Ilskan i Eurovisionen – klippte bort skandalbilderna: "Släng ut dem"

Eurovision Song Contest och Tusse

Eurovision ledde till stor ilska – och produktionen skapade än större vrede genom att klippa bort skandalbilder ur sändningen.
Slå på ljud

Eurovision Song Contest är en folkfest, en vänskaplig tävlan mellan länder där musiken står i fokus. Men konst och politik är ibland svåra att skilja åt.

Det fick Eden Alene bli varse, artisten som var Israels bidrag i semifinalen som gick av stapeln igår.

Stor ilska mot Israel i Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest och Tusse

Tusse tävlade mot det kontroversiella bidraget.

Inför hennes nummer hördes burop från publiken – och de svenska kommentatorerna kunde inte låta bli att nämna elefanten i rummet: våldet i Gaza.

– Nu till en riktig gammal favorit i Eurovisionsammanhang, Israel. Och en delegation som nog går igenom den här veckan med dubbla känslor på grund av läget därhemma. Det är skrämmande, och just därför fokuserar vi bara på musiken här i kväll, sa Christer Björkman i sändningen.

Många som sympatiserar med Palestina har krävt att Israel slängs ut ur tävlingen. Däribland Jedward, den irländska tvillingduon som själva tävlat i Eurovision.

"Dags för Eurovision att sparka ut Israel från årets upplaga! Ni har världens ögon på er. Rättvisa för palestinierna", skriver duon på Twitter.

Detta är inte den enda anledningen till att Eurovision rör upp starka känslor hos Palestina-vännerna. Nyligen lades tävlingen från 2019 upp på Youtube – men de ansvariga hade klippt bort en speciellt kontroversiell bit. Stunden då isländska Hatari höll upp en palestinsk flagga som ett ställningstagande.

"Får stöd hemifrån"

Eden Alene har i en intervju med Aftonbladet berättat om hur hon hanterar den starka kritiken.

– Tack vare stödet jag får hemifrån så klarar jag av att fokusera på mitt framträdande. Mina tankar går hela tiden till mina vänner och familj i Israel. Men jag får så mycket stöd från mitt land och alla i mina sociala medier. De skriver till mig på Whatsapp och Messenger. ”Gör ditt bästa, vi är med dig och allt kommer bli okej” det är vad de säger till mig och jag tänker samma sak, jag hoppas att allt blir okej, har Eden sagt.

– Vi har polis som kör med oss, och bara oss, till arenan och tillbaka till hotellet varje gång. De lämnas oss aldrig ensamma, så jag känner mig väldigt säker var jag än går, det är skönt.

Det svenska bidraget, Tusse med låten "Voices", gick vidare från gårdagens semifinal.

LÄS MER: De får bo på kungens privata ö – reglerna som gäller

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"