Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ica-Stigs avslöjande om en comeback – efter hårda kravet:"Otroligt dålig stil"

07 jul, 2023, 16:30 
Samuel Björn
Hans Mosesson
Mellan år 2002 och 2015 spelade Hans Mosesson den folkkäre karaktären Ica-Stig i Icas reklamfilmer.

Hans Mosesson berättar om hans utspel mot Ica efter köttskandalen 2007 och hans motvilja mot att göra reklam.

Annons
Carl Philips ord efter dödsolyckan • Grevinnans nya toppjobb – efter avhoppet • Expertens uppmaning till Chris – 3 kungliga snackisar från vecka 27!Brand logo
Carl Philips ord efter dödsolyckan • Grevinnans nya toppjobb – efter avhoppet • Expertens uppmaning till Chris – 3 kungliga snackisar från vecka 27!

Det har gått åtta år sedan Hans Mosesson pensionerade sig från rollen som Ica-Stig i de nuförtiden klassiska reklamfilmerna. I en intervju med Expressen berättar skådespelaren om hans kritik mot Ica i samband med köttskandalen 2007, flertalet övertalningsförsök till att få honom att göra comeback samt att det från början var långt ifrån säkert att tacka ja till den numera ikoniska rollen.

"Jag slutar om jag inte får säga vad jag vill"

Köttskandalen 2007 avslöjades när det uppdagades att ett antal köttprodukter som såldes av Ica innehöll obehöriga tillsatser och var märkta felaktigt. Det innebar att kunder köpte och konsumerade produkter som inte uppfyllde deklarerade kvalitetsstandarder.

Annons

Skandalen fick stor uppmärksamhet och ledde till allvarliga konsekvenser för Ica. Företaget fick omfattande kritik för bristande kontroll och kvalitetssäkring i sin köttleverantörskedja.

En av kritikerna som talade ut var Hans. Hans nära koppling till företaget genom sin roll som ansiktet utåt för livsmedelskedjans reklamfilmer fick många att höja på ögonbrynen kring hans uttalande.

– Det där var väldigt intressant, för jag sa att jag slutar om jag inte får säga vad jag vill till pressen. Jag fick då carte blanche från Icas ledning och reklambyrån att göra just det. Så då sa jag att det var ett jävla skitsätt att bedriva handel på, och så otroligt dålig stil. Det var väldigt skönt att få komma ut med det budskapet, berättar han i Intervjun.

Paul Tilly, Hans Mosesson, Cecilia Forss och Magnus Skogsberg.
Hans Mosesson tillsammans med Paul Tilly, Cecilia Forss och Magnus Skogsberg under en inspelning av en reklamfilm för Ica 2012.

"Tvivel och ångest inför att göra reklamen"

Hans berättar även i intervjun att det var långt ifrån en självklarhet att han skulle tacka ja till rollen som Ica-Stig. Att kliva in i reklamvärlden efter sin tidigare tid med Nationalteatern som ofta mer än sällan hade vänsterpolitiska inslag i sina pjäser var ett stort steg berättar han,

Annons

– Jag hade ju flera veckor någon form av tvivel och ångest inför att göra den här reklamen. Jag fick vrida och vända på alla tänkbara argument för att till slut landa i ett ja. Från början skulle vi bara göra fem stycken små filmer. Det är väl snart bortglömt tänkte jag.

– Så det satt väl ganska långt inne, och lite grann så var det min fru som fällde avgörandet genom att säga att ”det är klart att du ska ta det där jobbet – vi har ju aldrig några pengar.” Det var en viktig pusselbit.

Nationalteatern
Hans Mosesson tillsammans med resten av gänget i teatersällskapet Nationalteatern sommaren 1970.
Annons
Annons