Helena Anliot försvann efter livet i rampljuset med Björn Borg – bar på en mörk hemlighet

Helena Anliot försvann efter livet i rampljuset med Björn Borg – bar på en mörk hemlighet

Kärleksparet Helena Anliot och Björn Borg var tennisstjärnorna på allas läppar. Men Helena bar på ett trauma ingen visste om.

Svenska kändisar – då och nu!
1:26

Efter reklamen: Svenska kändisar – då och nu!

(1:26)

Slå på ljud

Helena Anliot var Sveriges stjärnskott inom damtennis. Innan hon var 18 år fyllda kammade hon hem australiska hard court mästerskapet, och 1973 spelade hon med jämnåriga Björn Borg i Wimbledon – som även var hennes stora kärlek vid tidpunkten.

Men det var också början på en tuff kamp. Björn och Helena blev snabbt kändisvärldens stora snackis – vilket tärde på Helena.

– Björn blev snart superkändis och vi var ständigt jagade av fotografer. Vi försökte hålla oss undan så gott det gick, men det var svårt, har hon tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet.

– Jag påverkades negativt av den uppståndelsen och av att ofta bli utpekad som Björns flickvän i stället för att ha en egen roll.

Abrupta slutet på Helena Anliots lovande tenniskarriär

Bara några år snare avslutade Helena sin tenniskarriär. Vid 23-årsålder var hon rankad 32:a i världen, med 16 SM-titlar och titlar i flera av världens Open-turneringar, men stoppades av sjukdom som hindrade henne från att ta sig tillbaka.

Även relationen med Björn tog slut i sinom tid. Men det fanns något annat som ständigt tyngde Helena, något betydligt värre.

Helena Anliot 1999.

Björn Nordström

Anliots fruktansvärda trauma – dolde allt för Björn Borg

Varken Björn eller någon annan i Helenas närhet visste vilket barndomstrauma hon bar på.

Men när hennes pappa gick bort skrev hon boken "Jag lägger mina vapen: en bilderbok om incest", och i intervjun med Aftonbladet berättar hon vidare om hur hon under sin uppväxt utsattes för sexuella övergrepp av sin pappa.

– Det tog 36 år innan jag för första gången öppnade munnen om det som skett. Eftersom allt var förträngt fram till dess att min pappa dog hade jag inte haft möjlighet att prata om det. Men 1992 sökte jag upp en terapeut och kunde då börja bearbetandet och helandet av mig själv.

Så lever Helena Anliot i dag

Vid 40-årsålder blev hon äntligen fri från traumat genom en meditationskurs.

I dag mår hon betydligt bättre och lever ett helt nytt liv som konstnär.

– Som proffs red jag på endorfinvågen genom ständig träning och matchning. Det fungerar som en drog. Elitidrott inne-håller även ett visst mått av självplågeri och det hade jag inga problem med. Jag ville göra mig själv illa. Applåderna var eggande och hjälpte till att skapa distans till det inre.

Foto: TT

LÄS MER: Jannike Björling försvann efter lyxlivet med Björn Borg – så lever fotomodellen i dag

LÄS MER: Björn Borgs beslut med hustrun Patricia – efter exets avslöjande

LÄS MER: Mariana saknar sitt "livs kärlek" Björn Borg – 37 år efter skilsmässan