Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Uppmaningen till SVT: Lägg ner På Spåret

01 sep, 2022, 09:10 
AvIbraheem Alsalman

Ett annat program har gjort succé.

Annons
5 skandaler i "På spåret"!Brand logo
5 skandaler i "På spåret"!

Ett tecken när det gäller vintern och hösten är all program som visas på tv - och såklart SVT:s långkörare och succéprogram På Spåret som sänds varje fredag. Programledarna är som vanligt folkkära Kristian Luuk med vapendragaren Fredrik Lindström.

Duon har genom åren imponerat stort med de allmänbildade - men också - väldigt svåra frågor.

Förra året var spänningen olidligt men till slut vann radioprofilen Cecilia Düringer, 42 och komikern och krönikören Jonatan Unge, 43. Bland de som deltog fanns många folkkära och populära profiler så som Carina Bergfeldt, Marcus Oscarsson, Hanna Hellquist och Cecilia Düringer.

SVT har genom åren varit väldigt hemlighetsfulla kring deras produktioner. Extra hemliga har de varit just kring populära På Spåret - programmet lockar miljontals tittar eftersom det har bästa sändningstid.

Annons

"Vi tittar ständigt på hur vi på bästa sätt kan vässa programmen och fylla dem med spännande och aktuellt innehåll. Vi har dock inga större formatförändringar planerade inför kommande säsong", skriver projektledaren Samuel Wiklund.

Uppmaningen till SVT – lägg ner På spåret

I skymundan har SVT börjat sända ett annat program, "Invandrare för svenskar". Upplägget för programmet, som sänds i SVT Play, är ganska enkel. Tre majoritetssvenska tävlande ska avgöra om påståenden från en panel av kända personer med olika bakgrunder är sanna eller falska. Programledaren ställer en kulturfråga, panelisterna svarar en och en. Ahmed Berhan leder programmet. Bland deltagarna hittar vi Filip Dikmen, Petrina Solange och Thanos Fotas.

I en kolumn skriver kulturchefen på Expressen, Victor Malm, att han tycker om programmet och att han uppskattar deltagarna.

"När programmet fungerar som bäst, försätta de tävlande i en lika rolig som tillfällig minoritetsposition".

Han utvecklar sedan sina tankar och menar att "Invandrare för Svenska" bör ersätta På Spåret. Han uppmanar SVT:s vd Hanna Stjärne:

"Alltså genast beredd att be Hanna Stjärne kasta ut dammiga, tråkiga, stockholmska ”På spåret” och påbörja en ny era för den folkhemska frågesporten i public service. Det är respektlöst, det är innerligt, och det är bättre underhållning än något annat på tv just nu. Ja, bättre än ”På spåret”, skriver Victor Malm.

Annons