Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gift vid första ögonkastet-deltagaren går emot SVT:s regler - avslöjar sanningen: ”Allt ska vara på bordet”

30 jun, 2023, 07:00 
Felicia Plåt
Gift vid första ögonkastet
Agust Helgason var en av deltagarna i Gift vid första ögonkastet. Foto: tt

Gift vid första ögonkastet-Agust valde att inte lyssna på SVT utan gick sin egen väg.

Annons

Årets säsong av Gift vid första ögonkastet har verkligen bjudit på allt och lite till. Det har varit samtalsämnet på allas läppar och det har riktats både positiv och negativ kritik mot deltagarna.

Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet 2021Brand logo
Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet 2021

Agust Helgason gick emot SVT:s råd

Anita Clemence driver podden "Lillördag" och har spelat in flera avsnitt med Gift vid första ögonkastet-tema. När deltagaren Agust Helgason blev inbjuden till att gästa ett av avsnittet hade SVT avrått honom från att delta. Men det var ingenting som Agust lyssnade på utan han valde att vara med trots SVT:s råd.

Enligt Agust menade SVT att tidigare deltagare som har medverkat i podcasten har blivit kritiserade av Anita och tagit illa upp av situationen. Men Agust tycker att man inte borde vara rädd för konflikter utan istället ska "allt vara på bordet".

Annons

– Jag tycker att vi kan ha ett samtal i stället, och jag diskuterade kritiken med Anitha när vi spelade in podcasten, berättar han i en intervju med Aftonbladet.

Däremot förstår han vad SVT menade med uppmaningen. De vill skydda deltagarna för att bemöta direktkritik då de inte är medievana och situationen kan vara obehaglig. Men Agust tycket att man istället ska bemöta kritiken, speciellt om en produktion arbetar för allmänhetens tjänst.

– Även om jag går emot deras råd tycker jag att jag gör dem en tjänst genom att prata öppet och bemöta kritiken, säger han.

"Beslutet ligger hos dem själva"

När Aftonbladet kommer i kontakt med Kristin Bleckberg, projektledare på SVT, berättar hon att de aldrig har förbjudit någon från att medverka i andra medier, men att det ibland kan handla om sekretess eller deltagarnas egna mående. På grund av tidigare incidenter.

"Ibland händer det att deltagarna ber mig om råd och då kan jag påminna dem om att fundera kring om de vill ställa upp i mediesammanhang som på något sätt påverkat dem negativt, för att värna om deras mående, men är alltid noga med att poängtera att beslutet ligger hos dem själva", skriver hon i ett meddelande till Aftonbladet.

Anita Clemence tycker SVT sänder dubbla signaler

Anita Clemence kommer in i samtalet och tycker att deltagarna borde veta vad de ger sig in på när de ställer upp i ett sådant blottande program, och menar att folk kommer ha åsikter.

Anita Clemence
Anita driver podden "Lillördag" . Foto: TT

Hon tycker även att SVT:s råd om att inte delta i poddar för att undvika dålig stämning sänder dubbla signaler.

– Det är ju de som sänder programmet och klippet det på det sättet. Jag tycker att det ger lite Stockholmssyndrom-vibbar, säger hon till Aftonbladet.

Annons