Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ica-Stig: Starka kritiken mot valet av Suzanne Reuter och Björn Kjellman

03 feb, 2021, 11:00 
Björn Kjellman och Suzanne Reuter
Björn Kjellman och Suzanne Reuter ska sätta stjärnglans på Icas reklamer när de tar över som Ica-Stig och Ica-Stina. Men nu får valet kritik.
Annons

Videon kunde inte hittas

Björn Kjellman och Suzanne Reuter blev till slut presenterade som Icas nya rekryteringar till sin reklamlångkörare. Björn blir Ica-Stig, en roll han tar över efter Loa Falkman, och Suzanne ska spela den nya karaktären Ica-Stina.

Många uttryckte sig som mer än nöjda med valen. Men det finns också kritiska röster.

Kritiken mot Ica och valet av nya Ica-Stig

Björn Kjellman och Suzanne Reuter
Nu har valet av Björn Kjellman och Suzanne Reuter till Ica-reklamen fått kritik

Daniel S. Ogalde är kommunikationsstrateg och grundare av Mångfaldsrådet. Han har reagerat på att Ica-reklamen innehåller i princip bara vita personer – och brister inom just mångfalden.

Han skriver om detta i en debattartikel för tidningen Resumé.

"Vare sig det är Ica-Stig eller Loa Falkman vi pratar om så är vitheten slående *ähum*, jag menar likheten genomgående med de som nu tar över. För inte bara tycks valet av Björn Kjellman och Suzanne Reuter som ett könsbalanserat substitut, vara ett tecken i tiden, utan också en bekräftelse av lika många farhågor. En där en homogen bransch tycks reproducera just homogen kommunikation", skriver Daniel.

Annons

Suzanne Reuter och Björn Kjellman är Ica-Stina och Ica-Stig

Daniel menar att Ica-reklamen, som den ser ut nu, inte är representativ för hur Sverige ser ut.

"Enligt SCB har över en fjärdedel av Sveriges befolkning, utländsk bakgrund. Det är en rätt omfattande målgrupp för vilket företag som helst", skriver Daniel.

"Själv drömmer jag om att Ica-Stina spenderar sina fredagskvällar med sin funktionsvarierade svarta drottning till flickvän, högljutt gungandes i en läderslinga i sin femdungeon. Ett feministiskt homage till 50 Shades of Grey som får varje vit, CIS-gubbe att yla i manstårar. Medan Ica-Stig emellanåt smugglar ut en prinsesstårta eller två från butiken, att slafsa i sig medan han provar sina nya klänningar framför spegeln därhemma. Ica-Ebba har konverterat till Islam och Ulf är en sojavek PK-vegan vars största idol är Greta Thunberg."

Annons
Annons