Gert Wingårdh var chef över sin egen fru – privata uppgörelsen i äktenskapet

Gert Wingårdh var chef över sin egen fru – privata uppgörelsen i äktenskapet

Gert Wingårdh är tillbaka med en ny säsong av Husdrömmar i SVT.
I en stor intervju berättar Sveriges kändaste arkitekt om att bli folkkär på äldre dagar, relationen till hustrun Karin och varför han slutade med alkohol.

Det här är ”Husdrömmar” i SVT!
0:35

Efter reklamen: Det här är ”Husdrömmar” i SVT!

(0:35)

Slå på ljud

Han har i många år varit vår mest berömda arkitekt. Men det kändisskap som Gert Wingårdh har fått uppleva sedan Husdrömmar hade premiär i SVT 2014 är något helt annat.

Det populära programmet, som han de första åren ledde tillsammans med Pernilla Månsson Colt och numera leder tillsammans med Anne Lundberg, är just nu inne på sin nionde säsong.

– Det är jättekul. Vi hade väldigt bra tittarsiffror på första sändningen och det är ju alltid roligt när de överträffar förväntningarna. Min Instagramsida är full utav glada tillrop och redaktionen är nöjd så det känns roligt, säger Gert Wingårdh.

Gert Wingårdh leder numera Husdrömmar tillsammans med Anne Lundberg.

Urszula Striner/SVT/TT

Tittarnas intresse för att följa spännande husbyggen tycks vara omättligt – och det verkar bara bli större och större.

– Människor är intresserade av sina hem och jag tror också att nu, när vi har haft den här pandemin, har det varit ett ännu större fokus på hemmet. Det har ju blivit en arbetsplats för många, så det är många saker som samverkar. Det är precis som med matlagningsprogram, det är något vi ägnar oss åt och där vi vill bli bättre, säger Gert Wingårdh.

– Hus och boende är ju ofta den största enskilda utgiften i en familjs ekonomi och är något som har en stor påverkan. Det kan vara en källa till glädje och harmoni men det kan också skapa friktion mellan par, så det är en stor och viktig fråga.

”Bjuder gärna in till samtal”

Under åren med Husdrömmar har Gert Wingårdh blivit något så ovanligt som en folkkär arkitekt.

– Tidigare var jag ju känd som arkitekt i de kretsarna, säg att var tusende person kände igen mig i min yrkesroll. Nu känns det som att det är var tionde person som känner igen mig och det är naturligtvis en jättestor skillnad, säger han.

Hur är det då?

– Jag tycker att det är jätteroligt. För det första tycker jag att det är kul att relativt sent i livet göra något nytt, att pröva på hur det är att försöka berätta historier i tv och vara en del i det kollektiv som en sådan här inspelning ju utgör. Sedan tycker jag genuint om att prata med människor, den karaktär som jag är i Husdrömmmar förefaller ju vara en ganska lättillgänglig person som det känns som att människor har lätt för att börja prata med och det tycker jag om. Jag bjuder gärna in till samtal och får väldigt många samtal på det här viset.

Gert Wingårdh fyllde 70 i fjol – men några planer på att sluta arbeta har han inte.

DEROS ANDERS/Aftonbladet

Gert Wingårdh slutade med alkohol

Han fyllde 70 år i fjol men åldern är inte något som han tänker särskilt mycket på.

– Jag är ju fullt yrkesverksam och det är många i min ålder som är det, det är liksom ingen förändring mot för när jag var 60. Men när jag var 60 var jag bara arkitekt, så att säga, nu är jag också någon som håller på med massmedia. Det är en ny, spännande situation. Det ger mig ännu mer arbetstillfredsställelse. Att vara med i ett sammanhang och känna sig behövd och nödvändig är en anledning till att håll sig alert på alla plan, säger Gert Wingårdh.

När han fyllde 60 år slutade han dricka alkohol. Planen var då att börja igen efter 70-årsdagen men så har det inte blivit.

– Jag insåg väl att jag kan vänta ett tag till. Jag slutade när jag var 60, jag kände att jag behövde energin på ett bättre sätt och ja, jag känner fortfarande att jag behöver den energin. Man tappar också kontakten med det, tar jag ett glas vin nu smakar det bara starkt och jag förstår inte riktigt poängen.

Det är precis som när han slutade röka när han var 25. Det hade han tänkt börja med igen när han fyllde 50 men något mer rökande har det inte blivit.

Att inte röka är inte något kontroversiellt – att inte dricka kan dock leda till ifrågasättanden i sociala sammanhang.

– Det lättaste svaret är att bara avfärda det med att man är alkoholist, då får man inga följdfrågor, säger Gert Wingårdh och skrattar.

Gert och hans fru Karin Wingårdh, som också är arkitekt.

Tommy Holl/TT

Gert Wingårdh om relationen till sin fru Karin

Hemmet, renoveringar och byggen, är som sagt något som kan skapa friktion i en relation. Där tror Gert Wingårdh att öppenhet är en viktig egenskap för att undvika slitningar.

– När man går in i ett projekt ska man förklara för varandra vad man har för förväntningar och reda ut om man tycker olika. Öppenhet och att prata med varandra. Har man sett vårt program vet man också att det är svårt att hålla budget och tidsplan, det kan vara bra att ha den insikten från början, säger han.

Du och din hustru Karin har ju skapat flera hem tillsammans. Hur har ni gjort?

– Vi har lärt oss att inte köra över varandra utan vänta in att vi båda tycker samma sak. Det är ingen som bestämmer över den andra utan vi bestämmer tillsammans. Jag tror att det är jätteviktigt att söka samsyn.

Gert och 67-åriga Karin Wingårdh, som också är arkitekt, träffades 1990. Senare var han hennes chef under många år – något som han flera gånger har sagt var olämpligt.

– Mitt kontor, jag använder ju till och med ordet ”mitt”, är ju till för att genomföra min arkitektur. Det är klart att där var ju relationen mellan mig och Karin en annan och det tror jag inte är så bra, att man bestämmer över den man lever med.

Det verkar ha gått bra ändå?

– Jaja, vi tycker om varandra och är toleranta.

Gert Wingårdh vid en av sina egna husdrömmar – hans och Karins sommarhus i Äggdal.

Björn Larsson Rosvall/SvD/TT

Husdrömmar får ny säsong

Han ser bara fördelar med att de båda är arkitekter.

– Man utvecklas tillsammans och hjälper att pusha varandra och man har en partner att prata med hela tiden. Det är jättespännande. Det är kul att jobba i samma bransch för då har man ju stor förståelse.

Gert Wingårdhs arkitektkontor har för närvarande ett 50-tal projekt igång – bland annat ett nytt medborgarhus i Uddevalla. Inspelningarna av nästa säsong av Husdrömmar har också påbörjats samtidigt som de allra sista inspelningsdagarna av den nuvarande säsongen återstår.

Han hoppas sedan på ännu fler säsonger av SVT-succén samtidigt som han inte har några som helst planer på att sluta arbeta.

Men hur hinner han med allt?

– Jag kan säga så här. Jag är väldigt disciplinerad, jag går upp samma tid varje morgon och arbetar mer inåtvänt på förmiddagarna och mer utåtvänt på eftermiddagarna. Jag tar alltid ledigt på kvällar, ibland arbetar jag helger men inte i samma utsträckning som tidigare. För mig är det en väldigt vag gräns mellan vad som är fritid och arbetstid. Det är kul hela tiden, säger Gert Wingårdh.

LÄS MER: Gert Wingårdh inblandad i konflikt – på kungens mark

LÄS MER: Ilska bland följarna under hovets nya bild: ”Skandal!”