Henrik Fexeus miljonvändning – efter Läckbergs hot att lämna: ”Höll på att falla ihop”

25 mar, 2022, 15:30 
AvMax Byström
Atilano Garcia/SOPA Images/Shutterstock & DPPA
Pandemin blev kostsam för Let’s Dance-deltagaren Henrik Fexeus med förluster på hundratusentals kronor.
Men den folkkäre illusionisten hade ett dolt trick i skjortärmen – och snart regnade miljonerna.
Annons
Petra Mede avslöjar – blev tillrättavisad av Tony Irving
Petra Mede avslöjar – blev tillrättavisad av Tony Irving

Det var sommaren 2019 – ett halvår innan coronaviruset lamslog världen – som Henrik Fexeus presenterade sin idé för vännen och deckardrottningen Camilla Läckberg. Varför inte skriva en deckare om en illusionist?

I ett halvår höll superduon planerna hemliga för omvärlden – och ett tag såg det ut som att allt skulle gå i stöpet. Fexeus var nämligen tveksam till om det verkligen skulle behövas några mord i berättelsen. Något som nästan fick Läckberg att hoppa av.

– Där höll samarbetet på att falla ihop, berättade hon för Femina i samband med att boken släpptes i fjol.

Henrik Fexeus och Camilla Läckberg fick till sist till en miljonsuccé.

Men när Läckberg lyckades peta in en seriemördare var succén snart ett faktum. När de kunde visa manusets första 150 sidor för sin agent började förlagsvärlden surra som hungriga getingar kring en blomsterbuske. De 150 sidorna hade snabbt förvandlats till 150 miljoner kronor i förskott – innan boken ens var färdigskriven.

Annons

Det blev en av de mest sålda inbundna böckerna i Sverige år 2021 och den näst mest lyssnade på streamingtjänsten BookBeat. Även det internationella intresset har varit stort.

Fexeus storförlust i bolaget

Framgångarna kom i rättan tid för Fexeus. Pandemiåret innebar röda siffror för hans bolag med en förlust på nästan 300 000 kronor. Det kan jämföras med det föregående året då bolaget gjorde en vinst på drygt 400 000 kronor.

Henrik Fexeus tillsammans med danspartnern Malin Watson i Let's dance.

I bolagets årsredovisning konstateras också torrt att det är coronaviruset som ligger bakom smällen. En stor del av Fexeus inkomster kommer från föreläsningar och scenframträdanden, verksamheter som sattes på is när smittan skenade.

Men det tuffa året för bolaget hann aldrig sätta några djupa spår i den personliga ekonomin. Under 2020 gjorde Fexeus som helägare av bolaget en aktieutdelning på 630 000 kronor, trots de dystra siffrorna. Som enda anställd plockade han också ut en lön på 515 000 kronor. Och sedan kom ju Läckberg till undsättning.

Annons
Annons