Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gunhild Stordalen talar ut om skilsmässan: "För mig är det Petter eller ingen"

22 apr, 2020, 19:30 
Läs hela intervjun med Gunhild Stordalen i nya numret av Femina!
Gunhild Stordalen separerade från Norges mest berömde affärsman och miljardär.Nu har hon, i en stor intervju med Femina, berättat om hur hon lever utan sin älskade Petter.
Annons
Coronaviruset: Detta har hänt i kungavärldenBrand logo
Coronaviruset: Detta har hänt i kungavärlden

Det var en kärlekssaga som engagerade långt utanför Norges gränser. Miljardärsduon Petter och Gunhild Stordalen, affärsparet som tagit sig igenom ett sjukdomshelvete, sida vid sida, och som stolt visade upp sin kärlek i Skavlan och på tidningsomslagen.

Så kom beskedet från ingenstans. Vi är framme vid november 2019 – och Petter och Gunhild meddelar att deras fjorton år långa förhållande är över.

– Det känns konstigt att lämna information om något så privat, men för att undvika rykten och spekulationer väljer vi att vara öppen om att vi från mitten av november kommer att flytta isär, sa paret i sitt gemensamma uttalande.

Gunhild Stordalen berättar om skilsmässan

Läs hela intervjun med Gunhild Stordalen i nya numret av Femina!
Läs hela intervjun med Gunhild Stordalen i nya numret av Femina!

Sedan dess har Gunhild hållit sig borta från offentligheten. Nu har hon ställt upp i en exklusiv intervju för Femina, i tidningens stora hållbarhetsnummer.

Annons

Där berättar Gunhild om uppbrottet från Petter.

– Jag vet att det är många som har svårt att begripa hur vi som var så bra tillsammans inte klarade det. Men samtidigt måste man förstå att en tillvaro där en är sjuk hela tiden innebär extremt stora påfrestningar. Vi trodde varje gång när vi var igenom en behandling att ”nu, nu blir det bättre”, men så blev jag sjuk igen, säger Gunhild till Femina.

“Petter Stordalen är mitt livs stora kärlek”

Gunhild lider av bindvävssjukdomen systemisk skleros. För att få bukt med sjukdomen genomgick hon två stamcellsbehandlingar. Vid ett tillfälle fick hon ett krasst besked direkt från läkarens mun: att hon i värsta fall bara hade några år kvar att leva.

– Jag har haft båda benen i graven, svävat mellan liv och död flera gånger och när du är dödssjuk är det naturligt att kämpa till det yttersta. Att ha någon som håller dig i handen däremot och gör resan med dig, är inte självklart. Det är heroisk. Petter satte sitt eget liv på halvfart för att stötta mig. Han är en extraordinär människa, säger Gunhild nu.

Annons

Det är ingen slump att hon framhåller Petters roll i resan. Gunhild hymlar inte med att exmannen fortfarande har en väldigt speciell plats i hennes hjärta. Kanske till och med den viktigaste.

– Petter är mitt livs stora kärlek. Han kommer alltid att vara det. För mig är det Petter eller ingen, säger Gunhild.

– Jag bara vet. Jag trodde aldrig att jag skulle träffa någon jag kunde älska så mycket som Petter och det hade varit naivt att tro att det skulle kunna bli bättre med någon annan.

Nu viger Gunhild sin tid åt stiftelsen EAT, som arbetar för ett mer hållbart och globalt matsystem. Miljöengagemanget har hon gemensamt med Petter – men det är inte det enda.

Hon kommer också att behålla efternamnet “Stordalen”.

– Jag är Stordalen för min omgivning och känner mig som en Stordalen. Jag kommer alltid att se Petter och hans familj som min familj. Jag är väldigt förtjust i mina bonusbarn och Petters ex-fru Ingrid är en av mina närmaste väninnor. Jag älskar Cirkus Stordalen helt enkelt, säger Gunhild.

Annons

“Det värsta jag varit med om”

Gunhild försöker hålla koll på sina stressnivåer, allt för hälsans skull. Men i fjol var det nära att sluta illa. Då kollapsade hon plötsligt under en jobbresa i Washington DC. I efterhand kunde läkarna konstatera att hon drabbats av en svår infektion. Fyra, fem månaders behandling krävdes för att hon skulle bli frisk.

– När jag drabbades av systemisk skleros var symtomen konkreta och jag kunde hur sjuk jag än var, fortsätta att ta möten, svara på mejl och ha telefonkonferenser från sjukhussängen, eftersom huvudet fungerade som det skulle. Nu kom jag plötsligt inte ihåg vad jag hade gjort dagen innan, jag glömde saker och satt i möten och visste inte vad vi pratade om. Det är det värsta jag har varit med om. När mitt viktigaste verktyg slutade att fungera började jag tvivla på hela min existens: Varför skulle jag ha ett stort klimatavtryck på planeten om jag inte kunde bidra? Jag har aldrig varit närmare att bli suicidal än då, säger Gunhild.

 

Annons