Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Helena Bergström delar med sig om sorgen:”För alltid i våra hjärtan”

14 jul, 2023, 13:00 
https://image.svenskdam.se/image-9733033?imageId=9733033&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Samuel Björn
Helena Bergström
Helena Bergström sörjer sin nyligen bortgångne vän inom filmindustrin.

Helena Bergström och Svensk Filminstitution sörjer nu efter stora filmpersonlighetens bortgång.

Annons
Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barnBrand logo
Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barn

Att förklara en närstående är bland det värsta man kan uppleva. Nyligen fick Helena Bergström och hela Sveriges filminstitution känna av det när den framgångsrika filmproducenten Maritha Norstedt dog, 59 år gammal.

"I våra hjärtan i resten av våra liv"

Helena publicerade i helgen en bild av sin avlidna kompis på Instagram. Helena och Maritha jobbade ihop på fyra filmer under tidiga 2000-talet. Efter det har de varit som familj, berättar Helena.

"Ofattbart att du är borta💔Finaste Maritha❤️Part of our family for ten years and in our hearts for the rest of our lives", skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Filmerna de gjorde tillsammans var Gossip, Sprängaren, Paradiset och The Queen of Sheba's Pearls.

Annons

De har alltså arbetat mycket med varandra, och intensivt. Dessa fyra filmerna gjordes nämligen mellan år 2000 och 2004, så kanske är det inte så konstigt att den folkkära skådespelarskan och filmproducenten kom varandra så nära som de gjorde.

Sprängaren
Helena Bergström under en pressträff inför filmen Sprängaren 2001 tillsammans med författaren Liza Marklund, regissören Colin Nutley och skådespelarkollegan Brasse Brännström.

Jobbat med stora Hollywoodstjärnor

Mest känd är Maritha nog ändå som filmproducent för filmerna Arn: Tempelriddaren och Arn: Riket vid vägens slut. Filmerna baserade på Jan Guillous böcker gick på bioduken för första gången 2007 respektive 2008 och blev snabbt väldigt uppskattade av den svenska filmpubliken.

Den populära huvudrollsinnehavaren Johan Nätterqvist vann svenskarnas hjärtan i sin roll som Arn, uppbackad av de kända svenska skådespelarna Sofia Helin och inte minst Stellan Skarsgård.

Annons

Utöver Skarsgård har Maritha även jobbat med andra kända skådespelare från den högsta hyllan. Exempelvis producerade hon filmen Big Game 2014 där ingen mindre än Samuel L. Jackson spelade en av huvudrollerna.

Utöver Helena Bergström har även Svenska Filminstitutet lagt ut en kärleksfylld text efter Marithas bortgång.

"Maritha arbetade på Filminstitutet som controller på avdelningen Produktionsstöd under flera år och var inte minst den som byggde upp och professionaliserade hela controllerverksamheten."

"Hon var under en längre tid en nyckelperson i svensk filmbransch, med start sent 1980-tal. Hon arbetade i en rad olika funktioner på flera av svensk films större projekt, bland annat som producent på filmerna om Arn och flera av Colin Nutleys filmer."

"Vi minns en kunnig, generös och varm kollega." Skriver de i ett Facebook-inlägg.

Foto: TT

Annons