Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Helena Segers hemliga liv – därför mörkar hon allt

23 jun, 2023, 21:00 
AvLinus Brännström

Hemlighetsfulla och självständiga Helena Seger har beskrivits som ”fotbollsfruarnas Greta Garbo”.
Hennes okända liv före mötet med Zlatan Ibrahimovic innehåller allt från krogjobb till tv-roller men också stora fastighetsaffärer och en chefskarriär.
Så här beskrivs hon av vänner och kollegor – och så styr hon familjens miljardimperium.

Annons

, somKärlek börjar med bråk – så var det också med Helena Seger, 52, och Zlatan Ibrahimovic, 41. Eller det var åtminstone irriterat.

Därför är Helena Seger så hemlig!Brand logo
Därför är Helena Seger så hemlig!

Helena Seger har i en av sina sällsynta intervjuer berättat att hon och Zlatan möttes för första gången 2002 när han hade parkerat in henne utanför centralstationen i Malmö.

En situation som hon inte direkt uppskattade.

– När vi träffades hade han dubbelparkerat sin Ferrari vid min Merca. Jag var på dåligt humör och fräste att han skulle flytta bilen. Jag tror att han blev triggad av min attityd, har Helena berättat för Elle.

Exakt vad som hände sedan är lite oklart. Men i sin självbiografi Jag är Zlatan berättar Zlatan Ibrahimovic om hur han blev imponerad av den elva år äldre Helena Seger och letade upp hennes telefonnummer.

Annons

”Hon var inte bara snygg. Hon hade en attityd, liksom, tjafsa inte med mig, och så var hon äldre, och det var var ju spännande. Jag hörde mig för, vem är hon?”, skriver han i boken.

– Det finns två olika historier: En där jag jagade henne, och en där hon jagade mig. Vi säger aldrig vilken som är sann. Vi säger att det är 50/50. Men troligen var det jag som jagade henne. Men berätta inte att jag sa det, har Zlatan sagt i en intervju med Fashion Beans.

Helena Seger och Zlatan Ibrahimovic
Helena Seger och Zlatan Ibrahimovic har varit ett par i över 20 år.

Helena Segers förmögenhet – innan hon träffade Zlatan

Då var Zlatan 21 år gammal och fotbollsproffs i Ajax i Amsterdam. Helena var 32 år gammal och redan en toppchef som haft höga positioner på bland annat Malaco och Swedish Match.

Hon var dessutom redan förmögen efter flera smarta investeringar.

Annons

– Hon har alltid var en sån som haft tre jobb samtidigt och tjänat sina egna pengar. Varit seriös, skaffat sig fina hem och aldrig varit en sån som gått ut på diskotek och träffat killar. Hon var tjugo när hon köpte sin första lägenhet här i Malmö och i den hade hon Laura Ashley-tapeter – ingen hade det då, har en vän berättat för Aftonbladet.

– Helena hade ju en egen Harley Davidson redan när hon var arton. När hon var 30-nånting köpte hon en egen gård som hon renoverade upp. Så där har hon alltid hållit på.

När hon sålde den där gården ska vinsten ha blivit över fyra miljoner kronor. En summa som var ännu mer imponerande i början av 00-talet än i dag.

Helena Seger stod tidigt på egna ben. Hon växte upp i Lindesberg och jobbade under tonåren extra i en jeansbutik innan hon flyttade till Malmö som 17-åring där hon pluggade samtidigt som hon hela tiden jobbade för att tjäna pengar.

Innan hon påbörjade sin karriär i näringslivet var hon till exempel bartender på krogen Slagthuset i Malmö.

Annons

– Helena var en jätteduktig bartender och en bra säljare. Vi var väldigt nöjda med henne. Hon var tydlig och bestämd, på ett positivt sätt, har krogens dåvarande ägare Claes Schmidt berättat för Kvällsposten.

– Hon var väldigt utåtriktad som person och bjöd på sig själv. För att vara bartender så måste du ju kunna kommunicera med folk och Helena hade en väldigt hög social kompetens. Många tyckte om henne.

Helena Seger
Helena Seger beskrivs som ”spelarfruarnas Greta Garbo”.

Helenas Segers frustation – okända rollen i SVT

Det här driftigheten är en sida som Helena Seger själv gillar att lyfta fram. Hon tycker inte om att framställas som någon som inte klarar sig själv eller ännu värre – någon sorts golddigger.

