Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Författarduons miljonvändning – efter åren som fiender: ”Gick så bra för honom”

15 mar, 2022, 07:00 
AvLinus Brännström

De tittade snett på varandra i flera år – sedan fick de ett miljonerbjudande efter en blöt kväll.
Nu ger Pascal Engman och Johannes Selåker ut boken Till minne av en mördare tillsammans.
– Ska jag vara ärlig så är det klart att jag hatade Pascal, säger Johannes Selåker om de tuffa åren före framgången.

Annons
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!Brand logo
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

”En vindlande mördarjakt genom ett kokhett Sverige den mytiska sommaren 1994.”

Så beskriver succéförfattaren Pascal Engman sin nya bok Till minne av en mördare – en spänningsroman om kvällstidningsjournalisten Vera Berg, polisen Tomas Wolf och en rad mord som sker i skuggan av fotbolls-VM i USA och Mattias Flinks massmord i Falun.

Men till skillnad från hans tidigare romaner, som Kokain och Änkorna, är den forne kvällstidningsstjärnan inte ensam avsändare den här gången.

Vid sin sida har Pascal Engman nu Johannes Selåker, till vardags redaktionschef på Svensk Damtidning, som han lärde känna när de båda arbetade på Expressen i mitten av 2010-talet.

”Jag hade svårt för Pascal”

Författarduons minst sagt komplicerade relation sträcker sig dock längre tillbaka än så.

Annons

– Jag sökte jobb hos Pascal på sajten Nyheter 24 för många år sedan. Alla fick jobb där, fick man höra, och jag var där flera flera gånger och frågade Pascal. Sedan valsade en trettonåring in och fick jobbet. Ska jag vara ärlig så är det klart att jag hatade Pascal då, berättar Johannes Selåker.

Inte blev det bättre när de båda var konkurrenter på Aftonbladet och Expressen.

– Jag hade svårt för Pascal, det gick så bra för honom. Han var på Expressen och hade löpsedeln hela tiden och satt och ställde sköna frågor medan jag satt på kvällarna och skrev korta artiklar med noll motivation, säger Johannes Selåker.

– När jag också började på Expressen blev vi vänner till slut. Men det tog ändå flera år innan vi började prata med varandra.

De forna kvällstidningsreportrarna Pascal Engman och Johannes Selåker hade svårt för varandra i början. Nu gör de succé tillsammans med boken Till minne av ett mördare.

Förlaget köpte grisen i säcken

Pascal Engman och Johannes Selåker fann till slut varandra genom drömmen om att skriva böcker. De började prata om att skriva tillsammans om sommaren 1994 och ett Sverige i förändring.

Annons

Under många år stannade det vid en dröm. Pascal Engman lämnade Expressen när hans författarkarriär tog fart – sedan tog historien en ny vändning under en alkoholstinn afton.

– Vi träffade bokförlaget Forum under en blöt middag och hasplade ur oss den här idén med mycket glädje och engagemang... även fast vi ännu inte riktigt visste vilken bok vi ville skriva. Men de köpte grisen i säcken och gav ett bud dagen efter, säger Johannes Selåker.

Enligt uppgift var det ett mångmiljonbud.

– När vi hade fått det här miljonförskottet kände vi ju att vi var tvungna att leverera också, säger Pascal Engman.

Pascal Engmans och Johannes Selåkers Till minne av en mördare utspelar sig 1994. ”Det var ett Sverige i förändring”, säger Johannes Selåker.

Pascal Engman: ”Bästa boken jag skrivit”

Där och då började storyn ta form – kvinnor med utländsk härkomst som våldtas och mördas, dåtidens decentraliserade polis, flyktingarna från Balkan, främlingsfientligheten i samhället och en kvällstidningsvärld präglad av machokultur.

Annons

– Jag tycker ärligt talat att det här är den bästa boken jag har skrivit, den är mycket mer komplex och välskriven än allt jag har gjort tidigare. Jag tror inte heller att att jag hade kunnat skriva den lika bra utan Johannes, vi kompletterar varandra och drar fram kreativa lösningar ur varandra, säger Pascal Engman.

Till minne av en mördare är den första boken i en serien om minst fyra – så långt sträcker sig det guldkantade avtalet med förlaget. De kommande böckerna ska skildra resten av 1990-talet och framväxten av det Sverige vi lever i nu.

Johannes Selåker och Pascal Engman beskriver sitt bokprojekt som ett utomäktenskapligt barn.

”Som ett utomäktenskapligt barn”

Samtidigt ska Pascal Engman fortsätta skriva sina Vanessa Frank-böcker och även Johannes Selåker har andra, än så länge hemliga, bokprojekt på gång.

Annons

Och trots att deras vänskap hade en minst sagt svajig start tycks den i dag stå på en stabil grund. Att skriva tillsammans har inte orsakat några fnurror på tråden.

– Det här har bara gjort att vi har kommit närmare varandra, säger Johannes Selåker.

– Det är som att man har ett utomäktenskapligt barn tillsammans som man måste nära och uppfostra, säger Pascal Engman.

– Man måste älska det lika mycket som sitt riktiga barn, säger Johannes Selåker.

Annons