Fick armen avsliten av krokodil – tröstades med julklapp av Skansen-Jonas

25 jan, 2023, 11:06 

Lars Liedegren fick amputera armen efter olyckan på Skansen.

Annons

För tre år sedan satt över 70 gäster satt samlade vi ett långbord och avnjöt en traditionsenlig kräftskiva i Skansen-akvariet. När det var dags för att avnjuta en kopp kaffe ställde gästen Lars Liedegren sig upp på en avsats vid reptilburen, lutandes över skyddsglaset.

Här är Sveriges 5 rikaste!
Här är Sveriges 5 rikaste!

Plötsligt högg en krokodil tag i hans vänstra arm. Lars blev så svårt biten att hans arm behövde amputeras på sjukhus. Händelsen blev den värsta som drabbat Skansen sedan starten 1978.

– Det hela är mycket tragiskt. Han satt bara några meter ifrån och såg vad som var på gång att hända. När jag såg att mannen klättrade upp och höll över handen skrek jag ”stopp!”, sa Skansen-profilen Jonas Wahlström till Svensk Damtidning.

Lars Liedegren förlorade armen efter attacken på Skansen
Lars Liedegren tvingades amputera armen efter krokodilolyckan på Skansen.
Recept.se Nyhetsbrev

Lars Liedegrens tuffa kamp

I intervjuer efteråt försökte Lars Liedegren hålla humöret uppe. Han beskrev det som att attacken snarare berikat hans liv och att han såg positivt på framtiden.

Annons

Men i vittnesmål lät det annorlunda och i förundersökningen framkom det att han var både ”upprörd” och ”besviken” efter Skansen-attacken. I en intervju med DN säger han att det handlade om att inte vara någon belastning för familjen.

Efter attacken har han försökt få ersättning för sin skada, men kampen mot försäkringsbolaget har varit tuff.

– Försäkringsbolaget har bedömt att min skada inte är värd mer än 10 procent av 3 miljoner. Jag anses för gammal, detta är väl ändå åldersdiskriminering i allra högsta grad. Det är förnedrande, säger han till Dagens Nyheter.

Höll tal – då bet krokodilen till.

”Kommer ju med julklappar”

Efter olyckan har Lars Liedegren haft kontakt med Skansen-Jonas vid enstaka tillfällen, men han upplever inte att Skansen-akvariet gjort särskilt mycket för att hjälpa honom.

– Jonas kommer ju med julklappar och annat. Men om jag nu inte får några pengar från försäkringsbolaget så borde ju Skansen-Akvariet på något sätt kunna ersätta mig. Men det har aldrig varit på tal. Jag har aldrig krävt det och de har inte erbjudit mig någon sådan hjälp, säger Lars Liedegren.

Jonas Wahlström
Lars Liedegren säger till DN att Skansen-Jonas kommer med julklappar efter olyckan.

Foto: TT

Annons