– Det har varit jobbigt att ingen förstått att det inte är några älskare eller pappas pengar, utan jag som jobbat hårt för mina mål. Jag är ingen fotbollsfru som har vunnit en skönhetstävling. Jag känner mig faktiskt frustrerad över att jag inte fått kredd för det jag gjort, sa hon i intervjun med Elle.

Annons

Helena hade också en kort karriär som tv-skådis. När hon var 18 och precis gått ut gymnasiet fick hon en av huvudrollerna i SVT:s bortglömda Cozmoz – en serie skapad av Per Dunsö och Ola Ström, som tidigare gjort succéerna Solstollarna och Toffelhjältarna.

Cozmoz handlade om två utomjordingar som kraschade med sitt rymdskepp vid en skola som just då hade rymdtema – något som förstås ledde till en rad förvecklingar. Helena Seger fick rollen som Annika, en av tonårseleverna på skolan, efter att hon träffat Ola Ström på ett diskotek i Malmö och därefter blev inbjuden att provspela för rollen.

– Hon var underbar. Perfekt att jobba med och alltid glad. Hon hade definitivt kunnat ha en framtid som skådespelerska, har Ström sagt till Aftonbladet.

Nu blev det i stället en chefskarriär inom marknadsföring för Helena Seger – en karriär som fortsatte efter att hon träffat Zlatan. Hon pendlade till honom i Amsterdam och senare Turin, när han värvades till Juventus, samtidigt som hon var marknadschef på flygbolaget Fly Me.

Annons

Beslutet för familjen: ”Tar hand om mina män”

Inte förrän paret fick sonen Maximilian 2006 slutade hon förvärvsarbeta. Helena och Zlatan har också sonen Vincent, född 2008, tillsammans.

Men trots att Zlatan Ibrahimovic har varit en av världens bäst betalda idrottsmän under decennier, med inkomster på flera hundra miljoner kronor per år, har hon knappast valt att leva något lyxhustruliv.

– Jag tar hand om mina män själv, utan städerska eller nanny, för jag vill verkligen har ett så normalt liv som möjligt, har hon sagt till Elle.

Samtidigt skiljer sig Helena Seger rejält från andra kvinnor som lever med kända idrottsmän. SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup, som under många varit en av dem som bevakat Zlatan Ibrahimovic allra närmast, har i en krönika i Expressen beskrivit Helena som ”spelarfruarnas Greta Garbo”.

”Genom att hushålla med sig själv har hon blivit något av en spelarfruarnas Greta Garbo i en värld där andra instagrammar ut minsta frisörbesök. Hemlig, svårtåtkomlig, upphöjd – och därför så intressant och åtråvärd. Vi människor begär som bekant alltid det vi inte kan nå och få”, skriver Wegerup i texten.

Journalisten Jennifer Wegerup
SVT-journalisten Jennifer Wegerup har bevakat Zlatan under många år.

”Hon är extremt privat”

När Svensk Damtidning pratar med henne utvecklar hon resonemanget:

– Väldigt många av dem har gjort karriär på att vara spelarfruar. Jag lägger ingen värdering i det, men det är ju vad de har gjort. Man är influencer, lägger ut mycket bilder i sociala medier och surfar på den vågen, säger Jennifer Wegerup.

Annons

– Det kan man också förstå, eftersom det är svårt att ha ett vanligt jobb när man har en man som kan flytta från en dag till en annan. Vissa startar ju klädmärken och sådant som man kan jobba med var man än är. Både svenska och utländska spelarfruar syns ju oerhört mycket i sociala medier och det gäller ju många av oss, vi fläker ut minsta måltid hemma i köket med kidsen.

Men med Helena Seger är det helt tvärtom.

– Hon är extremt privat och lägger aldrig ut någonting fastän hon är ihop med den största svenska spelaren och en av Sveriges mest kända personer genom tiderna. Hon är ihop med vår viktigaste spelare, en person som kanske är mer känd än kungen utomlands, och ändå förblir hon privat. Det tycker jag säger mycket om Helena och jag tycker hon ska ha respekt för det, säger Jennifer Wegerup.

För det är ju knappast så att det skulle råda någon brist på spännande innehåll om Helena Seger skulle vilja dela med sig av sitt liv.

Annons

– Det är klart att de grejer hon är med på är på en väldigt hög nivå. Det finns väldigt mycket spännande mingel, event och möten som hon skulle kunna lägga ut. Man kan bara tänka sig vad hon upplever, jämfört med många andra influencers. Det är inte så här ”jag tog en chailatte på Hötorget”. Men hon lägger inte ut något, säger Jennifer Wegerup.

