Hemliga familjeskälet – därför slutar Fredrik Skavlan med sin talkshow i SVT

Maria Bonnevie och Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan har valt att sluta med sin populära talkshow – här är bakgrunden.

Fredrik Skavlan har blivit något av vår tids Lennart Hyland. En talkshowprogramledare som lyckas blanda kvicka repliker med skjutjärnsjournalistik.

Men snart är eran över. Tidigare i veckan meddelade Fredrik att nästa säsong blir hans sista.

– Det gör jag med försäkran om att samtalen fortsätter, även utan mig, sa Fredrik Skavlan i ett uttalande.

– Mitt mål som TV-producent har varit att det här unika talkshow-formatet skulle överleva mig som programledare, och tack vare min kollega Carina Bergfeldt ser vi nu att detta är möjligt. Därmed känner jag mig fri att få realisera andra idéer medan arbetsglädjen fortfarande är intakt. Vad det konkret blir, får vi återkomma till.

Därför slutar Fredrik Skavlan med sitt program i SVT

Maria Bonnevie och Fredrik Skavlan

Maria Bonnevie och Fredrik Skavlan – vilket "power couple"!

För Fredrik är det såklart vemodigt att säga farväl till en sådan succé. Samtidigt innebär det att hans familjeliv underlättas något enormt.

Fredrik och hans flickvän, skådespelaren Maria Bonnevie, har tre barn tillsammans, varav det yngsta bara är tre år gammalt.

Fredrik har själv varit öppen med att det har varit svårt att få ihop familjepusslet. Han har behövt åka till London för Skavlan-inspelningar, samtidigt som Maria självfallet inte velat ge avkall på sin karriär som filmstjärna.

"Ska inte vara en broms för Maria Bonnevie"

Så här sa Fredrik själv i en intervju med norska VG 2019.

– Det är en utmaning att få det att gå ihop. Hon nominerades nyligen till en Guldbagge. När galan går av stapeln är jag i London. Och vad gör vi med barnet som fortfarande är så litet? Men det finns många familjer som balanserar med logistikpusslet, sa han då.

– Alltså vi bråkar inte om detta. Just nu vill hon vara hemma med vår bebis, det är något hon har önskat. Men min karriär ska inte vara en broms för hennes talang. Det är ingen tvekan om vem som är mest begåvad i vårt hem. Det är inte jag.

Nu när programmet läggs ned kommer Fredrik att få mycket mer tid över till sin familj.

Anton Glanzelius, SVT:s programbeställare, har också bekräftat att det är Fredriks eget beslut att lämna den kolossalt framgångsrika programserien.

– Vi har stor förståelse för att Fredrik väljer att avsluta sin sensationellt framgångsrika talkshow efter alla dessa år även om vi gärna hade sett honom kvar i rutan. Vi kan bara tacka honom för tolv fantastiska år med programmet. Skavlan är en succé av sällan skådat slag. Talkshow kan se lätt ut att göra, men tro mig, många har försökt och Fredrik Skavlan har lyckats skapa samtalsmagi på bästa sändningstid år efter år, sa Anton i SVT:s officiella uttalande.

LÄS MER: SVT-profilernas förvandling – åren efter mystiska avhoppen

LÄS MER: Herman Lindqvist avslöjar sanningen om exfrun – efter splittringen

LÄS MER: Skandalerna, bråket och kaoset i Nyhetsmorgon

LÄS MER: Kärlekskarusellen i societeten – alla har varit med alla