Helena Bergströms ilska – rasar efter Tord Petersons död

Helena Bergström och Tord Peterson

Helena Bergström sörjer Änglagård-vännen Tord Petersons död. Men i sorgen finns också ett stråk ilska.

Tord Peterson lämnar ett tomrum efter sig i den svenska filmhistorien. Han blev Ivar Pettersson med hela svenska folket i Colin Nutleys kultfilmserie, Änglagård.

I går onsdag kom beskedet att Tord Peterson avlidit vid 94 års ålder. Han somnade in på ett äldreboende i Skåne efter en längre tids sjukdom, rapporterade Dagens nyheter.

– Vi känner oss väldigt glada över att ha haft honom hos oss så länge. Han har fyllt våra liv med glädje och en massa kvicka och finurliga upptåg. Vi känner oss väldigt lyckligt lottade och kommer att sakna honom oerhört mycket, sa dottern Katarina Tordsdotter till DN.

Helena Bergström rasar – efter Tord Petersons död

I de tre Änglagård-filmerna spelade Tord mot Helena Bergström. Hon hade väldigt fina minnen från deras samarbete och är märkbart bestört över hans bortgång.

– Som skådespelare är Tord en av våra allra största. Jag önskar bara att vi hade fått se honom i fler större roller. Han hade en sån enorm värme, integritet och yrkesskicklighet. Jag vet att han har gjort väldigt mycket för teatern och jobbat stenhårt, men fick tyvärr aldrig det där publika genomslaget eftersom han inte gjorde några stora huvudroller, säger hon till Dagens nyheter.

Men Guldbaggejuryn såg i alla fall Tords roll i Änglagård – Andra sommaren som just en huvudroll. Därför nominerades han i klassen bästa manliga huvudroll i Guldbaggegalan 1994.

Helena och hela Änglagård-ensemblen satt och hoppades på Tord den där kvällen – men det var Sven-Bertil Taube som fick kliva upp på scenen i triumf. Han vann för sin prestation i Richard Hoberts Händerna.

Detta är något som än idag grämer Helena.

– Jag kommer aldrig glömma det. Jag har varit arg flera gånger över Guldbaggejuryns beslut, men den gången var nog rekord. Han var värd det, säger Helena Bergström.

LÄS MER: Kärlekskarusellen i societeten – alla har varit med alla

LÄS MER: Helena Segers okända liv – utan Zlatan