Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hans V Engström blev älskad som Uno i Rederiet – döttrarnas ord om hans tragiska död

04 mar, 2022, 16:00 
AvLinus Brännström

Han blev älskad för rollen som Uno i Rederiet.
Men efter tiden i SVT-såpan kände sig Hans V Engström klar med skådespeleriet.
Samtidigt kämpade han med bipolär sjukdom under de sista åren av sitt liv.

Annons
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!Brand logo
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!

Hans V Engströms skådespelarkarriär började redan i slutet av 1960-talet och han var bland annat verksam vid Riksteatern och Stockholms stadsteater.

Det breda genombrottet kom dock i SVT:s succésåpa Rederiet. Hans V Engström gjorde rollen som Uno Kronkvist i över 300 avsnitt mellan 1992 och 2002. Ofta syntes rollfiguren tillsammans med Johannes Brosts Joker.

– Vi hade väldigt trevligt när vi jobbade ihop. Han var en egensinnig skådespelare. Han var speciell och gick alltid sina egna vägar, har Brost berättat för Aftonbladet.

Hans V Engström blev Rederiet-Uno med hela svenska folket.

Drog sig tillbaka från rampljuset

Men efter Rederiet blev det inte särskilt många roller och Hans V Engström drog sig i princip tillbaka från offentligheten.

Annons

– Han var inte särskilt aktiv då och han pratade om att han kände sig ganska klar med skådespeleriet. Han gjorde en pjäs, någon reklam och hade en liten roll i en Beck-film. Han borde ju ha fått erbjudanden med tanke på hur känd han var under den tiden, men han verkade inte särskilt intresserad av det, har dottern Isa Engström berättat för Expressen.

Samtidigt kämpade Hans V Engström med sin psykiska hälsa. Han led av bipolär sjukdom – något som gjorde att han under perioder inte hade någon kontakt med sina döttrar Isa och Ilona.

Uno (Hans V Engström) och Joker (Johannes Brost) hängde ständigt ihop i Rederiet.

Hans V Engström led av bipolär sjukdom

Han dog i augusti 2014.

– Hans lever gav upp. Han somnade in i lugn och ro på ett hospice där han fick väldigt god vård, berättade Ilona Engström för Aftonbladet efter beskedet.

Annons

Några år senare berättade Isa Engström för Expressen:

– Han var bara 65 år när han gick bort väldigt hastigt. Han hade inte tagit hand om sin hälsa så bra, troligen på grund av sin bipolära sjukdom. Det kunde gå perioder när man inte hörde något från honom och så plötsligt en dag låg han på sjukhus, det var väldigt chockerande och sorgligt. Vi är tacksamma över att vi fick tillbringa tid tillsammans med pappa under hans sista dagar.

Annons