Helge Skoog berättar om mystiska sjukdomen – svårt att resa sig upp

helge skoog

Helge Skoog har till slut fått klarhet kring den mystiska sjukdom som drabbat honom. Men läkarnas oväntade svar överrumplade den folkkäre skådespelaren.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 6?
Slå på ljud

Helge Skoog, 82, är en av våra mest älskade skådespelare och tv-personligheter. Men i höstas berättade han i en intervju med Svensk Damtidning att karriären är över. Han förklarade att han lider av såväl psykiska som fysiska besvär men då visste han inte vad som drabbat honom.

– Läkarna står frågande inför denna mystiska sjukdom. Jag har varit på undersökningar och de kan inte svara på det, berättade Helge Skoog.

Nu har han fått ett mycket oväntat svar.

– De har ett namn på det nu men jag kan inte komma ihåg det, det ingår i sjukdomen att jag inte kommer ihåg så bra. Men på min tid kallades det vattenskalle, man fick en väldigt stor skalle som växte och växte, berättar Helge Skoog och fortsätter:

Helge Skoog har fått besked från läkarna

– Det låter konstigt för jag har inte fått större huvud eller något sådant. Den medicinska termen han söker är hydrocefalus. När sjukdomen, som innebär en ökad volym av ryggmärgsvätska i centrala nervsystemet, drabbar små barn kan huvudets omfång bli större eftersom deras fontaneller inte har slutit sig. Äldre personer som drabbas får dock inte större huvud – däremot leder sjukdomen ofta till kognitiva störningar och svårigheter med att gå. Exakt de problem som Helge Skoog har.

LÄS MER: Nytt besked om kung Harald hälsa – stor oro i Norge

– Någon behandling får jag inte just nu. Jag ska röra på mig men det är inte så lätt när man går så illa som jag gör. Jag går väldigt dåligt men jag sitter bra. Häromdagen kunde jag inte komma upp ur fåtöljen som jag satt i, det tog en jävla tid, berättar han. Helge Skoog lever ensam sedan hustrun Ulla-Carin Giertz bortgång 2017. När han nu har blivit sjuk har han lyckligtvis hjälp med hushållssysslorna.

– Jag blir serverad frukost, lunch, middag och kvällsmat och så är det någon som kommer och städar. Det är väldigt lyxigt, säger han. På grund av coronapandemin har det senaste åren varit ensamt. Helge Skoog berättar att han håller kontakten med vänner och kollegor via telefon och att han får träffa barnen och barnbarnen utomhus.

– Man får inte gulla med dem. Det är tråkigt men vi hoppas ju på bättre tider. Jag borde ligga bra till för vaccin eftersom jag har varit sjuk så länge. Vi får se vad som händer, säger han.

Hur fördriver du tiden?

– Jag försöker läsa böcker men jag kan inte riktigt det för jag ser inte tillräckligt bra. Jag kan läsa en bit. Jag har många gamla böcker som jag gärna läser, jag läser små bitar som jag kommer ihåg sedan förut. Men en hel bok tror jag inte att jag kan komma igenom.

Det låter ganska tungt.

– Ja, det är ju inte så roligt men det finns många som har det värre. Jag har ingen värk, det är det ju många som har hela tiden, säger Helge Skoog och fortsätter:

– Jag har tv-program och sådant, det går ju bra. "The Crown" tittar jag på med glädje och nu ska de ju göra en om Sveriges kungahus också. Det blir intressant att se.

LÄS MER: Mette-Marits utseendeförändring – stora förvandlingen

LÄS MER: Orden avslöjar – splittringen mellan Madeleine och Chris

Foto: TT