Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ewa Fröling öppnar upp om mörka tiden: "Jag kränktes och möttes av förakt"

05 aug, 2022, 07:00 
AvIbraheem Alsalman

Hjärtskärande berättelse.

Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Ewa Fröling, 69, behöver knappast en presentation. Hon är är en av Sveriges främsta skådespelare. Rollen som Emilie Ekdahl i Fanny och Alexander gjorde henne till världsstjärna.

Skådespelerskan öppnade upp sig förra året när hon gästade ”Fråga doktorn” i SVT för att prata om sin nya bok ”Moder liv” och om att drabbas av livmoderhalscancer. I programmet berättade hon att hon inte tänkte mycket på döden, utan att hon hela tiden fokuserade på att bli frisk.

– Just den fasen, när man ska stoppa cancern, bli av med cancern och bli patient. Det finns inte så mycket utrymme för ångest, tankar på ”hur ska det gå?’”och ”tänk om jag dör”. Jag reflekterade nog aldrig över döden i det där sammanhanget, jag kände bara ”nu är det järnet Ewa”, säger Fröling känslosamt innan hon bryter ihop i tårar.

Ewa Fröling öppnar upp om cancern

Nu är hon aktuell igen. I höst släpper hon hennes andra bok i en planerad triologi "Att stora väsen". Det är en berättelse om en kamp med svensk sjukvård - och det är minst sagt inte vackert. Boken bygger nämligen på hennes egna erfarenheter som patient.

Annons

– Jag kränktes och möttes av förakt. Psykvården är dålig. Jag såg fogliga medpatienter gå under i behandlingen, berättar Ewa Fröling i ett panelsamtal vid sommarens kvinnofestival på Christinehofs slott i Skåne, enligt Expressen.

Förra året släpptes första boken ”Moder Liv” av Romanus & Selling förlag. Där skildrar hon och berättar öppet om cancern som upptäcktes i hennes livmoder 2016. Boken handlar bland annat om egna tankarna, livsomställningen, det inkompetenta och arroganta bemötandet från läkare och annan vårdpersonal. Boken är en mörk läsning om operationer, strålning, medicinering, cytostatika. Lidande, svek och ständigt ilska och kamp. Det handlade om att överleva.

– Psykvården är så eftersatt. Det är en skandal att hjälpen, akut och i efterbehandling, är så dålig, eller helt obefintlig, säger Ewa Fröling.

Annons