Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Harald Treutiger försvann – så lever han i dag

28 aug, 2021, 12:00 
Lars Johansson
Harald Treutiger

Han hade tv-tittarna för sina fötter och miljoner såg honom varje vecka.
Och miljonerna rullade in på bankkontot också.
Sedan tog det stopp för Harald Treutiger – så lever han i dag.

Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

I dag kan den yngre generationen med största sannolikhet inte placera honom alls.
Men en gång i tiden var han störst – störst av alla programledare.
Ingen var hetare i rutan än Harald Treutiger, 65.

Inledningen på hans uppgång och fall inleddes inträffade 1989.

SVT Malmö skulle producera fredagsunderhållningen till våren året efter och tanken var att göra ett bingoprogram inspirerat av samma danska förlaga som sedan låg till grund för ”Bingolotto”. Men lotteritillståndet gick om intet och idén strandade.

Goda råd var dyra.

– Då slumpade det sig så att en producent hade varit på semester i Nederländerna, ställt upp sin videokamera på hotellrummet och filmat av ett program som gick på holländsk tv. Han visade det för cheferna i Malmö och sa att det kanske kunde vara något, har Harald Treutiger berättat för Expressen.

Harald Treutigers enorma genombrott

På bara några månader skapades "24 karat". Programledare blev ett ungt och i underhållningssammanhang oprövat kort.

Annons

Harald Treutiger hade tidigare hoppat in i Lasse Holmqvists populära ”Mot sommarnatten” och bjudit nyheter på ett annorlunda och iögonfallande sätt.

Kanske skulle den gänglige, kaxige och utflugne göteborgaren även fungera som ankare i den nya satsningen?

– Jag hade också varit uppe på chefsvåningen i Malmö och undrat hur i helvete man kunde importera den ena programledaren efter den andra från Stockholm när jag redan fanns där. Extremt kaxigt, men det fungerade ju, har Harald Treutiger sagt till Expressen.

I "24 karat" tävlade tre lag mot varandra. I potten ett kilo guld. En på den tiden svindlande summa för en tävling i tv. "Bingolotto" hade ju ännu inte sett dagens ljus och tittarnas fascination var total. Över fyra miljoner människor bänkade sig framför SVT:s sändningar.

Efter den enorma succén överöstes Harald Treutiger av erbjudanden från de kommersiella kanalerna.

– Det slumpade sig så att TV3, TV4 och Kanal 5 ringde inom loppet av några veckor. Då frågade jag SVT ”vill ni vara med i matchen” och så sa jag upp mig och funderade ett tag. Till slut blev det så att jag stannade kvar men som frilans på fyraårskontrakt, med högre ersättning än som anställd. Det är en ”once in a lifetime”-grej att göra braksuccé och plötsligt bli eftertraktad från många håll samtidigt, det gjorde jag att kunde spela ut dem mot varandra, har han berättat för Expressen.

Annons

– Jag tripplade ersättningen då. Det är inte fy skam.

Harald Treutigers nedgång och fall

Harald Treutiger blev SVT trogen flera år till. Han blev den lysande underhållningsstjärnan och ledde Melodifestivalen, Eurovision Song Contest, ”24 karat”-uppföljaren ”Rena rama sanningen” och de första säsongerna av ”Expedition: Robinson”.

Ingen var större än Harald Treutiger i rutan.

Till slut blev locktonerna från reklam-tv för ljuva och han lämnade för TV3.

Där tog det tvärstopp.

Jättesatsningen ”Jakten på ökenguldet” blev ett rejält magplask.

Harald Treutigers karriär gick åt fel håll och efter att ha arbetat några år på TV4 har han i dag mer eller mindre avvecklat tv-karriären.

Han säger själv att det inte skulle vara främmande att hoppa in i något mysigt sammanhang, men att de stora underhållningsprogrammen förblir ett minne blott, att han inte skulle passa in i dagens format.

Annons

Tv:s forne guldgosse beskriver sig numera som halvtidspensionär. Han arbetar som konferencier, bedriver fastighetsaffärer och kör bår Har skepparexamen och är fartygsbefäl.

Under sommaren har Harald Treutiger arbetat åt ett båtsightseeingföretag i skärgården i Göteborg. Middagsturer med räkor och lax.

Strax går hustrun, journalisten Kicki Hultin, i pension och paret vill då utnyttja sina tre boenden – lägenheten i centrala Göteborg, huset i skärgården och tillflykten i södra Frankrike.

– April och maj i Frankrike, skärgården på sommaren, september och oktober i Frankrike och sedan ”city life” i Göteborg på vintern. Det är det vi siktar på, har Harald Treutiger berättat för Expressen.

Annons