Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hyllade Profilen sparkades från På spåret – bryter nu tystnaden

01 sep, 2022, 12:30 
AvIbraheem Alsalman

Efter två år i tystnad.

Annons
5 skandaler i "På spåret"!Brand logo
5 skandaler i "På spåret"!

Det var för drygt två år sedan som Dagens Nyheter kunde avslöja att Hamid Zafar, också känd som rektor Hamid, under fyra år skrivit nedsättande om homosexuella och judar. Rektor Hamid har tidigare varit drivande i skolfrågor och integration och fått journalister och politiker att lyssna. 2018 utsågs han till Årets svensk av tidningen Fokus, 2019 sommarpratade han i Sveriges Radio och samma år blev han oberoende expert i Moderaternas integrationskommission.

Men mellan åren 2011-2015 uttryckte han sig alltså nedsättande om homosexuella och judar.

– Det här var under en period där jag hade en värdekonservativ syn på samhället, har han tidigare sagt.

Sedan DN avslöjade Hamid Zafar har han inte gått att nå för en kommentar eller intervju. Drygt två år har gått sedan dess och nu väljer han att bryta tystnaden för att ge sin version om tiden som har varit.

Annons

”Jag har landat i att alla tre förklaringar har bidragit till att jag valde att söka mig till miljöer där alternativa sanningar florerade", skriver han i Kvartal.

Rektor Hamid bryter tystnaden – efter skandalen

Samma år som det avslöjades skulle han egentligen delta i SVT:s succéprogram På Spåret. Han skulle bilda en duo med Frida Boisen. Men SVT fick kasta om i planeringen och spela in två nya avsnitt, med Thomas Nordegren och Louise Epstein, båda journalister och programledare på Sveriges Radio.

I sitt försvarstal, som idag publicerades i Kvartal, utvecklar han sina tankar och resonerar kring hur och varför han uttryckte sig som han gjorde.

”I anonymiteten bakom en skärm kunde jag ofiltrerat formulera åsikter som fått näring av fördomar och konspirationsteorier. När jag rörde mig i forum där dessa åsikter kunde uttryckas mer eller mindre oemotsagda bekräftades min världsbild”, skriver Rekor Hamid och fortsätter:

”Jag är väl medveten om att de åsikter jag uttryckt har sårat många människor. För det är jag innerligt ledsen.”

Annons