för Kvällsposten.
Annons

För två år sedan gjorde Eva Rydberg, 79, och Ewa Roos, 73, succé i Melodifestivalen. Deras ”Rena rama ding dong” charmade svenska folket och de rutinerade damerna tog sig hela vägen till Andra chansen. De passade samtidigt på att skapa en kultklassiker.

SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

Nu är de tillbaka med en ny dänga. Återstår att se om ”Länge leve livet” får samma genomslag som låten från 2021. Men det har krävts en hård kamp mot sjukdom för att Eva Rydberg överhuvudtaget ska kunna stå på Melodifestivalen-scenen igen. I december 2019 drabbades hon av en allvarlig och mystisk åkomma.

– Till slut klarade inte kroppen mer antibiotika. Det kändes som om immunförsvaret var nere på noll, har Eva Rydberg sagt till Kvällsposten.

Eva Rydberg allvarligt sjuk: "Kroppen sa stopp"

Recept.se Nyhetsbrev

Sjukdomen följde med henne in i 2020 – och blev värre och värre. Hon testade sig för covid, men fick ett negativt provsvar tillbaka. Eva Rydberg fick ont i kroppen och halsen, feber, bihåleinflammation och till sist lunginflammation med en hosta så svår att hon knappt kunde andas. Vården stod maktlös.

Annons

– Jag var så vansinnigt sjuk och fick kortison och penicillin i flera omgångar. Men till slut sa kroppen stopp, och det var först när jag gick till en naturterapeut som jag blev bra. Han gav mig sin medicin, och genast lättade det i bihålorna och hostan försvann. Jag vet inte exakt vad den innehåller, men jag är mycket för naturläkemedel. Hellre det än konventionella mediciner. Men det är klart att är man väldigt sjuk så ska man gå till en läkare, har Eva Rydberg berättat för Allas.se.

Trots det negativa provsvaret gällande covid är hon idag säker på att det ända måste varit pandemin som drabbade även henne.

Eva Rydberg med Oscar Zia i Melodifestivalen 2022.
Eva Rydberg gästade Melodifestivalen 2021 – här med fjolårets programledare Oscar Zia.

– Jag tror att det var en person i ensemblen som smittade mig. Han hade varit i Tyskland, och när han kom hem sjuk blev vi alla smittade. Då visste vi inte vad det var, men nu är jag övertygad om att det var covid.

Annons

Så träffade Eva Rydberg maken Tony

Som stöd under den traumatiska perioden fanns hela tiden Eva Rydbergs make Tony. Paret som gifte sig 1979 träffades då han kompade henne. Det sa dock inte klick direkt.

– Nej det gjorde det faktiskt inte men jag tyckte det var trevligt att vara med honom. Vi drack te ocha åt på hotellrummet efter spelningar och jag tyckte det var mysigt att umgås med honom. Sedan när vi inte jobbade ihop mer så saknade jag honom och insåg att det var nog var något mer, har Eva Rydberg sagt till Kvällsposten.

– Vi är ett bra team. Han är lugn och rusar inte och jag är tvärtom, han håller mig tillbaka lite. Vi har accepterat att vi är varandras motsatser där och möts på mitten så allting blir lite lagom.

Eva Rydberg har två barn, Birgitta Rydberg och Kalle Rydberg.Birgitta är skådespelare och spelat mot sin mamma i musikaler. Kalle är kompositör. Han var med och skrev ”Rena rama ding dong” och har även i år ett finger med i moderns schlagermedverkan. Tillsamman med Emil Vaker, och Henric Pierroff har han nämligen gjort också ”Länge leve livet”.

Annons