Helena Stålnert lämnade Saab – för relationen med VD:n

Det är inte ovanligt att det kan uppstå kärlek mellan kollegor, och när det hände för SVT-profilen Helena Stålnert valde hon bort det prestigefyllda jobbet.

I nästan 20 år var Helena Stålnert, 69, en del av SVT:s nyhetsprogram Aktuellt, med roller som programledare och utrikeskorrespondent. Hon har hållit i partiledarutfrågningar och varit både politisk och ekonomisk reporter. Under sin tid på kanalen jobbade hon med flera av SVT:s tyngsta namn, som Claes Elfsberg och Lars Aduktusson, som började samtidigt som Helena år 1987.

Hennes gedigna erfarenhet som journalist gav henne sedan möjlighet att bli chef för Aktuellt-redaktionen, och hon satt på positionen i fyra års tid.

Helena Stålnert jobbade tätt ihop med bland andra Lars Adaktusson på Aktuellt-redaktionen, där hon senare blev chef.

Helena Stålnert jobbade tätt ihop med bland andra Lars Adaktusson på Aktuellt-redaktionen, där hon senare blev chef.

Men 2005 var det dags för nya utmaningar. Hon gjorde en helomvändning från journalistiken och det ett prestigefullt uppdrag som kommunikationsdirektör på flyg- och försvarsföretaget Saab. Det var en möjlighet som dök upp från ingenstans, har hon berättat för Expressen. Men att hon gick från journalistiken till försvarsindustrin var det knappt någon som reagerade på, det hade hon inte förväntat sig.

– Jag gick ju till försvarsindustrin, som ju var rätt kontroversiellt. Så jag medietränade mig själv och skrev ner elaka frågor och tänkte ut vad jag skulle svara. Men jag fick aldrig några sådana frågor, säger hon till tidningen.

Helena och Åke Svensson, som var vd på Saab när hon var kommunikationsdirektör.

Helena och Åke Svensson, som var vd på Saab när hon var kommunikationsdirektör.

Det var istället något helt annat som väckte uppmärksamhet i medierna. Efter bara något år på posten så meddelade Helena tillsammans med bolagets vd Åke Svensson att de hade en kärleksrelation, och därför skulle Helena kliva tillbaka från sin tjänst.

– Ja, det var lite oväntat att jag skulle komma så nära vd:n. Det blev lite kortare tid på det jobbet än vad jag hade tänkt mig. Jag hade inte väntat mig att det skulle väcka så stor uppmärksamhet. Men det är någonting man får ta när man har haft en roll i tv och synts mycket, säger hon till Expressen.

LÄS MER: Lasse Bengtsson försvann – varnar efter Nyhetsmorgon

Helena och Åke gifte sig 2007 i Stockholms stadshus och firades av ett 40-tal gäster. Hon gick aldrig tillbaka till journalistiken utan driver numera en egen kommunikationsbyrå, men blev för några år sedan utsedd till ordförande i Förvaltningsstiftelsen för public service-bolagen, där hon återförenades med gamla kollegan Lars Adaktusson, som gick in som styrelseledamot.

Foto: TT