Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ikoniska skådespelaren död - jobbade med Ingmar Bergman

01 aug, 2023, 07:20 
Samuel Björn
Inga Landgré
Inga Landgrés kända framträdande i Ingmar Bergmans regidebut Kris 1946.

Den framgångsrika skådespelaren var med i två av Ingmar Bergmans hyllade filmer.

Annons
Kungliga barnens härliga festkväll – Madeleines ögonblick med LeonoreBrand logo
Kungliga barnens härliga festkväll – Madeleines ögonblick med Leonore

Inga Landgré dog under måndags förmiddag, det förmedlar hennes familj på sociala medier. Hon blev 95 år gammal.

Framgångsrik karriär karriär

Inga föddes den 29 maj 1927 i Stockholm. Hon hade en framstående karriär inom teater, film och TV. Inga scendebuterade på Blancheteatern i Stockholm 1943 och blev snabbt en av Sveriges mest respekterade och älskade skådespelare.

Hon medverkade i ett stort antal teateruppsättningar och har även spelat i flera framgångsrika filmer och TV-produktioner, inte minst från Ingmar Bergmans regidebut Kris samt hans enormt hyllade film Det sjunde inseglet.

Inga Landgré tillsammans med resten av skådespelarensemblen i den kritikerrosade filmen Det sjunde inseglet av Ingemar Bergman från 1957.

Landgré har en förmåga att gestalta olika karaktärer på ett djupt och trovärdigt sätt, vilket har gjort henne till en av de mest hyllade skådespelarna i Sverige.

Annons

Hon har belönats med flera utmärkelser och priser för sin enastående skådespelarkarriär, såsom Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium och 1972 och senare i karriären Svenska Filminstitutets hedersguldbagge 2012.

Inga Landgré är en av de svenska skådespelarna som har bidragit till att forma och berika den svenska teater- och filmhistorien.

Annons