Det säger åldersskillnaden om Zlatan

Genom åren har också åldersskillnaden mellan Helena Seger och Zlatan Ibrahimovic uppmärksammats – hon är elva år äldre än honom.

Det skiljer sig från normen inom idrottsvärlden där stjärnor ofta träffar yngre eller jämnåriga partners som sällan gör särskilt mycket väsen av sig. Ofta tycks familjelivet vara hämtat från 1950-talet där mannen jobbar och drar in pengar medan kvinnan tar hand om barnen och hemmet.

Som gammal idrottspsykolog, som har jobbat med sjutton landslag, känner jag till att en stjärna kan ha ett gott självförtroende i sitt idrottande och spelande men när det kommer till kärlekslivet kan det vara sämre, har den välkända psykologen och relationsexperten Eva Ruscz sagt till Svensk Damtidning.

Annons

Samtidigt förklarade hon att valet av partner kan bli en så kallad ”coping strategy”.

– Att man väljer eller förpassar sin partner till hemmalivet så att hon eller han inte konkurrerar med stjärnan. Genom den manövern känner stjärnan att han eller hon upprätthåller distansen och minimerar risken att partnern också skulle kunna bli stjärna inom andra områden.

Att Zlatan föll för en äldre kvinna säger en hel del om honom, enligt Eva Ruscz:

– Det vittnar om att han har ett gott relationssjälvförtroende!

– Antagligen har han också upplevt goda kvinnliga förebilder som har varit starka och självständiga. Därför hotas han inte av en stark och självständig kvinna med skinn på näsan!

Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger 2002
Zlatan och Helena träffades redan 2002. Här syns paret tillsammans tre år senare.

”Helena Seger är en väldigt kärleksfull mamma”

Jennifer Wegerup är inne på samma spår:

– Helena är elva år äldre men framför allt en kvinna med skinn på näsan, smart och tuff. Det säger mycket om Zlatan, att han hela tiden vill bli utmanad, att han aldrig väljer den enklaste vägen. Nu låter jag fördomsfull men man har ju träffat en del spelare som alltid väljer den där tjejen som dansar i underkläder i italiensk tv, som är väldigt nöjd med att bara vara någons flickvän och shoppa och instagramma. Helena är ju raka motsatsen.

Annons

Hur är Helena som person?

– Jag har alltid, ända sedan tiden i Milano, upplevt henne som väldigt smart, snabb i huvudet, framåt, tuff. Det måste du vara om du ska vara ihop med Zlatan. Det vet ju jag som har jobbat mot honom, han käkar dig levande om du inte kan ge svar på tal! Jag upplevde också henne som väldigt mån om att inte, vilket hon också sagt i intervjuer, upplevas som någon som tagit sig fram på sitt utseende utan som någon som har andra meriter. Väldigt skarp, driftig och kul. Helena är en person som man känner respekt för, säger Jennifer Wegerup.

När de träffades var han ju ung och känd för att vara lite strulig. Vad tror du att hon betydde för honom då?

– Jag tror hon betydde mycket. Det har han själv berättat om i sin bok, hon blev en fast punkt. Hon kom från en vanlig – inom citationstecken – genomsvensk familj. Det var hon som fick honom att se klassiska svenska filmer för första gången. Hon tog in honom i den världen. Helena var på samma gång en utmaning och en trygghet, så hon har betytt väldigt mycket. Sedan har de ju barnen ihop, hon är en väldigt kärleksfull mamma. De som såg när hon hämtade på skolan i Milano sa alltid det, att hon var väldigt fin med barnen.

Annons

När Svensk Damtidning pratade med psykologen och relationsexperten Eva Ruscz tog hon också upp just tryggheten och livserfarenheten som en av fördelarna med en äldre partner.

– Kvinnan vet vad hon vill och och kan vara mer stadig och målinriktad än någon som är yngre. Det finns en massa fördelar, som mogenhet och självkänsla, sa hon då.

Zlatan Ibrahimovic och Helena Segars townhouse i Stockholm
Zlatans och Helenas townhouse i Stockholm – nyligen köpte de också hyreshuset intill för 130 miljoner.

Helena och Zlatan lämnade lappar i brevlådor

Zlatan Ibrahimovic har genom åren hyllat Helena Seger så fort han fått tillfälle.

– Hon är mamman till mina barn. Hon har mycket tålamod, väldigt mycket tålamod. Jag är inte över någon i familjen bara för att jag är känd. Alla har sin egen plats, vi är alla lika viktiga, har han sagt i en intervju med Sport Week.

