Därför försvann Anders Wallensten från rutan

anders wallensten

TT
Andreas Wallensten tog svenska befolkningen med storm under presskonferenserna med Folkhälsomyndigheten, men sen försvann han.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?
Slå på ljud

Anders Wallensten är den biträdande statsepidemiologen vid Folkhälsomyndigheten som tog Sverige med storm i somras, och även om han visst uppmärksammades för sin trygga professionella framtoning fanns det många som inte kunde låta bli att även falla för hans utseende.

Christer Lindarw var en av de många som ställde sig i hyllningskören, då han skrev att han kunde ”drunkna i den här mannens ögon”, och Anders Wallensten fick till och med en egen hashtag, #smittskyddsbae.

LÄS MER: Så Lever Anders Wallensten – ensamstående pappa till tre barn

Sommaren kom och corona drog sig tillbaka en aning, det var inte lika många presskonferenser och inte lika många uttalanden från FHM eller andra myndigheter gällande smittspridningen i samhället. Då försvann även Anders Wallensten från tv-rutan, och nu när corona har slagit till med full kraft igen är han fortfarande lika frånvarande.

Det gör Anders Wallensten nu

Nu har vi fått svaret. Anders Wallensten har kvar sin roll vid FHM men har valt att inte delta i presskonferenser längre och tackar konsekvent nej till intervjuer, berättar FHM:s pressekreterare Christer Janson för Expressen.

Anders Wallensten fick ofta stå i centrum under de dagliga presskonferenserna.

”Anders Wallensten jobbar på som vanligt i myndigheten och har mycket att göra – han har valt att inte ta pressträffar och de flesta mediafrågor under en tid”, skriver Janson i ett mejl till tidningen.

I en tidigare intervju med DN har han berättat att han tyckte att presskonferenserna kunde vara psykiskt påfrestande.

– Sen kommer ju en vända till, med enskilda intervjuer, där fjorton journalister står på led och väntar. Man känner sig ganska utsatt, sa Wallensten då.

Släpper bok om hälsa

Istället ska han släppa en bok, med titeln Hälsogåtan. Han vill ta reda på vad det faktiskt är vad som gör en människa frisk, något han reder ut i boken.

– Trots att jag är läkare och intresserad av hälsa och träning kände jag att jag blev mer och mer förvirrad och frustrerad, säger han om boken till Postnords Omslaget.

– Eftersom jag är nyfiken av mig så har jag testat det mesta, olika träningsformer, kalla duschar, smoothies och shots, meditation och mycket mer, tills jag kände att det fick räcka. Jag ville veta vad som spelar roll. Därför grottade jag ner mig i litteraturen om vårt ursprung och forskarrapporter för att reda ut svaret på den, i min mening, förbryllande hälsogåtan, fortsätter han.