Faktum är också att Helena Seger spelar en viktig roll inte bara i familjen utan också i miljardimperiet som är Zlatan Ibrahimovic. Zlatan har ju genom åren investerat i en rad affärsverksamheter – han har bland annat byggt padelhallar, satt sitt namn på parfymer och köpt delar av såväl spelbolaget Bethard som fotbollslaget Hammarby. Dessutom har han haft lukrativa reklamsamarbeten med bland annat Volvo.

Annons

Han äger också en rad fastigheter – bland annat en lyxig fjällvila i Åre och en jaktstuga i Jämtland. Familjen köpte 2015 även en kyrka på Östermalm i Stockholm som byggts om till townhouse för ett hushåll – prislappen för fastigheten, som består av 874 kvadratmeter bostad och 187 kvadratmeter lokaler, landade på svindlande 110 miljoner kronor.

Tidigare i år blev det känt att Zlatan och Helena också köpt grannhuset – en hyresfastighet med nio lägenheter som de fick punga ut med 130 miljoner kronor för, enligt Fastighetsvärlden.

Att Helena hade ett finger med i spelet även där blev tydligt av den lapp som hyresgästerna fick i sina postlådor. I brevet informerades hyresgästerna om att huset har fått nya ägare och det framgick tydligt att de nya hyresvärdarna inte är vilka som helst.

Lappen var nämligen undertecknad: ”Vänligast, Zlatan & Helena”.

– När jag fick brevet och såg namnen tänkte jag Wow, lite så. Det var oväntat, har en hyresgäst berättat för Hem & Hyra.

Annons

Zlatan och Helena förklarade samtidigt att de köpt huset för att ”tillfället gavs”. Hyresgästerna har ännu inte märkt av någon förändring.

– Nej, det är ingen skillnad alls sen de tog över, det har alltid funkat bra att få hjälp när det behövs, berättade hyresgästen för Hem & Hyra.

Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger
Helena Seger spelar också en viktig roll i Zlatan Ibrahimovics miljardimperium.

”Hon är definitivt med och styr och ställer”

Men hur involverad är egentligen Helena Seger i familjens affärsimperium? När Svenska Dagbladet frågade Zlatan själv 2018 svarade han:

– Hon har börjat jobba mer och mer med bolagen den sista tiden. Från början var hon inte så inblandad. Nu på slutet känner hon att hon vill vara med där det händer, så sakta men säkert tar vi in henne också.

Samtidigt har varumärkesexperten Jacqueline Kothbauer, som studerat Zlatan ur ett varumärkesperspektiv, sagt att Helena spelat en avgörande i roll fotbollsstjärnans kommersiella samarbeten.

Annons

– Helena är Zlatans manager utan att det nånsin har uttalats. Om man fiskar lite så får man reda på att hon i allra högsta grad är involverad i hans affärsöverenskommelser, har hon sagt till Expressen.

Zlatan har också lyft fram Helenas betydelse för framgångarna.

– Utan henne hade jag inte varit här. Vi har varit tillsammans, ja hur länge har det gått, 16 år? Jag brukar säga till henne: ”Varje dag som går är nytt rekord”, sa han till SvD Perfect Guide för några år sedan.

Jennifer Wegerup menar också att Helena Seger spelar en viktig roll.

– Det är inte så att hon bara är ute och shoppar utan tvärtom, hon är väldigt viktig för deras business. Hon hade ju en rad viktiga jobb innan hon träffade Zlatan så hon är definitivt med och styr och ställer. Zlatan är ju, som alla mäktiga och rika människor, en business. Det är klart att hon är med och drar i trådarna i allra högsta grad. Hans fokus är ju först och främst fotbollen, säger hon.

Annons

Och när Zlatan Ibrahimovic, som trots allt fyller 42 i höst nu har lagtt fotbollsskorna på hyllan, kommer Helena Seger att kliva ut i arbetslivet på allvar igen.

”Hon har redan gjort det klart för mig: 'När du slutar spela börjar jag jobba och då får du ta hand om det dagliga, som jag har gjort hittills.' Helena är tuff. Hade hon inte varit det skulle hon inte ha fascinerat mig och hon hade inte stått ut så länge vid min sida”, skriver Zlatan i sin bok Adrenalina.

Helena Seger själv sa samma sak när hon lät sig intervjuas av Elle:

– Då kommer jag börja jobba igen. Han kommer att jaga på dagarna, och på kvällen när jag kommer hem från jobbet, lagar vi mat tillsammans.

Annons